Αφιερωμένες στους πεσόντες του Κλαδά οι εκδηλώσεις για τη Μ. Ασία

Tzakas

Ένα τριήμερο μνήμης και τιμής για τη Γενοκτονία

Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2022 19:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφιερωμένες στους πεσόντες του Κλαδά οι εκδηλώσεις για τη Μ. Ασία

Με επιτυχία διεξήχθησαν στον Κλαδά Δ. Σπάρτης οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας «Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη…», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλαδά «Η Κελεφίνα».

Οι δράσεις ήταν αφιερωμένες στους Κλαδαίους Ζαχαρία Βούρα του Παναγιώτη, Γεώργιο Κουλόγιωργα, Σπυρίδωνα Λαλούση του Παναγιώτη και Γεώργιο Σπουδαία του Αντωνίου, οι οποίοι χάθηκαν το 1922 στην Μικρά Ασία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ομιλία με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό σκηνοθέτη, παραγωγό και συγγραφέα Μανούσο Μανουσάκη και μαρτυρίες λογοτεχνών και απλών ανθρώπων (παρουσίαση από παιδιά του χωριού). Ακόμα, έγινε προβολή των ντοκιμαντέρ  της ΕΡΤ, «Το χρονικό της προσφυγιάς» & «Από την Μεγάλη Ελλάδα στην Μικρασιατική Καταστροφή» και παρουσιάστηκαν χοροί της Μικράς Ασίας από το χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινόρραχης «Ο Πάρνων». Τέλος, έλαβε χώρα επίσημη δοξολογία – μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μουσική εκδήλωση «Από την πατρίδα Μακριά», με τους Σπύρο Κουτσοβασίλη και Ειρήνη Χριστοφιλάκη, ένα μουσικό ταξίδι «χωρίς διαβατήρια» απ’ την Ανατολή ως τη Δύση και απ’ το βορρά μέχρι το νότο, πλημμυρισμένο νότες που μιλάνε απευθείας στην καρδιά, εικόνες, συναισθήματα και νοσταλγία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας  Νίκωνας Τζινιέρης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, η  αντιδήμαρχος Γεωργία Ζαχαράκη, η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ευγενία Πρέβα, ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Παπανικολάου, Δήμητρα Γρηγόρη, Γιάννης Μαντζουράνης και Γιώργος Κουρεμπής, κάτοικοι και φίλοι του Κλαδά.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλαδά «Η Κελεφίνα» απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους  όσοι βοήθησαν για τη διεξαγωγή και προβολή των εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, τους χορηγούς της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων τον Δήμο Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ευχαριστίες απευθύνονται: στο χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινόρραχης «Ο Πάρνων» για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, τα τοπικά ΜΜΕ, τον εφημέριο του χωριού, αιδεσιμότατο π. Βασίλειο Μιχαλόχρηστα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μαντζουράνη, «που με προσωπική εργασία φρόντισε για την βελτίωση της εικόνας του ηρώου των πεσόντων του χωριού μας», τα καταστήματα του χωριού, τα παιδιά του χωριού και όλους όσοι βοήθησαν «για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και φυσικά όλους για τη συμμετοχή τους και την ευχάριστη και ζωντανή νότα που έδωσαν στις εκδηλώσεις μας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti