Στην Αρεόπολη η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου

Εγκαίνια παραρτήματος την Πέμπτη

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2023 17:38 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Αρεόπολη η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στα πλαίσια των εγκαινίων του νεοσύστατου παραρτήματος στην Αρεόπολη, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση των Διαχειριστικών Δράσεων που υλοποιήθηκαν για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας». Η ενημερωτική εκδήλωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 9.30΄πμ, στο Διοικητήριο Αρεόπολης, όπου θα βρίσκεται πλέον η έδρα του στην έδρα του παραρτήματος της Μονάδας.

Τι είναι οι ΜΔΠΠ και ποιος ο ρόλος τους
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο φορέας εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο ρόλος των ΜΔΠΠ είναι σημαντικός και πολυποίκιλος, ενώ μερικοί από τους βασικούς στόχους και αρμοδιότητές τους είναι:

- τα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χωρικής αρμοδιότητάς τους, καθώς και η παρακολούθηση της κατάστασης των ειδών και των τύπων οικοτόπων διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού ενδιαφέροντος στις περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς τους.

- η κατάρτιση ετήσιας έκθεσης για τις προστατευόμενες περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς τους

- η κατάρτιση μελετών και διεξαγωγή ερευνών

- η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων σε θέματα αναγόμενα στο έργο και τους σκοπούς του ΟΦΥΠΕΚΑ

-η διοργάνωση και συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, καθώς και σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και σε άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την προώθηση και ανάδειξη των στόχων της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών

- η εισήγηση για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και εσόδων από οικοτουριστικές και λοιπές δραστηριότητές τους για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και την υλοποίηση έργων και δράσεων προώθησης της περιφερειακής και της τοπικής ανάπτυξης.

- η συμμετοχή στην εκτέλεση εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με την περιοχή ευθύνης τους, τα οποία προάγουν ή προβάλλουν τους σκοπούς των ΜΔΠΠ

- η σύνταξη σχεδίων φύλαξης των περιοχών αρμοδιότητάς τους, η συνεπικουρία με τους αρμόδιους φορείς μέσω των Μνημονίων Συνεργασίας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους

- η συμμετοχή σε Προγραμματικές Συμβάσεις και Μνημόνια Συνεργασίας με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς

- η προώθηση, υποστήριξη, οργάνωση και υλοποίηση οικοτουριστικών δράσεων και έγκριση δραστηριοτήτων ξενάγησης εντός των προστατευόμενων περιοχών της χωρικής τους ευθύνης.

Τις προστατευόμενες περιοχές στον νομό Λακωνίας αποτελούν το Όρος Πάρνωνας, τα Όρη της Ανατολικής Λακωνίας, οι Εκβολές Ευρώτα, η Ελαφόνησος & περιοχή Νεάπολης, το Όρος Ταΰγετος και η Νότια Μάνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Αρκά
Το κλίκ της ημέρας
του Αρκά

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti