Βυζαντινός Μυστράς και αρχαίο θέατρο Σπάρτης στο ΕΣΠΑ

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των εμβληματικών μνημείων με 3.918.800 ευρώ

Δευτέρα, 23 Νοέμβριος 2020 12:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βυζαντινός Μυστράς και αρχαίο θέατρο Σπάρτης στο ΕΣΠΑ

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου εντάχθηκαν, με υπογραφή του περιφερειάρχη Π. Νίκα, δέκα έργα που αφορούν σε πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)».

Εξ’ αυτών, περιλαμβάνονται τρία έργα, που σχετίζονται με εμβληματικά πολιτιστικά μνημεία της Λακωνίας, συνολικού προϋπολογισμού 3.918.800 ευρώ, και ειδικότερα τα ακόλουθα:

-  «Ανάδειξη – Εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά» προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Η υλοποίηση του έργου της ανάδειξης θα συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση και ανάδειξη του εξέχοντος και εμβληματικού αυτού μνημειακού συνόλου και θα ενισχύσει την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία.

- «Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των ναών Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά», προϋπολογισμού 968.800 ευρώ με δικαιούχο την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Το έργο αφορά στη συντήρηση και αποκατάσταση του συνόλου των τοιχογραφιών των τριών ναών.

- «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης», προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης και μαζί με άλλα εμβληματικά μνημεία διαφόρων περιόδων συναπαρτίζουν ένα μνημειακό σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης χαρακτήρισε «σπουδαία εξέλιξη» το γεγονός της χρηματοδότησης των προαναφερόμενων έργων, καθώς «αφορούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, χαρακτηριστικά της πολυκύμαντης ιστορίας του τόπου μας και πόλο προσέλκυσης πλήθους επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου ετησίως». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι τα εύσημα ανήκουν στην προϊσταμένη Ευαγγελία (Λίτσα) Πάντου και στα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, που εργάστηκαν σκληρά για την υποβολή των προτάσεων.

Τέλος, ευχαρίστησε από καρδιάς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού -και καλό του φίλο- Γιώργο Διδασκάλου για την «αγαστή συνεργασία, που κορυφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατά την επίσκεψή τους στη Λακωνία», αλλά και για τον «άρτιο συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να υποβληθούν επιτυχώς οι προτάσεις που εντάχθηκαν».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών