Ομιλίες Απ. Πιερρή για την Ιωνία και τις σχέσεις των φύλων στη Σπάρτη

Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020 17:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλίες Απ. Πιερρή για την Ιωνία και τις σχέσεις των φύλων στη Σπάρτη

«Η Ιωνική Προβολή και η Καταστροφή. Το Κέρδος στον Χρόνο από την Αιωνιότητα και η Τοξικότητα του “Εργαλείου”» είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής στη Σπάρτη. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3/7 και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της εισήγησης, ο κ. Πιερρής επισημαίνει: «Τον 7ο αιώνα π. Χ. έχει στηθεί ο Δωρικός “Κόσμος” του Ελληνισμού. Υπάρχουν πόλεις. Ελληνική Πόλις είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη πολιτική συγκρότηση μιας μικρής σχετικά κοινωνίας με μια γεωγραφικά οριζόμενη επικράτεια, συνήθως μια πεδιάδα περιβαλλόμενη από βουνά. Αρχετυπική Ελληνική πόλη είναι η Σπάρτη, εκεί δηλαδή που η ουσία της πόλης και η ιδέα του Δωρικού πνεύματος πραγματώνονται απολύτως, χωρίς προσαρμοστικό μοντέλο και επομένως προσέγγιση στο ιδεώδες όχι ταύτιση ιδέας και πραγματικότητας.

Και υπάρχουν ιερά εκτός πόλεων, δύο εκ των οποίων είναι καίριας σημασίας ως ιδιαιτέρως πανελλήνια. Εδώ δηλαδή η πολιτισμική ταυτότητα του Ελληνισμού φανερώνεται και έτσι ο πολίτης όλων των πόλεων αισθάνεται οικεία προς τον χώρο και προς τους κατοίκους όποιας πόλεως συμμετέχει στην δεδομένη ταυτότητα. Είναι τα ιερά της Ολυμπίας και των Δελφών. Η οργάνωση και διοίκηση αυτών των ιερών προκύπτει με ένα ιδιαίτερο τρόπο. (Το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους εντός της Ελληνικής επικράτειας είναι ένα ανάλογο μοντέλο που είχε δοκιμαστεί).

Οι Ιωνικές πόλεις ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο. Η νέα αποκάλυψη, η ουσία των πραγμάτων στην Μορφή, είναι χρήσιμη για την μέριμνα του χρόνου. Και αυτό εφήρμοσαν. Και αρχικά πρόκοψαν εντυπωσιακά στην διαχείριση των αναγκών του χρόνου κατά τους τρεις πυλώνες των. Αλλά είχαν γρήγορα κακό τέλος. Ο Απόλλων δεν αρέσκεται στην χρησιμοποίησή του. Η αποκάλυψή του της τελειότητας, αν γίνει εργαλείο, είναι τοξική. Καταστρέφει τον χρήστη. Κατέστρεψε ταχύτατα και το απαύγασμα της επιτυχούς εφαρμογής αυτής της μεθόδου, την Αθήνα. Συνέτριψε και την Σπάρτη την ίδια όταν με δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις ακολούθησε παρόμοια οδό».

«Ρόλος και Σχέσεις των Φύλων στη Σπάρτη»
Επίσης, ο Απ. Πιερρής θα πραγματοποιήσει συμπληρωματική ομιλία με θεματικό τίτλο «Φύση, Ρόλος και Σχέσεις των Φύλων στη Σπάρτη». Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 5/7 και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου.

Και στις δύο παραπάνω ομιλίες η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα ακολουθήσει χρόνος για συζήτηση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος