Γ. Δεδεδήμου: «Στόχος μας να μπει η ΔΕΥΑΣ σε τροχιά ανάκαμψης»

Η νέα πρόεδρος του φορέα μιλά στον «ΛΤ»

Τρίτη, 03 Αύγουστος 2021 07:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γ. Δεδεδήμου: «Στόχος μας να μπει η ΔΕΥΑΣ σε τροχιά ανάκαμψης»

Οι χρόνιες παθογένειες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Σπάρτης, είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τους πολίτες.

Η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στον φορέα, στόχο έχει τη δρομολόγηση ενεργειών που θα επιφέρουν την εξυγίανση και, εν τέλει, την ανάκαμψη της ΔΕΥΑΣ. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης του Δ. Σπάρτης, κ. Γεωργία Δεδεδήμου, αναλαμβάνει το αξίωμα της προεδρίας της ΔΕΥΑΣ σε μια δύσκολη χρονική στιγμή. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της ΔΕΥΑ Σπάρτης ανοίγει τα «χαρτιά» της και μιλά στο «ΛΤ» για τους στόχους που έχει θέσει ώστε να μπει ξανά η επιχείρηση σε τροχιά ανάκαμψης.

Βρίσκεστε στο τιμόνι των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης από την αρχή της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Πρόσφατα, αναλάβατε να φέρετε εις πέρας την εξυγίανση της ΔΕΥΑ Σπάρτης που ταλανίζεται από αρκετά προβλήματα. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της επιχείρησης;  
Η Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει ως σκοπό τη διαχείριση των συστημάτων Ύδρευσης - Αποχέτευσης.  
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα όμως έχουμε θέσει στόχους και ενέργειες που θα κάνουμε για να τους πετύχουμε.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι το γεγονός πως το κόστος άντλησης, διοχέτευσης και παροχής του νερού, καθώς και της αποκατάστασης των βλαβών που συνεχώς προκύπτουν, είναι πολύ υψηλότερο από τα συνολικά έσοδα που εισπράττουμε.  
Στα σημαντικά προβλήματα θα πρέπει να προσθέσουμε και κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τις διαρροές στο δίκτυο που φθείρεται όσο περνάνε τα χρόνια, επίσης εκείνους τους συμπολίτες μας που -δυστυχώς- παρανομούν παίρνοντας νερό δίχως δηλωμένη νόμιμη παροχή, καθώς και τα μεγάλα χρέη της εταιρείας που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Έτσι, έχετε μια πρώτη εικόνα.

Αναλαμβάνετε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΣ σε μια σχετικά δύσκολη περίοδο. Η νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει η επιχείρηση έχει διχάσει το ΔΣ αλλά και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου. Θεωρείται πως θα αποκομιστούν τα επιθυμητά αποτελέσματα από τα νέα τιμολόγια; Αν ναι, ποια είναι αυτά;  
Δυστυχώς, η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής ήταν αναπόφευκτη αλλά και επιτακτική. Δεδομένου ότι από το 2010 δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία αναπροσαρμογή τιμολογίων, ενώ τα έξοδα του οργανισμού εκτινάχθηκαν καθώς προσαρτήθηκαν σε αυτόν και οι πρώην Δήμοι του νόμου Καποδίστρια.
Είμαστε αισιόδοξοι, πως με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ταυτόχρονα καλύτερη παροχή υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα γίνει από ειδικούς συνεργάτες επανεκτίμηση της κατάστασης και, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση σε όλους τους καταναλωτές.

Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται στη Σπάρτη ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο σε μεγάλη έκταση της πόλης. Ωστόσο, στην οδό Κύπρου το έργο έχει σταματήσει. Ποιος ευθύνεται για αυτό και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί ώστε να ολοκληρωθεί το έργο;  
Στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει το ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικό έργο. Στην περίπτωση της οδού Κύπρου, κατά την έναρξη των εργασιών, βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Αρχικά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης εισηγήθηκε την αποδόμηση των ευρημάτων και την ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο το Αρχιτεκτονικό Τοπικό Συμβούλιο Τρίπολης στο οποίο και εστάλη η έκθεση της ΕΦΑΛΑΚ δεν ενστερνίστηκε την ίδια άποψη και γνωμοδότησε αρνητικά.  
Άμεσα και με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ έγινε ιεραρχική προσφυγή κατά της απόφασης προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εκθέτοντας διεξοδικά όλους τους λόγους για την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού έργου, γιατί ταλαιπωρούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας.  
Μάλιστα συναντήθηκα πρόσφατα -παρουσία του Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ κ. Ηλία Τρακάκη-,  με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και της εξέθεσα όλο το πρόβλημα. Η κ. Μενδώνη έδειξε μια πολύ θετική προδιάθεση και ζήτησε από την ΕΦΑΛΑΚ να της αποσταλεί άμεσα ο σχετικός φάκελος του έργου, προκειμένου να δοθεί λύση.
Τέλος, ας γνωρίζουν οι συνδημότες μας ότι η ΔΕΥΑΣ έχει προγραμματίσει και υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών προτάσεις για σειρά έργων ύδρευσης – αποχέτευσης, τα οποία έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Εκτός από το νευραλγικό κομμάτι της ΔΕΥΑΣ, ο δήμαρχος σας έχει αναθέσει αρκετά ακόμα σημαντικά ζητήματα. Θα θέλατε να μας πείτε επιγραμματικά για τις πρωτοβουλίες που έχετε προγραμματίσει στο Αναπτυξιακό Δίκτυο των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα και για την τόνωση της γυναικείας παρουσίας και επιχειρηματικότητας στον αγροτικό και τουριστικό τομέα;
Το Αναπτυξιακό Δίκτυο των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα δημιουργήθηκε με στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Μάλιστα, θεωρούμε ότι οι τομείς της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης, του τουρισμού, του πολιτισμού και των τεχνών, της αξιοποίησης των φυτών και των βοτάνων του Πάρνωνα και του Ταΰγετου για τη παραγωγή διαφόρων καλλυντικών και, φυσικά, οι νέες τεχνολογίες, θα είναι κεντρικοί μοχλοί για την ανάπτυξή μας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα παιδιά μας.

Παρόλες τις δυσκολίες που επέφερε η κρίση, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η σύσταση συνδέσμων και δικτύων που θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη όλων αυτών των παραπάνω τομέων. Θα προταθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του δικτύου τις αμέσως επόμενες βδομάδες η δημιουργία δικτύων και συνδέσμων όπως:
- ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων
- ο Σύνδεσμος παραγωγών φυτικών προϊόντων, κεραλοιφών, αρωματικών και καλλυντικών προϊόντων
- ο Σύνδεσμος Αγροτικών επιχειρήσεων
- ο Σύνδεσμος Φίλων της Τεχνολογίας

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το πρόσφατο Μνημόνιο  Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Σπάρτης και του ICC Women Hellas (Τομέας Γυναικών του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), που υπογράψαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, καθώς και το ακριβώς αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας που είναι έτοιμο να υπογράψουμε με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.

Όλη αυτή η προσπάθεια της Αναπτυξιακής είναι συλλογική. Βρίσκονται συνεχώς δίπλα μας όλοι οι αντιδήμαρχοι, οι ειδικοί συνεργάτες, τα στελέχη των Δημοτικών Υπηρεσιών και πάρα πολλοί εθελοντές συνδημότες μας και, φυσικά, η συνεργασία με ολόκληρο το ΔΣ του δικτύου είναι άριστη.
Επίσης θα συνδράμουμε τον Δήμο Σπάρτης στις ενέργειές του για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Σπάρτης.

Επιμέλεια: Αγγελική Δαλαμάγκα

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti