Λιάρου: «Αισιόδοξη ότι και φέτος η Ελαφόνησος θα κάνει την έκπληξη»

Συνέντευξη της δημάρχου του νησιού στον «Λακωνικό Τύπο» - Μιλάει για τους στόχους στον τουρισμό, τους εμβολιασμούς, το Παυλοπέτρι κ.α.

Σάββατο, 12 Ιούνιος 2021 09:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λιάρου: «Αισιόδοξη ότι και φέτος η Ελαφόνησος θα κάνει την έκπληξη»

Συνέντευξη στον Χρ. Πετρούλια


Αισιόδοξη για μια τουριστική περίοδο με θετικό πρόσημο, φέτος το καλοκαίρι, δηλώνει η δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Λιάρου, που στέλνει μήνυμα ασφαλούς προορισμού μέσω αποκλειστικής συνέντευξής της στον «Λακωνικό Τύπο».

Ερωτηθείσα για την κατάσταση που βρίσκει το νησί το άνοιγμα του τουρισμού, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο lockdown, η κ. Λιάρου δηλώνει: «Όσον αφορά στα διερευνητικά τηλεφωνήματα, αλλά και σε κρατήσεις, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και αισιοδοξούμε ότι εφέτος θα ξεπεράσουμε την, επίσης, επιτυχημένη τουριστική χρονιά του 2020 όπου καταφέραμε, σε γενικό πλαίσιο και συγκριτικά με άλλες περιοχές, να συγκρατήσουμε δυνάμεις. Ήδη για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι πληρότητες αγγίζουν το 100%, ενώ και για το υπόλοιπο διάστημα τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά», επισημαίνει και προσθέτει: «Είμαστε σε καλό δρόμο ως προς τις κρατήσεις. Βέβαια, λόγω της συγκυρίας, η επικρατούσα τάση διεθνώς κλίνει προς τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και τις ιδιαίτερες συνθήκες στις χώρες αποστολής τουριστών. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξη ότι και εφέτος η Ελαφόνησος θα κάνει την έκπληξη».

elafonhsos 1

Ακόμα, η πρώτη δημότης της Ελαφονήσου δίνει απαντήσεις για την εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή και την προστασία έναντι Covid-19, ενώ καταθέτει τις πρωτοβουλίες και τη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής για την προσέλκυση επισκεπτών. Αναφέρεται, επιπλέον, στην αξιοποίηση του μοναδικού πλούτου του νησιού, στον θησαυρό του Παυλοπετρίου, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού.

- Η Ελαφόνησος προβάλλεται ως ένα Covid-free νησί, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ποιο είναι το ποσοστό των κατοίκων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και τι «ποντάρει» το νησί σε αυτό το πλεονέκτημα;
Έχουμε ήδη φτάσει σχεδόν στο 85% των εμβολιασμών του ενεργού πληθυσμού μας και αυτό είναι μια επιτυχία που προβλήθηκε, μάλιστα, και από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο κάλυψε την 2η εμβολιαστική διαδικασία στο νησί και τη μετέδωσε σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας ήταν και παραμένει να συνδυάσουμε το μήνυμα της ασφάλειας, που αποτελεί επιταγή των καιρών, με την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς του τόπου μας.

- Θεωρείτε πως το νησί είναι «θωρακισμένο» έναντι μιας πιθανής τοπικής επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι; Πως θα αντιμετωπίσετε μια τέτοια απρόβλεπτη όσο κι απευκταία εξέλιξη;
Ο εμβολιασμός παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Κι εκεί τα καταφέραμε. Παράλληλα, όπως και πέρυσι, έχουμε την τύχη να διαθέτουμε συνεπείς και υπεύθυνους επαγγελματίες που φροντίζουν για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ και οι δικές μας προσπάθειες στους δημόσιους και δημοτικούς χώρους ενισχύουν τον ίδιο σκοπό. Δεν θέλω να σκεφτώ το δυσμενές σενάριο που αναφέρετε, ωστόσο -όπως και πέρσι- είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Η εμπειρία που αποκτήσαμε και η αγαστή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε περιστατικό άμεσα και σε σύντομο χρόνο.


«
Να συνδυάσουμε το μήνυμα της ασφάλειας με την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς του τόπου»


- Ποιες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την τόνωση της φετινής τουριστικής κίνησης;
Από το περασμένο φθινόπωρο κινηθήκαμε οργανωμένα, πραγματοποιώντας σειρά διαδικτυακών συναντήσεων με επαγγελματίες του τουρισμού από όλες τις αγορές ενδιαφέροντος, δράση που συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα. Ταυτόχρονα, προχωράμε τώρα στην οργάνωση επισκέψεων δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που θα διασφαλίσει την εγχώρια και διεθνή δημοσιότητα του τόπου μας. Παράλληλα, συμμετείχαμε σε διεθνείς διαδικτυακές εκθέσεις, με κυριότερη την ΙΤΒ του Βερολίνου, ενώ συμπεριληφθήκαμε σε σημαντικές προωθητικές ενέργειες που οργάνωσαν τα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού. Η στόχευσή μας είναι διπλή: Συντηρούμε κι ενισχύουμε την παρουσία μας στις παραδοσιακές αγορές και κάνουμε συγκροτημένα ανοίγματα σε νέες όπως του Ισραήλ, των αραβικών χωρών, ακόμα και της Λατινικής Αμερικής.

Από την αρχή της περσινής χρονιάς, όταν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της πανδημίας, ο Δ. Ελαφονήσου χάραξε τη στρατηγική του με επίκεντρο τη φύση που -όπως αποδείχθηκε- αποτέλεσε και το μόνο ασφαλές μήνυμα που θα μπορούσε να εκπέμψει ένας προορισμός στους φοβισμένους από την υγειονομική κρίση ταξιδιώτες.

Λειτουργώντας με «χειρουργική», θα έλεγα, ακρίβεια μπήκαμε στον «πυρήνα» του προβλήματος και έγκαιρα αναδείξαμε δύο βασικά στοιχεία που ήταν ευνοϊκά λόγω της συγκυρίας:  το γεγονός της οδικής ουσιαστικά πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ο κίνδυνος συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς, αλλά και της επαφής με τη φύση που «εγγυάτο» την ανεπηρέαστη από λοιμώξεις ανάσα στον επισκέπτη.

Elafonisos Simos

«Από τα πρώτα σημάδια της πανδημίας, ο Δ. Ελαφονήσου χάραξε στρατηγική με επίκεντρο τη φύση»


- Είναι ομαλή φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού; Τα δρομολόγια είναι επαρκή για την εξυπηρέτηση του κοινού;
Η αυξημένη ζήτηση που εμφανίζει το νησί απαιτεί συχνότερη προσβασιμότητα και προς αυτή την κατεύθυνση κάναμε παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Ναυτιλίας. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση με τροποποίηση δρομολογίων για το προσεχές διάστημα έως την 14η Ιουνίου, ενώ από τα μέσα Ιουνίου, όπου θα δρομολογηθεί και 4ο φέρι μποτ, η συχνότητα των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής γραμμής Ελαφονήσου–Πούντας αυξάνεται σημαντικά, καθώς η ανταπόκριση θα είναι κάθε μισή ώρα.

- «Η σαγηνευτική Ελαφόνησος, των τυρκουάζ κρυστάλλινων νερών και των απέραντων χρυσαφένιων παραλίων» είναι μια φράση που έλκει τον επισκέπτη. Με «ναυαρχίδα» τον Σίμο, το νησί φιγουράρει σε διεθνείς λίστες των κορυφαίων παραλιών. Έχει εκμεταλλευτεί ο τόπος αυτόν τον πλούτο;
Βάσει του γεγονότος πως η Ελαφόνησος προσελκύει ποιοτικό κοινό -και δεν το αναφέρω μόνο στην οικονομική του διάσταση- νομίζω πως ναι, ο στόχος επιτυγχάνεται, καθώς αξιοποιείται συνεχώς το σύνολο των «θησαυρών» εντός των διοικητικών ορίων μας. Αυτό βέβαια, επίσης, σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο και το κάνουμε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και την εταιρία συμβούλων μας στον Δήμο.

elafonisos beach

- Παυλοπέτρι: Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό τοπόσημο μια ανάσα από την Ελαφόνησο. Σε ποια φάση βρίσκεται το ερευνητικό πρόγραμμα και σε τι προσβλέπει το νησί από την ανάδειξη του πολύτιμου αυτού θησαυρού;
Το Παυλοπέτρι, η Λίμνη Στρογγύλη, η Πούντα και ο Μάγγανος είναι -μαζί με τις υπόλοιπες ομορφιές- η «ανάσα» της Ελαφονήσου. Το management plan, που εκπονείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Ελαφονήσου, προσβλέπει στην ανάδειξη και στην προστασία του υποθαλάσσιου αυτού μουσείου. Πρόκειται για εφαρμογή ήπιων παρεμβάσεων πρόσβασης, σήμανσης, οριοθέτησης, ξενάγησης και άλλων δράσεων, προκειμένου να τεθεί πλαίσιο στην άναρχη και ελλιπή -σε πληροφόρηση- επισκεψιμότητα.


«Ενισχύουμε την παρουσία μας στις παραδοσιακές αγορές και κάνουμε συγκροτημένα ανοίγματα σε νέες»


-
Πριν από λίγες ημέρες το Παυλοπέτρι έλαβε την ετικέτα Inheritura που είναι η πρώτη που απονέμεται στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί για την Ελαφόνησο αυτή η διάκριση;
Πρόκειται για μια ακόμα πρωτιά που καταγράφει η Ελαφόνησος με την πιστοποίηση που έλαβε το Παυλοπέτρι από το πρόγραμμα «INHERIT» αφού είναι και η πρώτη σε όλη την Ελλάδα! Την όλη διαδικασία τεκμηρίωσης, που συνοδεύτηκε από ενέργειες και μελέτες, ανέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της ειδικής ομάδας έργου και συνεργατών του περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα. Είμαστε χαρούμενοι για αυτή την επιτυχία που ταυτίζεται με το κεντρικό μας σύνθημα «chosen by nature», που από πέρυσι έχουμε αναδείξει. Ταυτόχρονα, νιώθουμε δικαιωμένοι, καθότι η ανάδειξη και η προστασία του Παυλοπετρίου της Ελαφονήσου υπήρξε ανέκαθεν ζητούμενο για τον Δήμο μας.

Pavlopetri

- Ο αλιευτικός τουρισμός, για τον οποίο πρόσφατα υπήρξε ενημερωτική εκδήλωση, θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος στην Ελαφόνησο; Ποιο είδος τουρισμού πιστεύετε πως «ταιριάζει» στο νησί;
Γενικά ο τουρισμός υπαίθρου, αλλά και ο βιωματικός τουρισμός έχουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στο νησί. Τόσο οι θαλάσσιες δραστηριότητες, όσο και οι υπόλοιπες σε χερσαίο επίπεδο, δίνουν στον επισκέπτη μας αυτό που σήμερα περισσότερο παρά ποτέ έχει ανάγκη. Να ζήσει κοντά στη φύση, μαζί με τη φύση. Επομένως, ο αλιευτικός τουρισμός ταυτίζεται απόλυτα με το προφίλ του τόπου μας, ο οποίος διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους της παράκτιας αλιείας στο ναυτικό γίγνεσθαι.


«
Το Παυλοπέτρι, μαζί με τις υπόλοιπες ομορφιές, είναι η «ανάσα» της Ελαφονήσου»


- Ανησυχείτε μήπως ο μαζικός κι ανεξέλεγκτος τουρισμός προκαλέσει προβλήματα τα επόμενα χρόνια στο οικοσύστημα και την περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού;
Οι σχετικά μικρές σε δυναμικότητα μονάδες που διαθέτει η Ελαφόνησος αλλά και ο κατά βάση οικογενειακός χαρακτήρας των διακοπών δεν αγγίζει τη μαζικότητα που, όντως, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για το νησί μας. Επομένως, δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, δεδομένου ότι και οι επισκέπτες μας είναι του ποιοτικού εκείνου επιπέδου που ξέρει να σέβεται αυτό που χαίρεται.

20210612 134836

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti