Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές μιλά στο Γιώργο Τσαλαμανδρή

Πάντα έχει ενδιαφέρον να συνομιλείς με ανθρώπους του εμπορικού κόσμου. Εκπροσώπους μιας τάξης που πάλλεται από τους ρυθμούς της οικονομίας...
Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές μιλά στο Γιώργο Τσαλαμανδρή

Πάντα έχει ενδιαφέρον να συνομιλείς με ανθρώπους του εμπορικού κόσμου. Εκπροσώπους μιας τάξης που πάλλεται από τους ρυθμούς της οικονομίας και αφουγκράζεται πρώτη τα προβλήματα, τις αλλαγές και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Σε μια τέτοια συζήτηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές και ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Βούλγαρης μιλούν για θέματα που αγγίζουν όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης έχει μεγάλη ιστορία. Ποιο είναι το έργο του;
Θεωρώ μεγάλη τιμή για το πρόσωπό μου να ηγούμαι του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενός από τους ιστορικότερους και πιο δραστήριους διαχρονικά συλλόγους της χώρας μας, του οποίου τα μέλη έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης μας και γενικότερα στην ευημερία του νομού μας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης ιδρύθηκε το 1908, με σκοπό να διεκδικήσει ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέλλον για το επάγγελμα των εμπόρων, αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, οι αγωνίες όμως για ένα καλύτερο μέλλον του  κλάδου μας αλλά και της πόλης μας παραμένουν οι ίδιες.
Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του έργου του εμπορικού συλλόγου πρέπει να αναφέρω ότι απαριθμεί 550 μέλη, σχεδόν από όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας. 
Η διοίκηση του σημερινού Εμπορικού Συλλόγου εκπροσωπεί επάξια τους εμπόρους της πόλης μας, προβάλλει, διεκδικεί και στα μέτρα των δυνατοτήτων που έχει ως συνδικαλιστικός φορέας, δίνει λύσεις στην πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και σήμερα το εμπόριο.
Είμαστε οργανωμένοι στην ΟΕΣΠ ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με έδρα την Πάτρα, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε με δυο μέλη του διοικητικού συμβουλίου μας στο συμβούλιο της ΟΕΣΠ.
Ο σύλλογός μας καθημερινά ασχολείται με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί  μας σε τοπικό επίπεδο, όταν το πρόβλημα περνάει από τις υπηρεσίες του νομού και σε επίπεδο ομοσπονδίας, όταν χρίζει μεγαλύτερης προβολής και διεκδίκησης. Κανένα πρόβλημα δεν το αφήνουμε στην τύχη του. Συμμετέχουμε στις σχετικές επιτροπές στο νομό Λακωνίας για τη σωστή διεξαγωγή του εμπορίου Οικονομική Επιτροπή (ΟΚΕ), Επιτροπή ΙΚΑ, Τμήμα Εμπορίου, καθώς και στη ΔΕΥΑΣ και το Δήμο Σπαρτιατών.
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συνδράμουμε το νομάρχη Λακωνίας και το Δήμο Σπαρτιατών και να τους κρατάμε ενήμερους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας ώστε να δίνουν λύσεις.
Πέρα από τις συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις που αφορούν στο εμπόριο ο Εμπορικός Σύλλογος έχει διευρύνει τις δραστηριότητές του. Έχει ιδρύσει Τράπεζα Αίματος με πολλά και σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας. Γι’ αυτό και θα διατηρήσουμε αυτό το θεσμό και στο μέλλον με κάθε θυσία. Διοργανώνουμε επίσης σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης στα γραφεία μας στη Σπάρτη. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους μας να αποκτήσουν γνώσεις σε πολλούς σχετικούς τομείς, όπως οι Η/Υ, διακόσμηση, μάρκετινγκ, προώθηση πωλήσεων. Από τα έσοδα των σεμιναρίων που διεξάγονται κάποια δίνονται στον αιμοδότη της οικονομίας της πόλης μας, στο ΚΕΕΜ της Σπάρτης, στο Άσυλο Ανιάτων, στο Γηροκομείο, στο Νοσοκομείο, που επιτελούν πολύ σημαντικό έργο. Επίσης στη γιορτή Ελιάς και Λαδιού, διότι κοπιάζουν για να προβάλλουν τα τοπικά μας προϊόντα. Γι’ αυτό στηρίξαμε τις θετικές ενέργειες του δημάρχου εκεί, του κ. Βαλιώτη και τις φιλότιμες προσπάθειες του αντιδημάρχου κ. Σαράντου Καπετανάκη, αλλά και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μανούσου Μανουσάκη, ένα μεγάλο φίλο της Λακωνίας.
Οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Λακωνίας στους αρμόδιους φορείς μέσω του προέδρου του κ. Κώστα Πανδή είναι πολλές και εύστοχες με πολύ καλά αποτελέσματα για τον κλάδο μας.

Διανύουμε μια δυσχερή οικονομική περίοδο. Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι η κρίση επηρέασε τη χώρα και το νομό μας;
Η χρονιά που πέρασε συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε όλο τον κόσμο, έπληξε και τη χώρα μας αλλά και το νομό μας. Η κρίση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας είναι σε κακή κατάσταση. Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι κι εδώ υπάρχει μείωση της κατανάλωσης που σημαίνει μείωση του τζίρου των καταστημάτων. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται ότι η πτώση φτάνει το 15%. Γι’ αυτό ευθύνονται πολλοί παράγοντες, όπως τα αυξημένα έξοδα των νοικοκυριών, οι αυξημένοι λογαριασμοί παντός τύπου, η αύξηση των φόρων, οι περαιώσεις, οι άνοδος των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης κ.α, με συνέπεια να μην υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες έχουν σταματήσει την εύκολη χορήγηση δανείων και πιστωτικών καρτών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη των προηγούμενων ετών προήλθε κατά 67% από τα τραπεζικά δάνεια. Τα αίτια της κρίσης μπορούν να εντοπιστούν και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η μείωση της τουριστικής περιόδου συγκριτικά και με την προηγούμενη χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ενώ το περασμένο καλοκαίρι η τουριστική περίοδος διήρκησε περίπου δυόμισι μήνες, φέτος περιορίστηκε στον ενάμισι. Τα χρήματα έτσι που εισρέουν, είναι πολύ λιγότερα. Ειδικότερα για το νομό μας, βασικό αίτιο αποτελεί και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Τελικά, πιστεύετε ότι θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση;
Για να μην είμαστε αφοριστικοί, έχω να πω ότι: «Μπόρα είναι θα περάσει». Για τα μέλη του εμπορικού συλλόγου μας έχω να προτείνω ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και περισσότερη ενασχόληση με την προσωπική τους επιχείρηση. Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια στοιχεία και τακτικές για την καλύτερη λειτουργία του καταστήματός μας. Στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι να αναδείξουμε την επιχείρησή μας, αλλά να μπορέσουμε να κρατηθούμε για να επιβιώσουμε.

Τι παρατηρήθηκε κατά την περίοδο των εκπτώσεων;
Η υποχώρηση του τζίρου κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 15% και 20% σε σχέση με πέρυσι. Τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων δεν έπεισαν τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σε αρκετές επιχειρήσεις έλλειψη ρευστότητας, ενώ εκτιμάται πως πολλές από αυτές δύσκολα θα ανακάμψουν. 

Στο χώρο σας τα τελευταία χρόνια έχει παρεισφρήσει και το παραεμπόριο. Ποιες είναι οι συνέπειες;
Το παραεμπόριο στη Λακωνία το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης και θίγει πολλά επαγγέλματα, ακόμα και το χώρο των τροφίμων.
Είναι δε, πολλές οι περιπτώσεις που προκαλεί αγανάκτηση στους νόμιμους εμπόρους της πόλης, όταν ο κάθε λογής παράνομος μικροπωλητής «στήνει το μαγαζί του» ακόμα και στην πλατεία της Σπάρτης, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πουλήσει τα εμπορεύματά του.
Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η πόλη της Σπάρτης. Οι καταγγελίες από τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους του νομού είναι καθημερινές και το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού σε καμία πόλη του νομού δεν λειτουργεί ελεγκτικός μηχανισμός για να προστατεύσει, έστω και στο ελάχιστο, το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο.

Προτάσεις για τον περιορισμό του προβλήματος υπάρχουν; Πώς αντιμετωπίζετε τελικά;
Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το πού πάμε στο συγκεκριμένο θέμα. Από τη στιγμή που ο έλεγχος του παραεμπορίου με τον Ν. 3377/05 πέρασε στους Δήμους και τη Δημοτική Αστυνομία δεν λειτουργεί τίποτα.
Θα μιλήσω αποκλειστικά για την πόλη μας. Ο Δήμος Σπαρτιατών, παρά τις καθημερινές μας παρεμβάσεις αλλά και τις συσκέψεις που έχουμε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρέπει εδώ να αναφέρω, ότι δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στη Δημοτική Αστυνομία, αφού δεν έχει πάρει συγκεκριμένες εντολές από το Δήμο για το πώς πρέπει να ενεργήσει. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, ούτε και προγραμματισμός από την πλευρά του Δήμου. Πιθανόν δεν τους ενδιαφέρει η πόλη της Σπάρτης, ούτε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και θίγονται από την αναβλητικότητα και την ανυπαρξία του Δήμου.
Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει άμεση πολιτική βούληση σε πανελλαδική κλίμακα, προκειμένου να επιλυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, το οποίο αφαιρεί έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις και στερεί από το κράτος φόρους πολλών εκατομμυρίων, δεδομένου μάλιστα ότι το παραεμπόριο έχει μερίδιο 40% στην αγορά. Συμπερασματικά, η απώλεια αυτή επιβαρύνει κατ’ επέκταση τον ίδιο τον πολίτη, για ακόμα μία φορά.

Πιστεύετε ότι δημιουργείται ανταγωνισμός από μετανάστες - ιδιοκτήτες στεγασμένων καταστημάτων, κινεζικής κυρίως υπηκοότητας;
Πράγματι, στη Λακωνία λειτουργούν πολλά καταστήματα με ιδιοκτήτες κινεζικής υπηκοότητας. Ύστερα από καταγγελία των Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και από έλεγχο που διεξήχθη, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από αυτούς δε διαθέτουν την απαιτούμενη κατά το νόμο άδεια παραμονής στη χώρα μας. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή το κλείσιμο των παράνομων επιχειρήσεων. Δυστυχώς δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία να επιληφθεί του θέματος.
Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ίδιους τους μετανάστες. Ας μην ξεχνάμε, ότι και εμείς υπήρξαμε και ακόμα έχουμε μετανάστες στο εξωτερικό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η εισροή τους στη χώρα γίνεται ανεξέλεγκτα με ολέθρια αποτελέσματα.
Στη χώρα μας έχουν θεσμοθετηθεί κανόνες για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία. Εδώ όμως ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Τον τελευταία καιρό δε, έχουν πυκνώσει οι φωνές για εθνική πολιτική απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που θα παρθούν.

Ποιο θεωρείται ότι πρέπει να είναι το προφίλ του σύγχρονου επαγγελματία;
Το προφίλ του σύγχρονου επιχειρηματία από την εμπειρία μου στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια, θα πρέπει να συνοψίζεται στο ήθος, την εντιμότητα και την «καθαρή ματιά» προς τον πελάτη. Να εξοπλιστεί με ευγένεια και υπομονή. Επίσης, η εργατικότητα σε συνδυασμό με το καλό προϊόν, τη σωστή τιμή και τον κατάλληλο χώρο θα συνεισφέρει θετικά στη μεγαλύτερη κινητικότητα των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε και στους εμπόρους συναδέλφους μας και στους καταναλωτές. Μόνο έτσι θα πείσουμε το σπαρτιάτη καταναλωτή να μείνει και να αγοράσει τα καλά προϊόντα που αυτός επιθυμεί από τη Λακωνία.
Επίσης, ο επιχειρηματίας πρέπει να συμμετέχει στα ενημερωτικά προγράμματα που εκπονούνται. Πρέπει να επισκεπτόμαστε τις εμπορικές εκθέσεις.

Ανοίγουν νέα καταστήματα οι σπαρτιάτες; Τί προτείνετε στους νέους επαγγελματίες που σκέπτονται να δραστηριοποιηθούν στην πόλη μας;
Ναι και καλώς κάνουν. Έτσι παραμένουμε οι Λάκωνες στον τόπο μας, απασχολούμε υπαλλήλους, δίνουμε ζωή στη Σπάρτη και έτσι η πόλη μας ζει και μεγαλώνει. Ωστόσο, το κράτος θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις από τα 18.000 ευρώ που δίνει σήμερα, αρκεί να υπάρχουν σοβαρές μελέτες σκοπιμότητας.
Οι νέοι επαγγελματίες καλό θα είναι να στραφούν, πέραν από τις παραδοσιακές και σε νέες επιχειρήσεις, που θα δώσουν νέα πνοή και καινοτόμο πλεύση, σε επαγγέλματα σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη ή την τεχνολογική αναβάθμιση και εξέλιξη.

Το αναπτυξιακό επίπεδο στη Λακωνία είναι ικανοποιητικό;
Σίγουρα η ανάπτυξη μιας περιοχής περνά από τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι τα λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, Πανεπιστήμιο, Μουσεία και άλλα. Εάν εξαιρέσουμε τη δημιουργία και λειτουργία των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σπάρτη και τις επίμονες προσπάθειες του νομάρχη κ. Κώστα Φούρκα, ελάχιστα έργα με αναπτυξιακή πνοή έχουν γίνει.
Και γι’ αυτό ευθυνόμαστε και εμείς. Εμείς είμαστε αυτοί που εκλέγουμε τους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν και θα προβάλουν τα προβλήματα για να βρεθούν λύσεις.

Αναπτυξιακή προοπτική υπάρχει;
Προοπτική υπάρχει. Η κατασκευή του νέου αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή του παλαιού ΦΙΞ είναι ένα τέτοιο έργο, που όμως παρά τη χρηματοδότηση της μελέτης από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για λόγους γραφειοκρατικούς δεν προχωρά. Θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς να στείλουμε μήνυμα προς κάθε αρμόδιο για την υλοποίησή του.
Δεν είναι δυνατόν η ιστορικότερη πόλη της χώρας να έχει στοιβαγμένους τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς σε αποθήκες. Το νέο Μουσείο εκτός από την πολιτιστική του πλευρά θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη του νομού μας.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην πόλη της Σπάρτης;
Οι πολίτες της ιστορικής μας Σπάρτης, έχουν το δικαίωμα να απαιτούν μια καλύτερη, σε όλους τους τομείς, πόλη. Είναι αναγκαίο να επιβλέπονται τα δημόσια έργα, ώστε με την αποπεράτωση να επανέρχονται δρόμοι και πεζοδρόμια, για παράδειγμα, στην παλιά αρχική τους μορφή.
Μας είχαν υποσχεθεί από το Δήμο ότι ο πεζόδρομος της Κλεομβρότου θα διαμορφωνόταν, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Η διαμόρφωση της οδού Λεωνίδου είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, την επίλυσή του οποίου ζητά ολόκληρη η πόλη. Απαραίτητη είναι ακόμα η φωτεινή σηματοδότηση, ιδιαίτερα στα σκοτεινά σημεία της πόλης, για τη διευκόλυνση των πεζών, όπως επίσης η ευχέρεια στη στάθμευση για  την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και ο έλεγχος της Λαϊκής Αγοράς.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα, αποτελεί και η εύρεση χώρου στάθμευσης των λεωφορείων. Είναι απαράδεκτο να έχει ο Μυστράς εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και η Σπάρτη να έχει μόνο περαστικούς και αυτό να οφείλεται και στη έλλειψη χώρου στάθμευσης.
Το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη είναι επίσης σημαντικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτό που προσδοκά η πόλη.
Στα θετικά του δήμου παρ’ όλα αυτά, μπορεί να προσμετρηθεί το μέτρο της ανακύκλωσης υλικών. 
 

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti