«Ακτινοβολεί» ανανέωση η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη

Ανακαινίζεται με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της - Ανοδική η επισκεψιμότητα στους πολιτιστικούς χώρους της Σπάρτης

Σάββατο, 06 Αύγουστος 2022 10:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ακτινοβολεί» ανανέωση η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη

Αναζωογονημένη όψη θα παρουσιάζει προσεχώς η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης ύστερα από τις εργασίες ανακαίνισης που διενεργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο στην εξωτερική επιφάνεια του εμβληματικού κτιρίου, μέσω χορηγίας της οικογένειας Κουμάνταρου που ίδρυσε την πολιτισμική μονάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής μελέτης, στο οικοδόμημα που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, πραγματοποιήθηκε επαναχρωματισμός της τοιχοποιίας, ενώ τοποθετήθηκαν και νέα γραμμικά φωτιστικά τύπου led που θα προσδώσουν διαφορετική πνοή στη συνολική αισθητική των εγκαταστάσεων.

«Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτές τις ημέρες, ώστε πολύ σύντομα η Σπάρτη να έχει και πάλι το “στολίδι” της ανανεωμένο», ανέφερε στον «ΛΤ» η επιμελήτρια της Πινακοθήκης κ. Μόνικα Διαμαντή, εμφανώς ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα που συντελέστηκε και θα «αποκαλυφθεί» πλήρως το επόμενο διάστημα.

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης είναι το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που δημιουργήθηκε με δωρεά του Γιάννη Κουμάνταρου το 1982 και φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ύπαρξης. Φιλοξενεί στο ισόγειο τη συλλογή της οικογένειας Κουμάνταρου και στον πρώτο όροφο τη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με θέμα «Νεοελληνική Τέχνη 19ος-20ος αιώνας» που εγκαινιάστηκε το 2018, παρουσία -μεταξύ άλλων- της αείμνηστης διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα.

«Παρατηρείται υψηλή ανταπόκριση του κοινού στις εκθέσεις μας και οι επισκέπτες μας μένουν εντυπωσιασμένοι από τη συλλογή που διαθέτει η Σπάρτη», επεσήμανε η υπεύθυνη της Κουμανταρείου Μόνικα Διαμαντή, παρατηρώντας πως μέσω της έκθεσης με έργα που αποτυπώνουν τον 19ο-20ο αιώνα «ενώνουμε και το τελευταίο κομμάτι της ιστορίας της νεότερης Σπάρτης».

Υψηλές «πτήσεις»
του πολιτιστικού τουρισμού
Πόλο έλξης αποτελεί φέτος για τους επισκέπτες της Σπάρτης η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, σύμφωνα με τη Μ. Διαμαντή. «Καταγράφεται αυξημένη προσέλευση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Οι επισκέπτες είναι Έλληνες και ξένοι, αλλά κυρίως οι ομογενείς μας που βρέθηκαν στα πάτρια εδάφη», σημείωσε η ίδια.

Ανοδική τάση παρουσιάζει η κίνηση και σε άλλα αξιοθέατα της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής εν μέσω θερινής περιόδου, δείγμα του ότι επιστρέφει δειλά η κανονικότητα μετά την πανδημία.

Σε δομές όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ο αρχαιολογικός χώρος του βυζαντινού Μυστρά, αλλά και συλλογές όπως το Μουσείο Ψηφιδωτών Σπάρτης, το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή» Μυστρά, το Μουσείο Ελιάς & Λαδιού Σπάρτης κ.ά., σύμφωνα με πληροφορίες κι αναφορές, η επισκεψιμότητα κυμαίνεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα της περιοχής. Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες από διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.ά. επιλέγουν τον τόπο ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, παρακινημένοι από την πλούσια ιστορία που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα στον Μυστρά, ο καθημερινός αριθμός των τουριστικών λεωφορείων και άλλων οχημάτων καταμαρτυρά την ενίσχυση της προσέλευσης στην καστροπολιτεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τελευταίο βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Μολαταύτα, παράγοντες του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας θεωρούν πως η επιχείρηση «τουριστική ανάπτυξη» έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης κι ενδυνάμωσης. Διαχρονική επιδίωξη είναι η Σπάρτη να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική «πίτα», με κοινό το οποίο, εκτός από την περιήγηση στα σημεία ενδιαφέροντος, θα διαμείνει και θα καταναλώσει τονώνοντας την τοπική οικονομία.

 Οι υψηλές προσδοκίες της κοινότητας επιβάλλουν στις αρχές και φορείς του τόπου να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς την κατάρτιση συντονισμένου πλάνου που, εκτός από την εκστρατεία προβολής, θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη καίριων κι απαραίτητων υποδομών. Στην ίδια κατεύθυνση επιθυμητή είναι η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εργαλείου που θα «μαγνητίσει» τον επισκέπτη που αναζητεί μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί όχι και στη Σπάρτη.

archaiologiko moyseio spartis

 
Ωράρια λειτουργίας

• Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
08:30 – 15:00
Τρίτη: κλειστά

• Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
Δεύτερα έως Κυριακή: 08:00-20:00

• Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 08.00-15:00
Τετάρτη: 12.00-19.00
Τρίτη: κλειστά

• Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού
Δευτέρα, Τετάρτη Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00
Τρίτη: κλειστά
 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti