«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με λακωνικό αποτύπωμα

Τέσσερις παραγωγές σε Μονεμβασιά, Μυστρά και Γύθειο το φετινό καλοκαίρι

Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2021 13:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με λακωνικό αποτύπωμα

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα αποτελέσει και φέτος η επικράτεια της χώρας, με 70 συνολικά πολιτιστικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα διαθέσει το ποσό του 1.800.000 ευρώ.

Πρόκειται για έναν θεσμό που «γεννήθηκε» το 2020, λίγο μετά το πρώτο lockdown, προκειμένου να υποστηριχθούν φορείς και καλλιτέχνες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αλλά και να μη διακοπεί η σχέση του κοινού με τον πολιτισμό.

 Στη φετινή ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν 416 καλλιτέχνες – ομάδες, από τις οποίες επιλέχθηκαν τελικά οι 70 που θα παρουσιαστούν κατά το διάστημα 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 27 θεατρικές παραστάσεις, 15 μουσικές παραγωγές, 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 που αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 παραστάσεις παιδικού θεάτρου. Η χρηματοδότηση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά οικονομικά επίπεδα: Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 36 προτάσεις, την κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 26 προτάσεις και σε αυτή των 60.000€ επελέγησαν 8 προτάσεις.

Να σημειωθεί πως το 2020, στο πλαίσιο του θεσμού, παρουσιάστηκαν 270 συνολικά παραστάσεις, σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πληρώνοντας μόνο εισιτήριο εισόδου στον χώρο.

Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη Λακωνία
Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι στη Λακωνία είναι:
- Μονεμβασιά (πλατεία): 1) «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» από την «Encardia» - Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, 2) «Γιάννης Ρίτσος-Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» από το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Μουσικής Τέχνης και του Πολιτισμού
- Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά: «Καθ’ οδόν» από την καλλιτεχνική ομάδα «Quo Vadis»
- Αρχαίο θέατρο Γυθείου: «Αίσωπος-ένας φίλος από τα παλιά» από τον θεατρικό οργανισμό «Κάτω απ' τη γέφυρα»
  Σημειώνεται πως δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκδηλώσεων.

Μενδώνη: «Πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου»
«Ο επιτυχημένος Θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, με διπλό στόχο: Να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε:  «Όπως είχαμε ανακοινώσει, τον Οκτώβρη 2020, το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”, συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ. Πιστεύω ότι η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κοινού, όπως  καταγράφηκε το καλοκαίρι 2020, θα επαναληφθεί, για δεύτερη χρονιά, με τις φετινές πρωτότυπες παραγωγές. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών  ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα  δημιουργούνται  συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό. Θέλω θερμά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης  τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς, απερίσπαστα και αυστηρά με καλλιτεχνικά κριτήρια,  στηρίζοντας με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τον Θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών