Π. Γερουλάνος: «Η Λακωνία έχει απίστευτες δυνατότητες»

Ο πρ. υπουργός μιλά στο «Λακωνικό Τύπο»

Πέμπτη, 15 Ιούλιος 2021 07:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Γερουλάνος: «Η Λακωνία έχει απίστευτες δυνατότητες»

«Έχει ανάγκη η Ελλάδα από μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και θα οδηγήσει την κοινωνία μας στο μέλλον», τονίζει ο Παύλος Γερουλάνος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Λακωνικό Τύπο». 

Με το αφοπλιστικό του χαμόγελο και τις σταθερές στο πέρασμα των χρόνων απόψεις του, ο Έλληνας πολιτικός παρουσιάζει τις θέσεις του για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον παρακινεί τον κόσμο να «ξεσηκωθεί» και να απαιτήσει τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης που θα κάνει ξανά τη δημοκρατική παράταση που ανήκει, δύναμη εξουσίας.

- Έχετε ο ίδιος δηλώσει πως έχετε διαγνωστεί με δυσλεξία. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες των παιδιών που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, πόσο θεωρείτε ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στέκεται αρωγός στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες;
Είναι σημαντικό το εκπαιδευτικό περιβάλλον να κρίνει την αξία των ανθρώπων από τις δυνατότητές τους και όχι από τις αδυναμίες τους. Καθήκον της πολιτείας είναι να εγγυάται ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, ταυτόχρονα παιδαγωγικό και ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και στα ταλέντα του καθενός, να αναγνωρίζει την αξία των παιδιών μας και να στηρίζει τη δύναμη των ονείρων τους. Προσωπικά μιλώντας, μόλις βρέθηκα σ’ ένα πλαίσιο όπου εκτιμήθηκαν εκείνα που μπορούσα να κάνω καλά, διόρθωσα και τις αδυναμίες που με κρατούσαν πίσω.

-Ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας;
Στην Ελλάδα η πολιτική ηγεσία έχει ως προτεραιότητα να κρατά την εξουσία πάνω της, σε ένα ρόλο παρόχου προνομίων και μικροεξουσιών, βάζοντάς τον έναν απέναντι στον άλλον, ανταγωνιστικά. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε αν ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Είναι η ώρα να αναζητήσουμε μια σύγχρονη πολιτική ηγεσία που θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους της διακυβέρνησης στον πολίτη, εκεί από όπου πηγάζει η εξουσία. Είναι η ώρα να σπάσουμε την τοξική παθογένεια του συγκεντρωτισμού και μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας να δώσουμε δύναμη στις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν δυναμικά και ακηδεμόνευτα.

gerlns

-Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε υπογραμμίσει πως «Τρεις περιοχές της Ελλάδας συγκαταλέγονται στις πιο φτωχές της Ευρώπης. Θράκη, Ήπειρος, Πελοπόννησος. Και οι τρεις θα μπορούσαν να είναι πρωταθλητές στον Τουρισμό Περιπέτειας, ένα είδος τουρισμού που δεν χρειάζεται μεγάλη υποδομή αλλά αφήνει αρκετά χρήματα σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Πως θα μπορούσαν οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες να προωθήσουν αυτού του είδους τον τουρισμό;
Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που επενδύει στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής σχεδιασμένο από κάτω προς τα πάνω μπορεί να ενδυναμώσει ακόμα και τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας. Ένα προνομιακό πεδίο γι’ αυτό είναι ο «Τουρισμός Περιπέτειας». Οι τρεις αυτές περιφέρειες και εν προκειμένω η Λακωνία ειδικότερα, έχουν απίστευτες δυνατότητες αν κάνουν το τολμηρό βήμα να βάλουν δίπλα στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» - που δεν θέλει ευρηματικότητα αλλά αφήνει λίγα χρήματα - το μοντέλο «εμπειριών και ευεξίας» που έχει μεν προκλήσεις, αλλά αφήνει πολλά περισσότερα στην τοπική κοινωνία. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστεί συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, με τα Επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς, τα πανεπιστήμια. Όσο ο καθένας μας κοιτάζει ανταγωνιστικά προς το κέντρο για χρήματα τόσο χάνουμε ευκαιρίες να συνεργαστούμε μεταξύ μας για να δώσουμε αξία στις κοινωνίες μας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων.. λόγω των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών. Εσάς σας αφορούν οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής;
Πάντα με αφορούσαν οι εξελίξεις τόσο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής και όλα αυτά τα χρόνια βρίσκομαι σε επαφή με τους ανθρώπους και τα στελέχη μας. Τόσο τα ενεργά όσο και αυτά που απογοητευμένα έχουν αποσυρθεί. Με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να βγούμε ξανά στους δρόμους και στους χώρους εργασίας με στόχο να συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία μια νέα πολιτική πρόταση που θα κάνει πάλι τη δημοκρατική παράταξη, δύναμη εξουσίας. Έχει ανάγκη η Ελλάδα από μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και θα οδηγήσει την κοινωνία μας στο μέλλον. Αυτός είναι ένας στόχος για τον οποίο θα συνεχίσω να εργάζομαι.   

 

Βιογραφικό
Ο Παύλος Γερουλάνος είναι Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Μαρίνου Γερουλάνου, αυλάρχη της βασίλισσας Άννας Μαρίας, και της Αιμιλίας Καλλιγά, αρχαιολόγου και προέδρου του Μουσείου Μπενάκη.
Φοίτησε στο ελληνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Σπούδασε ιστορία στο Κολλέγιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT.
Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην Photoelectron Corporation θυγατρική της Thermo Electron Corporation και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε τη θέση του οικονομικού διευθυντή της οικογενειακής επιχείρησης ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά και επόπτευσε την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε ως σύμβουλος στην Egon Zehnder International.
Η πρώτη του ανάμειξη με την πολιτική ήταν στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας ως συνεργάτης του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Γκρέβιλ Τζάνερ.
Το 1999 έγινε σύμβουλος του τότε υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού μέχρι το 2004. Από το 2006 έως το 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τον Μάρτιο του 2008 έγινε γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του κόμματος Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κατείχε την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ διατήρησε τη θέση του και στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, με αφορμή ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, το δεύτερο περιστατικό κλοπής σε μουσείο της χώρας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς είχε προηγηθεί η κλοπή δύο πινάκων ζωγραφικής και ενός χαρακτικού από την Εθνική Πινακοθήκη, στις αρχές Ιανουαρίου 2012. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή.
Είναι νυμφευμένος με τη Λάρα Μπαράζι  και έχει δύο κόρες.

thumbnail PY JULY 2020 5201

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti