Το άγνωστο πλούσιο παρελθόν του τοπωνυμίου Λεήμονας

Λαογραφική έρευνα του I. Σαμαρτζή

Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2021 13:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το άγνωστο πλούσιο παρελθόν του τοπωνυμίου Λεήμονας

Στην εκπόνηση λαογραφικής έρευνας για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Λακωνίας προέβη ο Ιωάννης Ν. Σαμαρτζής, φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «στην αναζήτηση περεταίρω πληροφοριών και σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα και τις διδάσκουσες του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακαλύφθηκε μια μείζων πληροφορία για την ονοματοδοσία ενός οικισμού της Λακωνίας που συγκεκριμένα υπάγεται στον Δήμο Ευρώτα η οποία είναι άξια λόγου». 

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο το οποίο συνέγραψε ο Ν. Σαμαρτζής αποκλειστικά με την επίβλεψη της επιτηρήτριας  Καθηγήτριας Λαογραφίας: 

«Η Λακωνία αποτελεί μια περιοχή η οποία πέρα από το σπουδαίο, διαχρονικό, ιστορικό της υλικό διαθέτει και απέραντες λαογραφικές πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της διεξαγωγής  λαογραφικής καταγραφής για την κεντρική Λακωνία του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε μια  σπουδαία ανακάλυψη για το χωριό Λεήμονας. Ο Λεήμονας αποτελεί έναν οικισμό ολιγάριθμων κατοίκων που απέχει 39 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, την Σπάρτη. 

Μέχρι πρότινος η αιτιολόγηση της ονοματοδοσίας καθιστούσε κάτι το αδιάφορο διότι όλοι οι ντόπιοι απέδιδαν το τοπωνύμιο στην ύπαρξη εκκλησίας εν ονόματι  «Άγιος Παντελεήμονας» που είναι πολιούχος του χωριού. Όμως, τελικά το προαναφερόμενο τοπωνύμιο έχει ένα πλούσιο παρελθόν το οποίο είναι άγνωστο και σκόπιμο είναι να μαθευτεί στους «κληρονόμους» του, στους κατοίκους ολόκληρης της Λακαιδεμόνας. Η ύπαρξη του τοπικού επωνύμου Λεϊμονίτης -γνωστό στην περιοχή- το οποίο γράφεται με ¨ει¨ και όχι με ¨η¨ όξυνε το ενδιαφέρον μου για περεταίρω έρευνα του παρόντος τοπωνυμίου. Έτσι, με αίτηση μου στο εθνικό τυπογραφείο βρέθηκε σχετικό επίσημο έγγραφο (εφημερίδα της κυβερνήσεως) στο οποίο αναγράφονταν διατάγματα για τις μετονομασίες ορισμένων συνοικισμών της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και της Λακωνίας. Στο ΦΕΚ 156 του έτους 1928 η κοινότητα Λεήμονα αναγράφεται με ¨ει¨ «Κοινότητα Λείμονος». Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τροποποίηση από επίσημο φορέα για την αλλαγή του "ει" σε "η" . Η παρούσα διαφοροποίηση στην ορθογραφία αλλάζει παράλληλα και την προέλευση της ονοματοδοσίας του οικισμού καθότι ενδεχομένως το συγκεκριμένο χωριό να μην οφείλει την ονομασία του στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά στον όρο λειμώνας που σημαίνει λιβάδι (αφού όπως αναφέρουν οι κάτοικοι το χωριό αυτό μοιάζει όντως με απέραντο λιβάδι). Επίσης, αν λάβουμε υπόψιν μας την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Λειμώνας υπήρξε γιός του Τεγεάτη ο οποίος απετέλεσε ήρωα της περιοχής «Τεγέα» Αρκαδίας. Ενδεχομένως, ο οικισμός «Λείμονας» να οφείλει την ονομασία του από το μυθικό πρόσωπο Λειμώνα. Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι το ενδιαφέρον για το λαογραφικό και ιστορικό υλικό της Λακωνίας θα παραμείνει πάντα αλώβητο».