Σχέδια Βελτίωσης και για τους Λάκωνες γεωργούς

Με προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ «τρέχει» το πρόγραμμα στην Πελοπόννησο - Ποιες επενδύσεις επιδοτούνται

Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2024 07:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχέδια Βελτίωσης και για τους Λάκωνες γεωργούς

Ενισχυμένος θα είναι ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης, που θα αγγίξει συνολικά τα 305 εκατομμύρια, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης του μέτρου, αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης κατά 125 εκατ. ευρώ. Μετά την άνοδο αυτή καλύπτεται κατά μέσο όρο το 75,6% της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής από τους δικαιούχους της δράσης.

Στην Πελοπόννησο ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 23.920.000 ευρώ, με σημαντικό μερίδιο να αναλογεί και για επενδύσεις στη Λακωνία. Στο παρελθόν, όπως πληροφορείται ο «ΛΤ», παραγωγοί του νομού έχουν εκδηλώσει ζεστό ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ ανάλογη είναι η τάση και για την επικείμενη δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, αυξημένος αριθμός αγροτών-κτηνοτρόφων του νομού υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής κι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό εξ αυτών βλέπει την έγκριση της πρότασής του. Εν τούτοις, δεν είναι αμελητέο το νούμερο των παραγωγών που μένει τελικά εκτός Σχεδίων, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες κι ενστάσεις.

Οι παροχές
Μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης, ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, η κατασκευή θερμοκηπίων, η κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ κλπ.

Η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, κυμαίνεται από 40% έως 80%.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Αρκά
Το κλίκ της ημέρας
του Αρκά

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti