«Πιστεύω ότι η τουριστική περίοδος θα έχει θετικό αποτύπωμα για την Ελαφόνησο»

Συνέντευξη της δημάρχου Ευσταθίας Λιάρου

Τετάρτη, 27 Μάιος 2020 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πιστεύω ότι η τουριστική περίοδος θα έχει θετικό αποτύπωμα για την Ελαφόνησο»

Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο in.gr, η δήμαρχος Ελαφονήσου, Ευσταθία Λιάρου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσπάθεια του νησιού να βρει τον «βηματισμό» του μετά την καραντίνα λόγω κορονοϊού, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και τη στρατηγική που χαράσσει η Δημοτική Αρχή για την προσέλκυση τουρισμού σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Η δήμαρχος Ελαφονήσου μιλά ακόμα για τις αναγκαίες υποδομές, που υλοποιούνται βάσει σχεδίου, ενώ κάνει ειδική μνεία σε περιβαλλοντικά-ενεργειακά ζητήματα, αλλά και στο κρίσιμο άξονα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ. Για το κομβικό θέμα της προσβασιμότητας, υπογραμμίζει ότι «τίθεται θέμα ευρύτερων συνεργασιών, κοινής στρατηγικής για την Πελοπόννησο και προώθησης όμορων ιδεών».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ευστ. Λιάρου στο in.gr:

- Το αποτύπωμα της πανδημίας για το νησί της Ελαφονήσου σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα τί μορφή θα έχει; Λάβατε κάποια επιπλέον μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής;
Η επιχειρηματικότητα σε κάθε τόπο, είτε αυτός είναι τουριστικός είτε όχι, είναι σαφές ότι έχει πληγεί. Δεν θα μπορούσε επομένως να ισχύει κάτι διαφορετικό για την Ελαφόνησο. Ωστόσο, η τουριστική περίοδος, την οποία προσπαθούμε να επεκτείνουμε, θέλω να πιστεύω ότι, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, με το συγκριτικό πλεονέκτημα της οδικής και ολιγόλεπτης ακτοπλοϊκής πρόσβασης, θα έχει θετικό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, εφόσον βέβαια η τουριστική κίνηση αποκατασταθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Όσον αφορά στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής ευθύνης μας, ο Δήμος Ελαφονήσου έχει δηλώσει την πρόθεση λήψης μέτρων και στο άμεσο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για μείωση των δημοτικών και λοιπών τελών, πιθανές προσαυξήσεις ή οτιδήποτε άλλο δύναται να διευκολύνει τις πληγείσες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν ένα επιπρόσθετο υγειονομικό και λειτουργικό βάρος που δεν τους αναλογεί.

- Οι κάτοικοι επιθυμούν αλλοδαπούς τουρίστες στο νησί λόγω της πανδημίας;
Οι κάτοικοι, με τις πολλαπλές ιδιότητες τους, προσβλέπουν τόσο στους Έλληνες επισκέπτες σε πρώτη φάση, όσο και στους ξένους φίλους του νησιού μας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επαναλαμβανόμενοι και ελπίζουμε ότι και εφέτος θα εμπιστευτούν το νησί μας. Η φιλοξενία των κατοίκων της Ελαφονήσου δεν διακρίνει χρώμα, καταγωγή και εθνικότητα. Είμαστε ένας τόπος που ταυτίζεται και συνυπάρχει με τη φύση. Και η φύση είναι θείο δώρο που ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως. Χαιρόμαστε που το έχουμε και το μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας και θα το πράξουμε και τούτη την -μη γνώριμη- περίοδο, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια για τους δημότες, εργαζόμενους και επισκέπτες του τόπου μας.

- Οι δομές υγείας καλύπτουν τις ανάγκες ειδικά τους θερινούς μήνες που πολλαπλασιάζεται ο κόσμος-τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες; Επίσης, συμφωνείτε με μια ολοκληρωμένη αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας; Να δημιουργηθούν δηλαδή ολοκληρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας των δήμων με ταυτόχρονη συμβασιοποίηση τους με το ασφαλιστικό σύστημα;
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Ελαφονήσου υπάγεται διοικητικά στην 6η ΥΠΕ, μία από της μεγαλύτερες υγειονομικές Περιφέρειες, στελεχώνεται δε από τρεις γιατρούς, έναν χειρούργο επί θητεία, μία παθολόγο και έναν αγροτικό ιατρό. Η εμπειρία, το αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και οι υπερβάσεις των γιατρών μας δημιουργούν ασφαλές πλαίσιο ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο κόσμος πολλαπλασιάζεται όσο και την off season περίοδο.

Σχετικά με την καθολική αποκέντρωση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, βέβαιο είναι ότι θα ενίσχυε το έργο των κατά τόπων δομών υγείας, αρκεί να συνοδεύεται με αντίστοιχη στελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διάθεση απαραίτητων κονδυλίων και επάρκεια εξοπλισμού και υλικών. Μια τέτοια συντονισμένη και πλήρως οργανωμένη πρωτοβουλία θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση του κεντρικού συστήματος υγείας και θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει κίνητρο μίας γενικότερης αποκέντρωσης-κινητικότητας του πληθυσμού προς στην επαρχία.

- Ποια είναι η άποψη σας για το άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον;
  Θεωρώ ότι η συγκρότηση ειδικών διαβαθμιδικών φορέων, με συμμετοχή και των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης, μπορεί να δώσει λύση σε ζητήματα που χρονίζουν σχετικά με την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων. Άλλωστε το μοντέλο του διαβαθμιδικού συνδέσμου λειτουργεί ήδη στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί, επειδή τα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, είναι ότι η απόδοση των πόρων της διαχείρισης δεν θα γίνεται σε βάρος των δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή όπως επισημαίνει και η ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η συμμετοχή των Περιφερειών με 40% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΦΟΣΔΑ σημαίνει ότι οι Περιφέρειες δικαιούνται και το 40% της απόδοσης των πόρων της διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση αυτή η προσωπική μου εκτίμηση θα πρέπει να συζητηθεί με την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο προσεχές μέλλον.

- Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπών αερίου. Θα ενθαρρύνετε και πως την εναρμόνιση με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις;
Είναι αυτονόητο ότι ως περιοχή NATURA οφείλουμε να φροντίζουμε και να εναρμονιζόμαστε με οτιδήποτε προστατεύει το περιβάλλον και συντηρεί το φυσικό τοπίο. Αυτή άλλωστε είναι η κληρονομιά μας και η αυτονόητη υποχρέωσή μας απέναντι σε όσα εμείς και οι επισκέπτες μας έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε. Συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες όσον αφορά στην εναρμόνιση έχει λάβει ο Δήμος με προτεραιότητα τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων. Ταυτόχρονα διερευνάται η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού στόλου, των δημοτικών -σχολικών κτιρίων και του δημοτικού φωτισμού. Η ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική του μοναδικού Νησιωτικού Δήμου του Νομού Λακωνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο της παραπάνω προσπάθειας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία, την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

- Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και οι πόροι που έχετε στη διάθεση σας επαρκούν για να τα λύσετε;
Μιλώντας για το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας θα έλεγα ότι βασικό θέμα είναι κυρίως η βελτίωση της προσβασιμότητας και αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο και τις λοιπές ανταποκρίσεις και συνδέσεις (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές) με άλλους προορισμούς όπως π.χ. η Καλαμάτα, το Γύθειο και τα Κύθηρα. Για την επίλυση -διευθέτηση αυτού του προβλήματος δεν είναι τροχοπέδη οι πόροι που διαθέτουμε, οι οποίοι με την ορθή διαχείριση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών επαρκούν, αλλά τίθεται θέμα ευρύτερων συνεργασιών, κοινής στρατηγικής για την Πελοπόννησο και προώθησης όμορων ιδεών.

- Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάζετε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται επιχειρησιακά;
Στη φαρέτρα του σχεδιασμού και προγραμματισμού του Δήμου βρίσκονται έργα υποδομής, κάποια ώριμα προς χρηματοδότηση και κάποια άλλα σε πιο πρώιμο στάδιο ωρίμανσης μελέτης. Ένα εκ των οποίων, που έχει ήδη υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης, είναι η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος με παράλληλη αποδέσμευση του υφιστάμενου κτιρίου και αλλαγής χρήσης του σε Πολιτισμικό – Πολιτιστικό κέντρο αναφοράς. Επίσης είναι σε καλό δρόμο η μελέτη κατασκευής βιολογικού καθαρισμού, έργο πνοής που συνάδει και με την γενικότερη πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος. Όσον αφορά στις λιμενικές μας εγκαταστάσεις το όραμα επέκτασης προβλήτας έπεται της διαδικασίας εξομοίωσης χερσαίας ζώνης που έχει εκκινηθεί. Έχουμε πολλή δουλεία μπροστά μας αλλά επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και ενεργοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε οι στόχοι της Ελαφονήσου φαίνεται να κατακτώνται.

- Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;
Οι ΟΤΑ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές τους προοπτικές αναμφισβήτητα χρειάζονται πόρους. Είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης να τους εκχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μετατρέψει τους Δήμους σε απλούς εισπρακτικούς μηχανισμούς αλλά σε χρηστικά εργαλεία ικανοποίησης των αναγκών των δημοτών τους. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο, η οικονομική αυτοτέλεια και όχι η υπηρεσιακή διεκπεραίωση.

- Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Φυσικά, εννοείτε ότι είμαστε θετικά προσκείμενοι σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία και την απευθείας πρόσβαση, ωστόσο απαιτείται παράλληλα και τεχνική βοήθεια και στήριξη, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα ωφέλιμα για τον τόπο και φιλικά προς το περιβάλλον.

- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μπορεί να σημάνει πραγματική ανάπτυξη; Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ μπορεί να συντελεστεί;
Η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων αποτελεί επιταγή κάθε σύγχρονης κοινωνικής δομής. Είναι σαφές ότι το κεντρικό κράτος δεν δύναται να γνωρίζει τις καθημερινές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και είναι εξίσου σαφές ότι για να ανταποκριθούν οι ΟΤΑ σε αυτές χρειάζεται να βοηθηθούν ώστε να αναπτύξουν δομές αυτοδιαχείρισης των πόρων τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti