Απεργία στη Λακωνία: «Να ζούμε αξιοπρεπώς με τον κατώτατο μισθό»

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Σπάρτη - Ζητούμενο να επέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας

Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2024 07:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απεργία στη Λακωνία: «Να ζούμε αξιοπρεπώς με τον κατώτατο μισθό»

«Δεν πρόκειται να φύγουμε από τους δρόμους έως με τον κατώτατο μισθό να ζούμε αξιοπρεπώς». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, Νίκος Μηνακάκης, δίνοντας το έναυσμα της συγκέντρωσης στο Πάρκο ΟΤΕ, την Τετάρτη (17/4), ημέρα γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ. Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Λακωνίας τον λόγο πήρε ο επικεφαλής Παναγιώτης Κουμουνδούρος. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των σωματείων συνταξιούχων ΕΦΚΑ ΙΚΑ και ΤΕΒΕ Λακωνίας, ο Χαρίλαος Ξερούλης. Τους αγρότες και κτηνοτρόφους εκπροσώπησε ο Ηλίας Αρφάνης. Στη συγκέντρωση, έδωσαν το «παρών» δάσκαλοι από τον σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Πλήθων», εκπρόσωποι του συλλόγου υπαλλήλων της ΠΕ Λακωνίας και του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Σπάρτης. Τη συμμετοχή του είχε ανακοινώσει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.

Μηνακάκης: «Αξιοπρέπεια»
«Αξιοπρεπή διαβίωση για μας και τα παιδιά μας» απαίτησε κατά την ομιλία του ο Νίκος Μηνακάκης. «Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για καλύτερους μισθούς», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού. Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, μάλιστα, ύστερα από μελέτη, κατέθεσε πρόταση για τον κατώτατο μισθό που θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 908 ευρώ. Επιπλέον το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων που εισχώρησαν στο Εργατικό Δίκαιο από την εποχή των Μνημονίων. Υπενθυμίζοντας το μότο της ΓΣΕΕ, «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί μας στα Τάρταρα», καυτηρίασε το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ταλαιπωρούν τον κοσμάκη της εργασίας. Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει πως με τις κρατούσες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες, σε λίγο οι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκουν εργαζόμενους να τις στελεχώσουν, αφού αυτοί θα προτιμήσουν την ανεργία παρά την απώλεια της αξιοπρέπειάς τους.

Κουμουνδούρος: «Με επιτελικό σχέδιο
καταστρέφουν τη ζωή μας»
Χείμαρρος ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «όταν μειώνεις τον προϋπολογισμό στην υγειά με συνειδητή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, όταν αφήνεις τις οργανικές θέσεις υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού κενές, όταν η κυβέρνηση οδηγεί τους μισθούς και τις συντάξεις σε διαρκή συρρίκνωση που κατατάσσονται ως προς την αγοραστική δύναμη, οριακά πάνω από τη Βουλγαρία, προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τότε, δεν γίνεται «να μας κουνάς το δάκτυλο και να μας  ζητάς να “την βγάλουμε με τοστ”».

Ξερούλης: «Στελέχωση νοσοκομείων, τώρα»
Τον Γολγοθά των συνταξιούχων με το ζήτημα των αναδρομικών περιέγραψε ο Χαρίλαος Ξερούλης, ενώ με μελανά χρώματα αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της Λακωνίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ζήτησε την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αρφάνης: «Συνεχίζουμε»
Ο Ηλίας Αρφάνης, εκ μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λακωνίας, με νωπή μνήμη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό, ζήτησε ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής με ανατροπή της ΚΑΠ και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Δήλωσε αρωγός σε κάθε μαζική προσπάθεια ανατροπής του τρέχοντος πολιτικού και οικονομικού σκηνικού.

Πορεία στο κέντρο της Σπάρτης
Η συγκέντρωση, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε πορεία διαμαρτυρίας, κατά μήκος της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Φτάνοντας στο ύψος της Πινακοθήκης, η πορεία έκανε αναστροφή κι επέστρεψε στην αφετηρία της. Επόμενα ραντεβού, η απεργία της Πρωτομαγιάς και η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21 Μαΐου.

Ικανοποίηση στη ΓΣΕΕ
για την κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ΓΣΕΕ για το «δυναμικό και αγωνιστικό παρών που  έδωσαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα», οι οποίοι μετείχαν «στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος». Όπως ειπώθηκε, «μαζί με ανέργους και συνταξιούχους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ένωσαν για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους ενάντια στην κρίση διαβίωσης που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια». Οι διαδηλωτές μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Ταχματζίδης:
«Θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας»
Στη συνέχεια, ο αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης, δήλωσε πως «η σημερινή μέρα της γενικής απεργίας έχει κεντρικό στόχο και σύνθημα “θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέλουμε τώρα”». Πρόσθεσε ότι, «ζητούμε από την κυβέρνηση να επιτρέψει να επέλθει η κανονικότητα στον ιδιωτικό τομέα, στην αγορά εργασίας. Κανονικότητα για μας είναι να καταργηθούν οι μνημονικές ρυθμίσεις που έχουν παγώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσδιορίσει μονομερώς τον κατώτατο μισθό. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti