Το Γεράκι «υφαίνει» την παράδοση του αργαλειού (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε η δομή διάδοσης της μοναδικής υφαντικής τέχνης - Νίκας: «Χρέος απέναντι στην ιστορία του τόπου»

Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2021 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Γεράκι «υφαίνει» την παράδοση του αργαλειού (ΦΩΤΟ)

Με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων, που έλαβε χώρα την Κυριακή 18 Ιουλίου παρουσία εκπροσώπων αρχών-φορέων-συλλογικοτήτων και απλών πολιτών, επισημοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας. Εκτός από τη διάδοση  της παράδοσης στην περιοχή της ανατολικής Λακωνίας, η νεότευκτη σχολή φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικής ζωής για τον τόπο, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Οι εγκαταστάσεις της δομής στεγάζονται σε έναν καλαίσθητο χώρο, που διαμορφώθηκε ειδικά για τον εκπαιδευτικό σκοπό, στον δημοτικό ξενώνα Γερακίου, εκεί όπου το επόμενο διάστημα οι πρώτοι 22 σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την τεχνογνωσία, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Υπενθυμίζεται πως «η υφαντική τέχνη για τη δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό στο Γεράκι Λακωνίας» εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας στις αρχές του 2020, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Την εκδήλωση εγκαινίων οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητας Λακωνίας, σε συνεργασία με την ΑΕ «Πάρνωνας» με την υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών.

Στη διάρκεια της τελετής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η δημιουργία δομής διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι «αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία και την παράδοση του συγκεκριμένου τόπου. Η δομή αυτή προέκυψε από τη συνεργασία, τη συνέργεια, την ένωση δυνάμεων, για την ανάδειξη αυτής της υπέροχης τέχνης αλλά και για την προβολή της ευρύτερης περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στήριξε εξ’  ολοκλήρου οικονομικά τη δομή διδασκαλίας και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον. Εντυπωσιάζομαι κάθε φορά που αντικρίζω τις δημιουργίες αυτές. Αξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι στα μέσα του 19ου αιώνα το Γεράκι έλαβε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού για τα υφαντά του. Προφανώς οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία και την παράδοση αυτής της τέχνης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αποτελέσει αυτή η παράδοση συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Π. Νίκας επεσήμανε ακόμα ότι η Περιφέρεια θα θεσμοθετήσει μια μόνιμη οικονομική στήριξη για τη σχολή υφαντικής διδασκαλίας, ενώ θα εξεύρει και τους τρόπους ώστε με κάθε ευκαιρία να προβληθεί περισσότερο αυτή η τέχνη. Ο περιφερειάρχης, επίσης, δεσμεύθηκε πως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι τιμώμενη, τα υφαντά του Γερακίου θα έχουν ξεχωριστή θέση και προβολή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, απευθύνοντας με τη σειρά του χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους, επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα της διάσωσης και διάδοσης της υφαντικής τέχνης, τονίζοντας ότι «αποτελεί πατριωτικό χρέος η διατήρηση και διαιώνιση των παραδόσεών μας, γιατί αυτή είναι που ενισχύει την ιστορική μας ταυτότητα και συμβάλλει στη μόρφωση και την καλλιέργεια των επόμενων γενεών». Συνεχάρη δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «για την άριστη μεταξύ τους συνεργασία», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και τις δύο δασκάλες της δομής εκμάθησης της υφαντικής τέχνης, την κ. Χρυσούλα Σταματοπούλου και την κ. Χρυσαφία Σίνη, «που εργάσθηκαν ακούραστα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος». «Το όραμά σας και η αγωνία σας για τη διάσωση της υφαντικής τέχνης έγινε όραμα και αγωνία και της Περιφέρειας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του.

Ο δήμαρχος Ευρώτα Δ. Βέρδος ανέφερε: «Εγκαινιάσαμε  στο Γεράκι τη δομή διδασκαλίας υφαντικής τέχνης που θα λειτουργήσει   στον δημοτικό ξενώνα Γερακίου. Ως δημοτική αρχή έχουμε πρόθεση να προβούμε στην αγορά κτηρίου στο κέντρο του Γερακίου και στη μετατροπή του σε Μουσείο Υφαντικής Τέχνης με συμβατικά και ψηφιακά εκθέματα».

Μετά τον αγιασμό, τον οποίο τέλεσε εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου, εκτός από τους κκ Νίκα και Βερούτη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών Μιχάλης Σόβολος, ενώ αναγνώσθηκε και χαιρετισμός της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία -όπως αναφέρθηκε- παρ’ όλο που το επιθυμούσε, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην τελετή.

Στη συνέχεια, μετά την κοπή της κορδέλας και την περιήγηση στους χώρους της δομής, ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες. Η πρώτη με θέμα «Η υφαντική στο Γεράκι» από την Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η δεύτερη με θέμα «Υφαίνοντας όνειρα» από τη  Χρυσούλα Σταματοπούλου, δασκάλα της δομής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Εγγείων Βελτιώσεων Νίκωνας Τζινιέρης, Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, Κορινθίας Τάσος Γκιολής, περιφερειακοί σύμβουλοι της Λακωνίας, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής «Πάρνωνας ΑΕ» Χαράλαμπος Λυσίκατος, οι αντιδήμαρχοι Δ. Ευρώτα, η αντιδήμαρχος Σπάρτης Γεωργία Ζαχαράκη, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Ακόμα, παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδης, εκπρόσωποι υπηρεσιών και συλλόγων, παλιές υφάντρες του χωριού, οι μαθητευόμενοι της δομής και πλήθος κόσμου.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης -την επιμέλεια της οποίας είχαν η Αντωνία Νίκια και η Ανθή Σαράντη- ακολούθησε στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γερακίου η μουσική παράσταση «Όμορφη και παράξενη πατρίδα, τραγούδια με άρωμα Ελλάδας» από τους Σπύρο Κουτσοβασίλη και Ειρήνη Χριστοφιλάκη.

«Ελλάδα 1821»: «Τα γερακίτικα υφαντά
είναι ένα αριστούργημα της λαϊκής τέχνης»
Σε ανακοίνωση της η Επιτροπή «Ελλάδα 1821», που εκπροσωπήθηκε στην τελετή εγκαινίων της σχολής υφαντικής τέχνης από την πρόεδρό της κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ανέφερε:

«Το Γεράκι Λακωνίας, ο “Μικρός Μυστράς”, έχει συνεχή ιστορικό βίο από την προϊστορική εποχή. Εκεί, το Σεπτέμβριο του 1825, ο Κολοκοτρώνης απηύθυνε εγκύκλιο προς τους “γενναίους Σπαρτιάτες, μικρούς και μεγάλους, καπεταναίους και στρατιώτες” με παραινέσεις για ενεργό συμμετοχή στον Αγώνα. Με διάφορες δε συγκρούσεις γύρω από το Γεράκι, ο Γέρος του Μοριά καθυστέρησε την επέλαση των Τούρκων και έδωσε καιρό στα γυναικόπαιδα να διασχίσουν την οροσειρά του Πάρνωνα και να διαφύγουν στο Λεωνίδιο και από εκεί στις Σπέτσες και στην Ύδρα.

Τα γερακίτικα υφαντά είναι ένα αριστούργημα της λαϊκής τέχνης. Η περίφημη παραδοσιακή υφαντική τέχνη του όρθιου αργαλειού του Γερακίου -που αποτελεί παράδοση αιώνων- έχει ενταχθεί από το 2019 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών και οι άνθρωποί του, με την εντυπωσιακή και επιστάμενη εργασία τους έχουν καταγράψει το σύνολο των υφαντών, φορεσιών και κειμηλίων που υπάρχουν στα σπίτια του χωριού.

Στην Πειραματική Δομή Διδασκαλίας της Υφαντικής Τέχνης, η παλαιότερη γενιά παραδίδει τη σκυτάλη της τεχνογνωσίας στη νεότερη γενιά του τόπου. Εικοσιμία γυναίκες και ένας άντρας διδάσκονται την τέχνη της ύφανσης. Η δασκάλα τους, Χρυσούλα Σταματοπούλου, σχεδόν η μόνη ενεργή, με συστηματικό τρόπο, υφάντρα εδώ και 35 χρόνια, έχει καταγράψει, διατηρήσει, υφάνει και αναδείξει σχέδια υφαντών, ακόμα και των προεπαναστατικών χρόνων, και γνωρίζει άριστα τον τρόπο παραγωγής χρωμάτων για νήματα από φυσικά υλικά.

Η διάσωση και διάδοση μακραίωνων παραδόσεων, όπως αυτή της ελληνικής χειροτεχνίας, αποτελούν έναν από τους στόχους της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού δημιούργησαν την Επιτροπή Χειροτεχνίας. Ήδη 12 μεγάλες προτάσεις που αφορούν τη χειροτεχνία έχουν κατατεθεί από δήμους και περιφέρειες με την έγκριση της Επιτροπής στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Παράλληλα, στηρίζει την πρόταση της Περιφέρεια Πελοποννήσου - Peloponnese Region για την “Ανάδειξη της Υφαντικής Τέχνης”, αλλά και τη δράση του Δήμος Ευρώτα με τίτλο “Σταθερή ψηφιακή και μουσειακή έκθεση της διαχρονικής αλληλεπίδρασης φύσης και ιστορίας στην εξέλιξη του δυναμικού αγροτικού Δήμου Ευρώτα”».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland