«Όχι» ξανά για αιολικά στον Κάβο Μαλιά

Ανάκληση σχεδιασμού για 200+ ανεμογεννήτριες διεκδικούν βατικιώτικοι σύλλογοι - «Ζητάμε σεβασμό στις αποφάσεις και στη θέληση της τοπικής κοινωνίας»

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 08:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όχι» ξανά για αιολικά στον Κάβο Μαλιά

Κλυδωνισμούς προκαλεί για μία ακόμα φορά η προοπτική εγκατάστασης αιολικών κατά μήκος της χερσονήσου του Κάβο Μαλιά. Σύλλογοι και σωματεία των Βατίκων, που προασπίζονται με κάθε δυνατό μέσο την παρθένα υπόσταση μιας περιβαλλοντικά προστατευόμενης ζώνης, απευθύνουν έκκληση σε αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποτρέψουν την κατασκευή συνολικά 8 αιολικών πάρκων επί της συγκεκριμένης λωρίδας της Επιδαύρου Λιμηράς. Στον αγώνα που καταβάλλουν «για να μην λεηλατηθεί ο τόπος μας», διατείνονται ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν άνω των 200 ανεμογεννητριών, που θα αλλοιώσουν τον φυσικό πλούτο και τη φυσιογνωμία της γραφικής τοποθεσίας.

Σε έγγραφο που δημοσιεύει ο «ΛΤ», απευθύνονται στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζοντας: «Καταθέτουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέληση του τόπου. Αναμένουμε τη δική σας αρνητική εισήγηση προς το ΠΣ Πελοποννήσου, καθώς και τις καθοριστικές ενέργειές σας, ως αιρετοί του τόπου, ώστε να παύσει η σχεδιαζόμενη βιομηχανοποίηση του τόπου μας». Προτρέπουν δε: «Ζητάμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, συντεταγμένα και μεθοδικά, σε ό,τι χρειαστεί ώστε να ανακόψουμε τους εν λόγω και όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς αιολικών πάρκων. Επιπλέον, να παρεμβούμε μαζικά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς-οργανισμούς που καλούνται να γνωμοδοτήσουν. Ζητάμε τα αυτονόητα σε μια Δημοκρατία. Το σεβασμό στις αποφάσεις και στη θέληση της τοπικής κοινωνίας».

Τα επιχειρήματα
για τους επίμαχους σταθμούς
Οι ενστάσεις και αντιδράσεις των συλλογικοτήτων των Βατίκων εστιάζονται τη δεδομένη στιγμή σε δύο μελέτες, που αφορούν τη δημιουργία πάρκων σε συγκεκριμένες θέσεις του Κάβο Μαλιά. Οι μελέτες αυτές συζητήθηκαν, μάλιστα, κατά την 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22/3/2024.

Αναλυτικά:

1) «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΤΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Σ.Π.Η.Ε.), ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 128,6 MW, ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ “ΒΑΡΔΙΑ”, “ΒΡΥΣΑΚΙΑ”, “ΚΡΙΘΙΝΑ”, “ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟΣ”, “ΡΑΧΗ ΜΠΕΤΣΗ”, “ΧΑΒΑΛΑΣ” ΚΑΙ “ΧΟΥΝΑΡΕΣ” ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ, ΑΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΛΑΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ”».
Επί του παραπάνω έργου, οι σύλλογοι των Βατίκων ισχυρίζονται ότι:
«• Δεν εξετάζεται η εκτεταμένη εκμετάλλευση της περιοχής από το σύνολο των έργων που βρίσκονται υπό αδειοδότηση, αφού κυριολεκτικά αποκόπτουν πλήρως τη μια πλευρά του Καβομαλιά από την άλλη στα ζώα, στα μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά, επηρεάζοντας το οικοσύστημα και την ευρύτερη περιοχή με σοβαρές μελλοντικές συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο.
• Δημιουργείται ένα τείχος 83 ανεμογεννητριών σε μια νοητή γραμμή 14 χιλιομέτρων με ύψος έως 152 μετρά και άνοιγμα φτερωτής έως 108 μέτρα.
• Δημιουργούνται δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων (53 χλμ.) ισοπεδώνονται και βιομηχανοποιούνται ανέγγιχτα, από ανθρώπινη παρέμβαση, τοπία.
• Το έργο τοποθετείται σε μια περιοχή μεγάλης βιοποικιλότητας που προορίζεται να χαρακτηριστεί Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας.
• Μέρος του έργου τοποθετείται εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
• Μελέτη του, εποπτευόμενου από το ΥΠΕΝ Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) χαρακτηρίζει τη χερσόνησο του Καβομαλιά ως Ζώνη Αποκλεισμού ΑΣΠΗΕ.
• Ο ίδιος φορέας (ΟΦΥΠΕΚΑ) γνωμοδότησε αρνητικά στη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω έργου.
• Μελέτη του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως εργαλείο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, που νομοθετεί η Πολιτεία, απορρίπτει το συγκεκριμένο έργο.
• Το έργο βρίσκεται κοντά σε ΠΕΔ Natura 2000 και απουσιάζει η υποχρεωτική δέουσα εκτίμηση.
• Η περιοχή που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το έργο, έχει μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, βάραθρα κλπ.
• Η περιοχή που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το έργο, έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον (Μικρό Άγιο Όρος).
• Σύμφωνα με το ΕΠΧΣ για τις ΑΠΕ, δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις από αρχαία και νεότερα μνημεία: α) Αγία Ειρήνη Καβομαλιά (323 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 500 μ.), β) Άγιος Γεώργιος-Βαβύλας (421 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 756 μ.), γ) Άγιος Ανδρέας Βελανίδια(440 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 756 μ.), δ) Άγιος Δημήτριος Λαχίου (530 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 756 μ.), ε) Ιερός Ναός Παναγία Χειμάτισσα (725 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 756 μ.), στ) Αρχαιολογικός Χώρος Λόφος Καταφύγι (535 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 756 μ.), ζ) Φάρος Καβομαλιά (440 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 500 μ.), η) Αρχαιολογικές Κατασκευές Βάρδιας (40 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 500 μ.).
• Σύμφωνα με το ΕΠΧΣ για τις ΑΠΕ, δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις από ζώνες ή εγκαταστάσεις παραγωγικής δραστηριότητας όπως είναι το αναρριχητικό πάρκο (Ζόμπολο-Κοτρώνι-Λυκογκρεμός) (20 μ.) - (ελάχιστη απόσταση 1.000 μ.).
• Δεν υφίσταται μελέτη Shadow Flicker Effect για τους οικισμούς Άγιος Νικόλαος, Λάχι, Συκιές, Φοινίκι και Παπαδιάνικα, απαραίτητη όταν υπάρχει οικισμός σε μικρότερη των 1.000 μ. απόσταση.
• Οι μελέτες για την ηχορύπανση είναι λανθασμένες και δεν εξετάζουν τις επιπτώσεις για τις μονές της Αγίας Ειρήνη και του Θωμά εν Μαλεώ.
• Οδοποιία - παραβίαση ανωτέρω ορίων. Το 48,25 %, ήτοι 25.112,59 μ. φέρει μέγιστη κατά μήκος κλίση μεγαλύτερη από 12%. Βάσει νομοθεσίας η επιτρεπόμενη υπέρβαση της κλίσης >12% έπρεπε να ήταν κάτω από 7.420 μέτρα.
• Η μελέτη για την ορνιθοπανίδα δεν πληροί τις απαραίτητες ερευνητικές μεθόδους και επιπλέον, αγνοεί την ύπαρξη σπάνιων ενδημικών και αποδημητικών πτηνών (πχ Σπιζαετός).
• Η μελέτη για την χλωρίδα δεν ενασχολείται με σπάνια και υπό εξαφάνιση φυτά της περιοχής (Τουλίπα Γουλιμή κλπ)».

2) «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΙΣΧΥΟΣ 8,4 MW ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΥΤΟΥ, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ “ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΑΕ” ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” ΤΩΝ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ, Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΠΕΤ: 2208821328)».
Για το εν λόγω πρότζεκτ, οι συλλογικότητες των Βατίκων, εκτός από κοινούς ισχυρισμούς που θέτουν αξιολογώντας την πρώτη μελέτη, προσθέτουν:
«• Δεν υφίσταται μελέτη Shadow Flicker Effect για τους οικισμούς Μεσοχώρι και Φαρακλό. Απαραίτητη όταν υπάρχει οικισμός σε μικρότερη των 1.000 μ. απόσταση.
• Οι μελέτες για την ηχορύπανση είναι λανθασμένες και δεν εξετάζουν τις επιπτώσεις για τους οικισμούς Μεσοχώρι και Φαρακλό.
• Εντός του πολυγώνου του ΑΣΠΗΕ βρίσκεται έκταση η οποία ανήκει στην Τοπική Ενορία της Τ.Κ. Φαρακλού, καθώς στην κορυφή “Προφήτης Ηλίας” εντοπίζεται ο ομώνυμος ερειπωμένος ναός βυζαντινής – μεταβυζαντινής περιόδου. Σημειωτέον ότι ο ερειπωμένος ναός εντοπίζεται πλησιέστατα της Α/Γ 1 και, συγκεκριμένα, σε απόσταση περίπου 120 – 150 μ. από τον ναό.
• Ο εξεταζόμενος ΑΣΠΗΕ σχεδιάζεται να εγκατασταθεί πλησιέστατα στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή των Βατίκων, αλλά και εγγύτατα της κεραίας των ραδιοφωνικών σταθμών “Μουσικός Παλμός” και “Planet” Λακωνίας.
• Ο εξεταζόμενος ΑΣΠΗΕ σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην κορυφή του ορεινού όγκου άνωθεν του λόφου όπου βρίσκεται το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, το οποίο δεσπόζει στην περιοχή του κάμπου της Νεάπολης Βοιών.
• Ο εξεταζόμενος ΑΣΠΗΕ, κατηγορίας Α2, συνδέεται άμεσα με το σύμπλεγμα των τριών ΑΣΠΗΕ της εταιρείας “Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη – Ανανεώσιμες ΑΕ” του Ομίλου Ελλάκτωρ στις θέσεις “Κούνος – Ράχες / Χουνάρια – Καψολακούσες”. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να συνδεθεί με τον Υ/Σ ανύψωσης Μ.Τ./Υ.Τ στη θέση “Κούνος”, ενώ θα χρησιμοποιήσει τους δρόμους που θα διανοιχθούν για τους ΑΣΠΗΕ στις θέσεις “Κούνος” και “Καψολακούσες”. Ωστόσο, το σύμπλεγμα των τριών παραπάνω ΑΣΠΗΕ, έργο κατηγορίας Α1, δεν έχει λάβει αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ στο σύνολό του, πάσχει από σημαντικότατα προβλήματα, παραλείψεις και παρατυπίες».

«Παρακάμπτουν, αδιαφορούν, αγνοούν…»
Περαιτέρω, οι σύλλογοι και τα σωματεία της περιοχής υπογραμμίζουν:

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με α) την απόφαση του Δήμου μας (Αρ.Απ. 253/2019) για την αντίθεση του στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας όπως αυτή δημοσιεύεται στην ενημερωτική πύλη του Δήμου (site), β) την επιστολή του Δήμου με Α.π. 1890 / 17 Φεβρουαρίου 2020 προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,, γ) το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία ήδη από τις αρχές του 2000 έχει εκφράσει καθολικά την αντίθεση της καταθέτοντας στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο 5.500 υπογραφές εναντίωσης, δ) τις αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων μας,
θεωρούμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων, καθώς και όποιων άλλων προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή:
- Παρακάμπτουν σειρά στρατηγικών αποφάσεων του δήμου μας, για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου με την παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Καθώς και το γεγονός ότι ο Δ. Μονεμβασίας επίσημα έχει αντιπροτείνει το οροπέδιο του Ζάρακα για εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών.
- Αδιαφορούν για την εγγύτητα των πάρκων με κατοικημένες περιοχές (με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
- Αγνοούν την μεγάλης αξίας βιοποικιλότητα της χερσονήσου του Καβομαλιά αφού, φιλοξενεί μοναδική στο είδος της πανίδα και χλωρίδα και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής (ενδημικής και όχι μόνο) που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να χαρακτηριστεί άμεσα ως περιοχή Natura.
- Δεν λαμβάνουν υπόψη το ανεκτίμητης αξίας Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο δάσος καθώς και το παρακείμενο αναρριχητικό πάρκο στην περιοχή.
- Αδιαφορούν πλήρως για την ύπαρξη του Γερμανικού Παρατηρητήριου, ενός μνημείου πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς καθώς και πολλών εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά που χαρακτηρίζεται ως “μικρόν Άγιο Όρος”.
- Αγνοούν και απαξιώνουν το υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου, μέσω του οποίου προτείνεται η Χερσόνησος του Μαλέα ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας. Επιπλέον, τις ενέργειες που πραγματοποιούνται για να χαρακτηριστεί η χερσόνησος του Μαλέα σαν Απόθεμα Βιόσφαιρας.
- Έρχονται σε σύγκρουση με τον υπό έγκριση ΓΠΣ Βοιών, ο οποίος ορίζει τις συγκεκριμένες περιοχές ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας.
- Εγείρουν ερωτηματικά και αμφιβολίες σύμφωνα με μελέτες και ευρωπαϊκές οδηγίες που χρήζουν ίσως και νομικής εξέτασης».

Υπόψη βουλευτών, Περιφέρειας
και Δ. Μονεμβασίας

Το έγγραφο κοινοποιείται και στους βουλευτές Λακωνίας, Νεοκλή Κρητικό, Θανάση Δαβάκη και Νάγια Γρηγοράκου, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τον δήμαρχο Μονεμβασίας, Ηρακλή Τριχείλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασιάς, καθώς και στους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια όλων των κοινοτήτων του δήμου

Οι υπογράφοντες
Την παραπάνω επιστολή υπογράφουν οι: ΕΟΣ ΝΑΛ, Επαγγελματική Ένωση Βατίκων, Ναυτικός Όμιλος Βοιών, Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής (Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο Κάβομαλιάς», Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», Αδελφότης Φαρακλιωτών «Η Ευαγγελίστρια», Σύνδεσμος Καστανιωτών «Η Επιδήλιος Άρτεμις», Σύλλογος Ελαφονησιωτών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων «Ο Φιλόπατρις», Σύλλογος των Απανταχού Λαχιωτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος», Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή, Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», Σύνδεσμος Πάνω Καστανιωτών «Τo  Αμπελάκι»), Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ξένιος Ζεύς».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti