Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία, «αγώνας» κατά της φοροδιαφυγής

Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και ακινήτων με βάση το Ε9, αλλά και κατάργηση των δόσεων και ειδικών ρυθμίσεων για...
Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και ακινήτων με βάση το Ε9, αλλά και κατάργηση των δόσεων και ειδικών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώνουν, προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην αγωνιώδη της προσπάθεια να συγκεντρώσει φέτος φόρους ύψους 4,46 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε, όπως άλλωστε προκύπτει και από το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, να προβεί στη χρησιμοποίηση δραστικών μεθόδων για την είσπραξη των οφειλών, προκειμένου να πετύχει την αύξηση των εσόδων κατά 7,34 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010.
Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιοποιεί τα ονόματα όλων των φοροφυγάδων, ενώ θα συλλέγει δεδομένα από τις εταιρείες κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό) που θα είναι «οδηγοί» για τη διεξαγωγή των ελέγχων και τις διασταυρώσεις.
Παράλληλα, οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής (γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά) θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω πληροφορικών συστημάτων που θα παρέχονται ή ελέγχονται από το ΥΠΟΙΚ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς τα νέα συστήματα θα μπορούν να παρέχουν μια καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Από την άλλη βέβαια πλευρά θα παρέχεται φορολογική αμνηστία στους ιδιώτες ή τις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων, ενώ θα απομακρυνθούν οι περιφερειακοί διευθυντές των ΔΟΥ από τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, αφού στόχος είναι όπως το χειρισμό αυτών των διαφορών αναλάβει μια κεντρική ανεξάρτητη υπηρεσία.
Όσον αφορά στις ανείσπρακτες οφειλές το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:
 - κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων, για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την πρόσφατη ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.
 - επανεξέταση του υφιστάμενου χρέους, και στη συνέχεια διαγραφή των χρεών που ρεαλιστικά δεν μπορούν να συλλεχθούν, όπως το χρέος αδρανών επιχειρήσεων και αποθανόντων. Αυτό θα παράσχει μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση των καθυστερούμενων χρεών που μπορούν πράγματι να συλλεχθούν και η προσπάθεια συλλογής θα επικεντρωθεί στη συλλογή πραγματικά παραγωγικών χρεών.
Εκτός φυσικά από τον «αγώνα» κατά της φοροδιαφυγής που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο, πολλά προσδοκά και από την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής μέτρα:
 - Θέσπιση μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από όλες τις πηγές.
 - Κατάργηση της αυτόνομης φορολόγησης και των περισσότερων φοροαπαλλαγών για τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα και συχνά στερούνται επαρκούς κοινωνικής και αναπτυξιακής βάσης.
 - Αντιμετώπιση των διανεμόμενων κερδών ως προσωπικό εισόδημα, το οποίο θα φορολογείται με βάση την προαναφερθείσα ενιαία προοδευτική κλίμακα και όχι με ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών όπως ισχύει σήμερα. Τα κέρδη των εταιρειών που επανεπενδύονται θα υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.
 - Επαναφορά του προοδευτικού φόρου επί της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των κληρονομιών και των κληροδοσιών. Ο νέος ισχύων σταθερός φόρος του 1% θα αντικατασταθεί από φορολογικό συντελεστή που θα εξαρτάται από την αξία της περιουσίας.
 - Αποτελεσματική εφαρμογή φόρου στα κέρδη κεφαλαίου από τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές μετοχών.
 - Κωδικοποίηση και σημαντική απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους, την αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
 - Υιοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος φορολογικής δήλωσης περιουσιακών στοιχείων πέρα από το βασικό εισόδημα.
 - Μετάβαση σε σύστημα υποχρεωτικής υποβολής πλήρους φορολογικής δήλωσης σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και μεταρρυθμίσεις e-tax, όπως η παροχή ηλεκτρονικών τιμολογίων.


Έσοδα 5,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Την εξασφάλιση εσόδων, συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2,3% του ΑΕΠ, θέτει ως στόχο εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, για την τριετία 2010-2012, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι συμμετοχές του Δημοσίου σε δημόσιες εισηγμένες εταιρείες, συνολικής αξίας 9,2 δισ. ευρώ, αλλά και η τεράστια και εν πολλοίς αναξιοποίητη δημόσια περιουσία, θα είναι τα δύο σημεία αναφοράς του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη τριετία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τη μείωση του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο σχεδιασμό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της επόμενης τριετίας, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις εταιρείες, που μπαίνουν σε τροχιά περαιτέρω αποκρατικοποίησης.
Σε ό,τι αφορά τα σημεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ότι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση από το υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να υπάρξει βάση για το πρόγραμμα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας ένα στίγμα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι «η απόσυρση της κρατικής ιδιοκτησίας σε τομείς εκτός των στρατηγικών συμφερόντων του Δημοσίου και η δημιουργία εποπτικών οργάνων θα συμβάλουν στη συνολική οικονομική απόδοση».
Ταυτόχρονα, η διατήρηση ενός βαθμού ιδιοκτησίας και ο έλεγχος ορισμένων πτυχών του τραπεζικού συστήματος, καθώς και μοναδικών στοιχείων υποδομών, μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να αποκλείουν τη συμβολή της ιδιωτικής τεχνογνωσίας.
                                                                                                                 Πηγή: naftemporiki.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti