Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης στον «ΛΤ»

Εύχομαι χρηστή διοίκηση
Σάββατο, 16 Οκτώβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης στον «ΛΤ»

Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον λάκωνα επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη.

Το ΣΔΟΕ άρχισε να θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό. Τι άλλαξε ;
Άλλαξε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να ασχοληθεί με την ουσία της φοροδιαφυγής και όχι με πολιτικά παιχνίδια. Άλλαξαν ο σχεδιασμός, η αποφασιστικότητα και η στόχευση των μεγάλων πηγών της φοροδιαφυγής. Πρέπει, πλέον, όλοι να αντιληφθούν ότι η εποχή της φορολογικής ασυδοσίας, της ατιμωρησίας και της εκμετάλλευσης των μόνιμων «υποζυγίων» του φορολογικού συστήματος (δηλαδή των μισθωτών ή των συνταξιούχων) πέρασε οριστικά. Το πάρτι τελείωσε και όσοι συμμετείχαν θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Πού στρέφονται τελευταία οι έρευνες;
Χωρίς να παραμερίζουμε τις μικρές και καθημερινές εστίες φοροδιαφυγής, οι έρευνες στρέφονται στα μεγάλα εισοδήματα, στις μεγάλες υποθέσεις, στην ουσία (και όχι στον εντυπωσιασμό), της φοροδιαφυγής. Επιτρέψτε μου, όμως, να επισημάνω ότι η δομή των ελέγχων αυτών, η λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος και τα δεδομένα όρια υπηρεσίας μας σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν επιτρέπουν την άμεση ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Θα έρθει η ώρα των σχετικών ανακοινώσεων.

Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Λακωνία;
Αναμφισβήτητα η κατάσταση που περνάει η χώρα μας, είναι πολύ δύσκολη. Οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν στη Λακωνία μας, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», θα είναι μικροί κυβερνήτες. Εύχομαι το αυτονόητο και το αναγκαίο σήμερα. Οι λάκωνες που θα εκλεγούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, να κάνουν χρηστή διοίκηση και διαχείρηση. Έτσι και με πολύ δουλειά, ο καθένας μας ξεχωριστά από τον τομέα του, αλλά και όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να είμαστε περήφανοι για τον τόπο και την χώρα μας.
Ας κερδίσει λοιπόν η Αυτοδιοίκηση. Σας εύχομαι καλή δύναμη.

Από τη «ματιά» του Τύπου ο Ι. Καπελέρης
Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικούς τίτλους εφημερίδων σε αφιερώματα που έχουν γραφεί για τον λάκωνα επικεφαλής.
«ποιος θα είναι ο νικητής: ο μαχητής ή ο φοροφυγάς».«Μπορεί να σώσει την Ελλάδα;» «οι επιτυχίες του ΣΔΟΕ», «Με τον Ι. Καπελέρη το ΣΔΟΕ απέκτησε πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο δείχνει τα δόντια του».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς που δε λείπουν ακόμα και μεταξύ των ελεγκτών που υπηρετούν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι «234 εφοριακοί πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, άλλοι 70 πρέπει να διασαφηνίσουν πώς απέκτησαν ακίνητα, η αξία των οποίων μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 3 εκ. ευρώ», όταν οι μηνιαίες απολαβές ενός εφοριακού είναι 1.500 ευρώ.

Η αναπτυξιακή διάσταση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαφάνειας στην οικονομική και δημόσια ζωή, αποτελούν μερικούς από τους στόχους του λάκωνα ειδικού γραμματέα του Σώματος από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

«Δεν μπορεί από τη μία να λαμβάνονται μέτρα σε βάρος εισοδηματικών τάξεων, όπως είναι εργαζόμενοι και μισθωτοί, και από την άλλη κάποιοι που επί σειρά ετών φοροδιέφευγαν να είναι αυτοί στο απυρόβλητο», έχει δηλώσει επανειλημμένως ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ προσθέτοντας σκωπτικά  

«Το πάρτι της φοροδιαφυγής τελείωσε… και όσοι συμμετείχαν θα πληρώσουν το λογαριασμό». «Εδώ και δεκαετίες οι Έλληνες ζούσαν επί πιστώσει. Μετά ήρθε το ευρώ και παραπλάνησε τους πολίτες με τα χαμηλά επιτόκια. Το φθινόπωρο του 2009 έσκασε η φούσκα του χρέους. Ακόμα κι αν δεν το ομολογούν με ευχαρίστηση, οι περισσότεροι  Έλληνες γνωρίζουν κατά βάθος ότι για την κρίση δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί τους, αλλά κι αυτοί οι ίδιοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή τη χρονιά το κράτος χάνει 30 δις. ευρώ από φοροδιαφυγή, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει να εξοικονομήσει ο υπουργός Οικονομικών έως το 2013 για να διασωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και τονίζει ότι εάν πλήρωναν όλοι οι Έλληνες τα χρέη τους δεν θα υπήρχε κρατικό χρέος ύψους 320 δις. ευρώ. «Ο αληθινός αντίπαλος της Ελλάδας δεν είναι ούτε η κακή Ε.Ε. ούτε και οι κακές αγορές, αλλά οι ίδιοι οι Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης του ΣΔΟΕ αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επισκέπτονται πλήθος επιχειρήσεων και διεξάγουν φορολογικούς ελέγχους, προκειμένου να ανακαλύψουν παρατυπίες και να επιβάλλουν πρόστιμα. Επίσης στο στόχαστρο τους είναι και δημοφιλή νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, για την οποία άλλωστε γίνεται ξεχωριστή μνεία χαρακτηρίζοντας την ως «το νησί των πλουσίων, των ωραίων και των φοροφυγάδων». Από το στόχαστρο των ελεγκτών δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων των νυχτερινών κέντρων, προκειμένου εν συνεχεία να διασταυρωθεί, εάν οι κάτοχοι πολυτελών οχημάτων μπορούν και να τα δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Χωρίς περιστολές μάλιστα, ο κ. Καπελέρης παραδέχεται ότι παρά τις όποιες καλές προθέσεις, το ελληνικό πελατειακό πολιτικό σύστημα ήταν αυτό που δεν επέτρεπε στους προκατόχους του να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία.

Στον «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής» έχουν επιστρατευθεί όλα τα μέσα, όπως η χρήση του Google Earth για την ανακάλυψη των αδήλωτων πισίνων, θέμα για το οποίο έγινε τόσος ντόρος αλλά και στις περιπτώσεις των πολυτελών σκαφών αναψυχής, ιδιοκτήτες των οποίων συχνά εμφανίζονται υπεράκτιες εταιρείες, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τεράστια ποσά από τη μη φορολόγηση τους.
 

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti