Το «αποτύπωμα» των προσώπων

Ξεχώρισαν το 2021 μέσα από τις συνεντεύξεις τους στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 31 Δεκέμβριος 2021 08:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το «αποτύπωμα» των προσώπων

Το κολάζ των προσώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στις σελίδες του «Λακωνικού Τύπου», μέσα από τις συνεντεύξεις τους το 2021, παρουσιάζει η εφημερίδα.

Πρόσωπα της επικαιρότητας από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, του πολιτισμού και του αθλητισμού κατέθεσαν τις απόψεις τους, μίλησαν για τα επιτεύγματά τους και απευθύνθηκαν στο κοινό. Άλλοι φώτισαν με το παράδειγμά τους και άλλοι έδωσαν έμπνευση και ελπίδα.

Ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες δηλώσεις εκείνων που ξεχώρισαν…

Θοδωρής Βερούτης:
«Ευελπιστώ σε καλύτερες μέρες»
Για την κατάσταση που είχε διαμορφώσει η επιβολή των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις αρχές του 2021, είχε μιλήσει στον «Λακωνικό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης.
Τόνισε τη σημασία της στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την επόμενη ακριβώς ημέρα από τη λήξη της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και τα μέτρα από την Πολιτεία θα πρέπει να είναι γενναία.
Με τη βεβαιότητα ότι τα σημαντικά έργα Πολιτισμού που είχαν τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα θα βοηθήσουν την οικονομική και πολιτιστική ανάταση της περιοχής μας, ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τις σημαντικές εξελίξεις σε αυτά. Παράλληλα, ενημέρωσε για τα μεγάλα έργα που επρόκειτο να παραδοθούν εντός του 2021 από την ΠΕ Λακωνίας.
Πράγματι μέσα στο 2021, η Περιφέρεια παρέδωσε στο κοινό τη γέφυρα Πόρου στο Γεράκι, δημιούργησε την Σχολή Υφαντικής Τέχνης, ενώ έτοιμη είναι και η νέα είσοδος της Σπάρτης στην επέκταση της Λυκούργου, που δόθηκε στην κυκλοφορία την Πέμπτη 30/12.

Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος:
Κρατάει τα εθελοντικά σκήπτρα η Λακωνία
Ο διοικητής της ΠΥ Γυθείου Αντιπύραρχος Κ. Γραφάκος μίλησε στον «ΛΤ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για το Πυροσβεστικό Σώμα που θεσμοθέτησε τον εθελοντισμό από το 1991. Ο ίδιος είναι ένας αξιωματικός που υλοποιεί στην πράξη, μεθοδικά και στοχευμένα, το όραμα του εθελοντισμού, ενώ είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα».
Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι ο νομός μας κρατάει τα εθελοντικά σκήπτρα, αφού στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχουν πιστοποιηθεί και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους περισσότεροι από 140 εθελοντές πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 115 ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και τις Εθελοντικές Δομές που έχουν ιδρυθεί στην περιοχή ευθύνης της.
«Ο εθελοντισμός σε κάθε του μορφή είναι μια ανιδιοτελής προσφορά κάθε ανθρώπου που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του και την κοινωνία γενικότερα. Η ανάγκη, όμως, που έχει κάθε πολίτης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, τον ωθεί να συμμετάσχει εθελοντικά στην επιχειρησιακή δράση του Πυροσβεστικού Σώματος», επεσήμανε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε: «Έτσι, ενεργοί πολίτες, συνάνθρωποί μας που έχουν συνειδητοποιήσει ότι με ατομική υπευθυνότητα, γνώση, και διάθεση συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή των συνεπειών μιας πυρκαγιάς, ζητούν από το Πυροσβεστικό Σώμα να ενταχθούν στους κόλπους του ως Εθελοντές Πυροσβέστες».

Δημήτρης Σπαντίδος:
«Πολιτισμός και ιστορία να εμπλουτιστούν με επιστήμη»
Ανάμεσα στους Έλληνες επιστήμονες που εκπόνησαν έρευνες και συμμετείχαν στη συγγραφή των περισσότερων διεθνών δημοσιεύσεων σχετικά με τον κορωνοϊό και την πανδημία,  συγκαταλέγεται κι ένας Λάκωνας. Πρόκειται για τον ιατρό-ερευνητή Δημήτριο Σπαντίδο, Καθηγητή Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Κωνσταντίνο Δ. Σπάρτης.
Ο Δ. Σπαντίδος έχει αφιερώσει τη ζωή του στα πεδία της Μοριακής Ιατρικής και της Ογκολογίας, με μεγαλύτερο επίτευγμα την ανακάλυψη των ογκογονιδίων και ερευνητικό έργο που έχει επανειλημμένα τύχει ευμενούς κριτικής από τα επιστημονικά περιοδικά. Επιπλέον, έχει συνθέσει μία κοιτίδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο με σκοπό να ενισχύσει το έργο τους. Ο Καθηγητής παραχώρησε συνέντευξη στον «ΛΤ», όπου εκτός από τις πρωτοπόρες ασχολίες του, κάνει ιδιαίτερη μνεία στη γενέτειρά του, όπου επέστρεψε για να συμβάλλει στην πολιτιστική της ανάδειξη με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Λακεδαιμονίων-Αμφιθέατρο Σπαντίδου.

Γιώργος Ανωγειάτης:
«Να μεταδώσουμε τις αγωνίες
για τον τόπο, τη φύση, το αύριο»
Στη συγγραφή κι έκδοση νέου βιβλίου–ποιητικής συλλογής προχώρησε ο Γιώργος Ανωγειάτης, με τίτλο «Ποιητικοί Διάλογοι Ποιητών». Πρόκειται για το δωδέκατο βιβλίο του συγγραφέα από τα Ανώγεια Δ. Σπάρτης, που συνέγραψε μαζί με τον Βασίλη Παππά, και  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παππάς».
Ο κ. Ανωγειάτης μίλησε στον «ΛΤ», περιγράφοντας πτυχές από το περιεχόμενο του  νεότευκτου έργου του, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τον βραβευμένο -από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη- Βασίλη Παππά.

Ελένη Δρακουλάκου:
«Χρέος να τιμήσουμε τους Αγωνιστές»
Ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία της Μάνης και τη σημαντικότερη ίσως στιγμή του Επαναστατικού Αγώνα αποτελεί η 17η Μαρτίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, το 1821, οι Μανιάτες Οπλαρχηγοί υπό τον Αρχιστράτηγο Πέτρο Μαυρομιχάλη (Πετρόμπεη) ορκίστηκαν επί του Ευαγγελίου, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης, με σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος». «Η νίκη άλλωστε ήταν η μόνη επιλογή για τους μεγάλους αγωνιστές του τόπου μας, που όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας παρέμεινε στην πραγματικότητα ελεύθερη, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες των Τούρκων για την υποδούλωσή της, αποτελώντας έτσι καταφύγιο για όλους τους κατατρεγμένους της οθωμανικής τυραννίας», δήλωσε στον «ΛΤ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αν. Μάνης κ. Ελένη Δρακουλάκου.
Η ίδια και η Δημοτική Αρχή του Πέτρου Ανδρεάκου δικαιώθηκαν, καθώς ο δήμος επιλέχθηκε ως ένας από τους 11 προορισμούς της Πελοποννήσου όπου επρόκειτο να αναπτυχθούν δράσεις του προγράμματος «Μοριάς ‘21» στο πλαίσιο της βαρυσήμαντης επετείου. Η κ. Δρακουλάκου ανέπτυξε στην εφημερίδα το είδος και το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων που σχεδίασε η Μάνη για να τιμήσει τη μνήμη των ηρώων.

Ευσταθία Λιάρου:
«Η Ελαφόνησος θα κάνει την έκπληξη»
Τις εκτιμήσεις της για μια θερινή τουριστική περίοδο με θετικό πρόσημο είχε παραθέσει η  δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Λιάρου, απευθύνοντας μήνυμα ασφαλούς προορισμού μέσω αποκλειστικής συνέντευξής της στον «ΛΤ».
Ερωτηθείσα για την κατάσταση που έβρισκε το νησί το άνοιγμα του τουρισμού, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο lockdown, η κ. Λιάρου είχε δηλώσει: «Όσον αφορά στα διερευνητικά τηλεφωνήματα, αλλά και σε κρατήσεις, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και αισιοδοξούμε ότι εφέτος θα ξεπεράσουμε την, επίσης, επιτυχημένη τουριστική χρονιά του 2020 όπου καταφέραμε, σε γενικό πλαίσιο και συγκριτικά με άλλες περιοχές, να συγκρατήσουμε δυνάμεις. […] Είμαι αισιόδοξη ότι και εφέτος η Ελαφόνησος θα κάνει την έκπληξη».
Εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι και το 2021 η Ελαφόνησος αγαπήθηκε από ακόμα περισσότερο κόσμο, αφού δέχτηκε αριθμό επισκεπτών που έσπασε τα ρεκόρ.

Σταύρος Περγαντής:
«Αγώνας να αποκτήσει η Σπάρτη
κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις»
Στη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων αθλητισμού και σωματικής άσκησης προσβλέπει  στο προσεχές μέλλον ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δ. Σπάρτης, Σταύρος Περγαντής, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «ΛΤ» μίλησε για το εκτεταμένο εγχείρημα συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων αθλητικών χώρων σε όλη την περιφέρεια του Δ. Σπάρτης, ενώ ανέπτυξε το πλάνο για τη δημιουργία νέων υποδομών. Ο ίδιος, όντας έμπειρος από την πολυετή του ενασχόληση με τον Αθλητισμό ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, παραδέχτηκε πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δ. Σπάρτης «είναι ταλαιπωρημένες και πεπαλαιωμένες, γι’ αυτό και προσπαθούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε, να τις συντηρούμε και να τις διατηρούμε κατάλληλες».

ΕΘΟΛ:
Πρωταγωνίστρια με εμπειρία 20ετίας
Πριν από 20 χρόνια -το 2001- μια παρέα φίλων που έτρεφε αγάπη για την υποκριτική και το θέατρο αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση μιας ερασιτεχνικής ομάδας. Τότε, κανείς δεν φανταζόταν πως δύο δεκαετίες αργότερα, το συγκεκριμένο είδος Τέχνης θα είχε αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό στη Λακωνία. Οι πρωτεργάτες της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας (ΕΘΟΛ) και οι συνεχιστές του οράματος κατόρθωσαν στο διάβα του χρόνου, με «υλικά» την αφοσίωση, την επιμονή, τον ζήλο και το πάθος, στηριγμένα στα γερά «θεμέλια» του έμφυτου ταλέντου, να προσελκύσουν ενώπιον της «σκηνής» τους ανθρώπους όλων των κοινωνικών ομάδων και ηλικιών. Επίτευγμα που, σίγουρα, πιστώνεται σε ένα σύνολο που με σταθερά βήματα -συν των χρόνω- κατάφερε να ανελιχθεί σε όλα τα επίπεδα  και να κατακτήσει κορυφές.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών δραστηριότητας και προσφοράς στον τόπο, στον «ΛΤ»  μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΘΟΛ Χρήστος Ασλιχανίδης και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Κουντάνης, οι οποίοι μαζί με τους συναδέλφους τους έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στο παλκοσένικο, εισπράττοντας το αυθόρμητο χειροκρότημα και την αποθέωση.

Γιώργος Σουρλής:
«Η απόσυρσή μου έγινε όπως ήθελα και ευχόμουν»
Η «κόρνα» της λήξης σε μια πορεία που ξεπέρασε τα 20 χρόνια στα παρκέ του μπάσκετ «ήχησε» το 2021 για τον Σπαρτιάτη καλαθοσφαιριστή Γιώργο Σουρλή. Ο έμπειρος γκαρντ γνωστοποίησε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μετά τον αγώνα της ομάδας του -του Αμαρουσίου- κόντρα στον Ολυμπιακό Β΄, στις 30/6/2021, για τα πλέι οφ της Α2΄ Ανδρών.
Ο 36χρονος αθλητής, ο οποίος αγωνίστηκε στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ μόλις στα 17 του χρόνια με την ΑΕΚ, μίλησε για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που αποκόμισε στη διάρκεια της θητείας του. Θυμήθηκε τους σταθμούς στο «ταξίδι» με την πορτοκαλί μπάλα, από τα πρώτα εφηβικά χρόνια στη Σπάρτη ως την καταξίωση σε επαγγελματικό επίπεδο και την κατάκτηση τίτλων με συλλόγους κι εθνικές ομάδες.

Παύλος Γερουλάνος
«Η Λακωνία έχει απίστευτες δυνατότητες»
Με το αφοπλιστικό του χαμόγελο και τις σταθερές στο πέρασμα των χρόνων απόψεις του, ο Έλληνας πολιτικός παρουσίασε μέσα από το «Λακωνικό Τύπο» τις θέσεις του για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, παρακίνησε τον κόσμο να «ξεσηκωθεί» και να απαιτήσει τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης που θα κάνει ξανά τη δημοκρατική παράταξη που ανήκει, το ΚΙΝΑΛ, δύναμη εξουσίας.
«Έχει ανάγκη η Ελλάδα από μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και θα οδηγήσει την κοινωνία μας στο μέλλον», τόνιζε ο Παύλος Γερουλάνος στην συνέντευξη που παραχώρησε.

Γεωργία Δεδεδήμου:
«Στόχος μας να μπει η ΔΕΥΑΣ
σε τροχιά ανάκαμψης»
Η αλλαγή ηγεσίας στη ΔΕΥΑ Σπάρτης είχε στόχο τη δρομολόγηση των ενεργειών που θα επιφέρουν την εξυγίανση και, εν τέλει, την ανάκαμψη της. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης του Δ. Σπάρτης, κ. Γεωργία Δεδεδήμου, ανέλαβε το αξίωμα της προεδρίας της ΔΕΥΑΣ σε μια δύσκολη χρονική στιγμή. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της ΔΕΥΑ Σπάρτης άνοιξε τα «χαρτιά» της και μίλησε στο «ΛΤ» για τους στόχους που έχει θέσει ώστε να μπει ξανά η επιχείρηση σε τροχιά ανάκαμψης.
Όπως ανέφερε η κ. Δεδεδήμου, «η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής ήταν αναπόφευκτη αλλά και επιτακτική, δεδομένου ότι από το 2010 δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία αναπροσαρμογή τιμολογίων, ενώ τα έξοδα του οργανισμού εκτινάχθηκαν μετά την προσάρτηση των πρώην Δήμων του νόμου Καποδίστρια». Ανακοίνωσε, επίσης, η ΔΕΥΑΣ έχει προγραμματίσει και υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών προτάσεις για σειρά έργων ύδρευσης – αποχέτευσης, τα οποία έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Φώτης Ζησιμόπουλος:
«To Σπάρταθλον είναι αγώνας ψυχής»
Με χρυσά γράμματα έγραψε το όνομά του στην ιστορία του «Σπάρταθλον» ο 39χρονος υπερμαραθωνοδρόμος από το Αγρίνιο, Φώτης Ζησιμόπουλος, κόβοντας πρώτος το νήμα του τερματισμού στον αγώνα του 2021 και πετυχαίνοντας, παράλληλα, τον εντυπωσιακό χρόνο των 21 ωρών, 57 λεπτών και 20 δευτερολέπτων. Έγινε, έτσι, ο τρίτος Έλληνας αθλητής που κατακτά τον ιστορικό αγώνα, μετά τον Γιάννη Κούρο και τον Κώστα Ρέππο.
Η νίκη του Φώτη Ζησιμόπουλου σκόρπισε συγκίνηση και θαυμασμό. Ο νικητής της 39ης διοργάνωσης μίλησε για τους κόπους και τις θυσίες που έχει κάνει για τον αθλητισμό, τα συναισθήματα που τον κατέκλυσαν κατά τον τερματισμό του αγώνα και αποκάλυψε πως όταν τελειώνει με έναν αγώνα, δεν λέει εύκολα ότι θα τον ξανατρέξει. Όμως, για το «Σπάρταθλον» δήλωσε πως ήταν κάτι διαφορετικό. “Το «Σπάρταθλον» με συγκίνησε πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα συμμετάσχω ξανά”, είπε, κάνοντάς μας να ελπίζουμε πως θα τον δοξάσουμε ξανά.

Δημήτριος Ζώτος:
«Τεράστιο ιστορικό φορτίο
στη Μεγάλη του Γένους Σχολή»
Επικεφαλής του αρχαιοτέρου -εν λειτουργία- εκπαιδευτικού ιδρύματος και «φάρου» του ελληνισμού, που εδώ και 567 χρόνια έχει βασική αποστολή τη μεταλαμπάδευση της ελληνορθόδοξης συνείδησης στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, αποτελώντας συνάμα συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινούπολης κ. Δημήτριος Ζώτος -περί ου ο λόγος- βρέθηκε στη Λακωνία στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου με θέμα «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία: Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό».
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή, ο Δ. Ζώτος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΛΤ» όπου επεφύλασσε εγκωμιαστικές αναφορές για τη Σπάρτη και τον Μυστρά, ενώ αναδεικνύει τη σημασία και τον κομβικό ρόλο της Μεγάλης του Γένους Σχολής ή «καμάρι της Ρωμιοσύνης» στα βάθη των αιώνων. Ακόμα, εστίασε στη λειτουργία της εκπαιδευτικής δομής σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την εξέλιξη του ελληνικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης, αξιώνοντας αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη διαιώνιση του Ελληνισμού της Πόλης.

Ανδρέας Δρακόπουλος:
«Να μοιράζεσαι αυτά που έχεις
για έναν πιο δίκαιο κόσμο»
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, μίλησε στον «ΛΤ» για το πόσο άλλαξε τη ζωή μας η πανδημία, για τα μαθήματα που αυτή μας έδωσε, για τη Βαμβακού, την Οικία των Ψηφιδωτών, το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και για το τι θα συμβούλευε σήμερα ο Σταύρος Νιάρχος τους νέους ανθρώπους.
Οι απαντήσεις του μας έδωσαν απλόχερα τροφή για προβληματισμό. Κυρίως γύρω από το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς -σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές του- ώστε να αφήσει πίσω του τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκε.
«Να δουλεύεις σκληρά και… ακόμα πιο σκληρά και να το διασκεδάζεις όσο περισσότερο μπορείς. Να τα δίνεις όλα, κάθε μέρα, παραμένοντας πιστός/ή στον εαυτό σου», σημείωνε ο κ. Δρακόπουλος. Το ίδιο θα συμβούλευε και ο Σταύρος Νιάρχος.

Παναγιώτης Βέργαδος:
«Υπερήφανος που αντιπροσωπεύω
πρώτα τη Σπάρτη και κατόπιν την Ελλάδα»
Ιδιαίτερη τιμή για τη Λακωνία αποτελεί το γεγονός πως ένας Σπαρτιάτης επιστήμονας, ο Παναγιώτης Βέργαδος, ανήκει τα τελευταία δέκα χρόνια στο δυναμικό του Εργαστηρίου  Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Ο ίδιος ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης.
Ο «ΛΤ» εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με τον ανερχόμενο ερευνητή, ο οποίος μίλησε για την πορεία από τη Σπάρτη στις ΗΠΑ, τη σταδιοδρομία στη NASA, την αποστολή και το αντικείμενο μελέτης που έχει αναλάβει, ενώ σκιαγραφεί τους επόμενους στόχους του. Αναφέρθηκε ακόμα στη ζωή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει με υπερηφάνεια τη γενέτειρά του, Σπάρτη, όπου ζει η οικογένειά του.
«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πλέον νιώθω πραγματικά ολοκληρωμένος ως επιστήμονας, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι όλη η αφοσίωση και οι θυσίες που έκανα στα μαθητικά μου χρόνια κατάφεραν να με φέρουν εδώ που είμαι τώρα», δήλωσε ο Π. Βέργαδος και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια μου, είμαι στο απόγειο της καριέρας μου. Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω στα πειράματα μου επάνω στην πλανητική εξερεύνηση και θέλω να συνεισφέρω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν σε μελλοντικές πλανητικές αποστολές».

Foodouple:
«Προωθούμε τη δυάδα,
τη συνεργασία και το δοκιμασμένο»
Το πρώτο ζευγάρι που μαγειρεύει τις δικές του συνταγές στο ελληνικό διαδίκτυο είναι η Ειρηλένα Αντωνίου και ο Φώτης Νάκος. Τον Μάιο του 2021 βγήκαν στον “αέρα” της μπλογκόσφαιρας με το foodouple.gr και έκτοτε προωθούν τις δημιουργίες τους σε μια ψηφιακή κοινότητα ανθρώπων με κοινό πάθος τη μαγειρική. Έχουν ρίζες στη Λακωνία, όμως στον «ΛΤ» μίλησαν διόλου λακωνικά για να εξηγήσουν πώς, με όπλο τις μοναδικές και αυθεντικές συνταγές τους, δημιουργούν ένα νέο μαγειρικό δόγμα για έναν πιο νόστιμο κόσμο, στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.
«Η μαγειρική είναι το πάθος μας», ανέφεραν και απάντησαν για το πως αντλούν έμπνευση για τη δημιουργία μιας συνταγής: «Για κάθε μάγειρα, η έμπνευση είναι η μνήμη, τα βιώματα και η γεύση. Ο κάθε μάγειρας έχει μια έκτη αίσθηση, ένα μαγειρικό ταλέντο που έχει εξελιχθεί όχι βιολογικά αλλά βιωματικά. […] Η έμπνευση, λοιπόν, έρχεται από το ίδιο μας το lifestyle. Ταξιδεύουμε συχνά, χανόμαστε σε αγορές, δοκιμάζουμε ξένες κουζίνες, τρώμε σε μικρά ταβερνάκια αλλά και σε εστιατόρια με Michelin με την ίδια ευκολία, διαβάζουμε και μελετάμε τα υλικά.»

Μαρία Συρεγγέλα:
«Προϋπόθεση οι ίσες ευκαιρίες
για μία κοινωνία ισότητας»
Στον απόηχο της φετινής παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τον περασμένο Νοέμβριο, ο «ΛΤ» συνομίλησε με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.
Η υφυπουργός δήλωσε ότι στην Ελλάδα η συμμετοχή ομάδων που υφίστανται διακρίσεις στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά χαμηλή και μίλησε για τις ευκαιρίες εξέλιξης της γυναίκας στον εργασιακό τομέα και για τα επιπλέον κίνητρα που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου οι εργοδότες να επιλέγουν τις γυναίκες στο εργασιακό δυναμικός τους. Αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας: «Η αύξηση αυτή δεν ερμηνεύεται απαραίτητα ως αύξηση των περιστατικών, αλλά περισσότερο ως αύξηση των καταγγελιών των θυμάτων τέτοιων περιστατικών στην αστυνομία. Οι γυναίκες άκουσαν, έμαθαν, εμπιστεύτηκαν ότι υπάρχουν δομές, υπάρχουν επιστήμονες, ειδικοί και σήκωσαν το τηλέφωνο για βοήθεια», σημείωσε.
Ακόμη, τόνισε πως τα μέτρα και οι δράσεις από μόνα τους δεν είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα αιώνων. «Απαιτείται εκπαίδευση, ενδυνάμωση της ισότητας των φύλων στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, αποδοχή της διαφορετικότητας σε επίπεδο οικογενειακών αρχών και κυρίως πολλή συζήτηση με τα παιδιά μας», ανέφερε η υπουργός.


Μπορείτε να αναζητήσετε όλες τις Συνεντεύξεις στο lakonikos.gr

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti