Οι επιπτώσεις της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών

Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού

Τρίτη, 01 Σεπτέμβριος 2020 13:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι επιπτώσεις της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών

Απολογισμός των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή 30/8 στην περιοχή της ακρόπολης των Μυκηνών -περνώντας και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο- έγινε σε σύσκεψη το πρωί της Δευτέρα 31/8, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. «Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή, καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» είπε η κ. Μενδώνη.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από προσπάθειες που κατέβαλαν 56 πυροσβέστες και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου συνέδραμαν από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου, οι βόρειες αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της ακρόπολης, η νοτιοδυτική  συνοικία και η περιοχή του θρησκευτικού κέντρου των Μυκηνών. Δεν επλήγησαν το αρχαιολογικό μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο ταφικός κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Προσωρινά, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος