Ολοκληρώθηκε ο εισαγωγικός κύκλος εργαστηρίων στην Βιβλιοθήκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα εργαστήρια για την «Καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης» που έλαβαν χώρα στην...
Τρίτη, 24 Ιούνιος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε ο εισαγωγικός κύκλος εργαστηρίων στην Βιβλιοθήκη
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα εργαστήρια για την «Καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης» που έλαβαν χώρα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης το περασμένο Σάββατο 21 Ιουνίου.
Εκατό μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες στη μαθητική τους πορεία.
Εμψυχώτριες ήταν η Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), εκπαιδεύτρια ρητορικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και η Έφη Λαλιώτου, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Βαρβάκειο πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο), εκπαιδεύτρια ρητορικής και επιμορφώτρια της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.
Παρότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο, τα τρία συνολικά εργαστήρια ενθουσίασαν μαθητές και γονείς, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι τέτοιες προσπάθειες, πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά και το χειμώνα, κατά τη διάρκεια της κάθε σχολικής χρονιάς.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λακωνίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ», θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.
 Έτσι, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν βιωματικά τις δυνατότητες αξιοποίησης μιας μορφής διδασκαλίας, που έχει στο επίκεντρο την ενεργό και διερευνητική μάθηση και την αυτενέργεια των μαθητών και να παρουσιάσουν προτάσεις διδασκαλίας, που περιλαμβάνουν δραστηριότητες προφορικού λόγου, ρητορικά αγωνίσματα, τεχνικές παραγωγής ιδεών, δημιουργική επίλυση προβλήματος, ασκήσεις για ομάδες κ.ά.
Επίσης, θα βοηθήσει τους μαθητές να εκφράζονται δημιουργικά και να αποκτούν επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων (όπως εκφραστική ανάγνωση, παραστατική αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, αυθόρμητο λόγο, προτρεπτικό λόγο, debate, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργική γραφή κ.ά.)
Ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίσουν και να μοιραστούν τρόπους, για να κάνουν την ανάγνωση παραμυθιών μια παιδαγωγική και βιωματική εμπειρία για όλη την οικογένεια και παράλληλα, να καλλιεργήσουν την εκφραστικότητά τους μέσω της δραματοποίησης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2006 η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, έχει πραγματοποιήσει επιμορφώσεις, με εθελοντική συμμετοχή μελών-επιμορφωτών, για περισσότερους από 1.500 δασκάλους και καθηγητές σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, έχει συμβάλει ενεργά στην ίδρυση και λειτουργία ομίλων ρητορικής, επικοινωνίας, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής, δημιουργικής σκέψης και καινοτομίας για νήπια, μαθητές όλων των τάξεων, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti