Τετραήμερο με αύξηση μισθού η λύση στην ανεργία

Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2021 14:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι αριθμοί στις ΗΠΑ είναι υψηλοί: 4,3 εκατ. εργαζόμενοι τον Αύγουστο και 4,4 εκατ. το Σεπτέμβριο αποχώρησαν οικειοθελώς από την αγορά εργασίας με μοναδική αιτία την εργασιακή εξουθένωση. Δεν θέλουν να εργάζονται 5 ημέρες την εβδομάδα (επί αρκετές ώρες κάθε μέρα, συν οι ώρες μετακίνησης).

Στην Ελλάδα, έχουμε το ίδιο πρόβλημα από διαφορετική σκοπιά. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να βρει ούτε ανειδίκευτους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι αντί για ένα χαμηλό μισθό 550 ευρώ προτιμούν τα επιδόματα ή και να κάθονται.
Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στην ηθελημένη ανεργία νέων ανθρώπων (και όχι μόνο;). Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Jeffferies, η μείωση της εργασιακής εβδομάδας κατά μία ημέρα θα ανέτρεπε την κατάσταση σε ένα βαθμό.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 22 και 35 που πρόσφατα παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους το 32% δήλωσε ότι θα είχε παραμείνει εάν όφειλε να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό βέβαια της τάξης του 43% υποστήριξε ότι θα έμενε με αύξηση του μισθού του.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το 80% είναι υπέρ της καθιέρωσης τετραήμερης εβδομάδας και ένα 17% παραμένει ουδέτερο σε ό,τι αφορά το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες από μία είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι που παραιτούνται βρίσκονται στο μέσο της επαγγελματικής τους πορείας. Το υψηλότερο ποσοστό παραιτήσεων (56,8%) εμφανίζεται σε όσους εργάζονται ήδη τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή που την άνοιξε και η πανδημία (οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν την αξία του ατομικού χρόνου και ότι η ζωή μπορεί να είναι αναπάντεχα σύντομη). Στη νέα εποχή χρειάζονται ταυτόχρονα και αύξηση των μισθών και αύξηση του ελεύθερου χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Αρκά
Το κλίκ της ημέρας
του Αρκά

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti