Διάλογος για ένα αναβαθμισμένο Αμυκλαίο

Ημερίδα στην Πνευματική Εστία Σπάρτης και ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Κυριακής

Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2020 13:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διάλογος για ένα αναβαθμισμένο Αμυκλαίο

Επιθυμώντας να συμβάλει στη δημιουργία και λειτουργία ενός αρχαιολογικού χώρου υψηλών προδιαγραφών στον λόφο της Αγίας Κυριακής Αμυκλών, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» οργανώνει ημερίδα - ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Συλλογικότητες και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς».                        

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου και Χαμαρέτου), την Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 17:00 έως 21:00. Στόχος της συνάντησης είναι να προσκαλέσει τους συλλόγους στήριξης αρχαιολογικών προγραμμάτων, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού, καθώς και την τοπική κοινωνία σε έναν ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω σε ζητήματα όπως η φροντίδα και προστασία των αρχαιολογικών χώρων, ο ρόλος του κοινού στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η επίδραση του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου στην καθημερινότητα του πολίτη. Απώτερος σκοπός, τέλος, είναι όλοι να εμβαθύνουν στις καλές πρακτικές ατομικής και συλλογικής συμμετοχής στα αρχαιολογικά και πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής τους.

Επιπλέον, την Τρίτη 30 Ιουνίου και την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Αμυκλαίου στην Αγία Κυριακή θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις, κατά τις ώρες 09:00-14:00.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή πλατφόρμα ανάπτυξης  εφαρμογών εκπαιδευτικού πολιτιστικού τουρισμού με την χρήση τεχνικών μικτής πραγματικότητας, επαυξημένης πραγματικότητας και παιγνιοποίησης - AMREP», που υλοποιείται μέσω της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην ημερίδα και τις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

Τρίτη 30 Ιουνίου

Α’ μέρος
17.00 – 19.00: Στρογγυλή τράπεζα - Θέματα:
• Πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες
• Πολιτιστική κληρονομιά και ανάπτυξη
• Καλές πρακτικές επικοινωνίας πολιτιστικών συλλόγων

19.00 – 19.30΄: Διάλλειμα

Β’ μέρος
19.30΄ – 21.00: Ανοιχτή συζήτηση – παρεμβάσεις κοινού

Προσκεκλημένοι φορείς είναι οι εξής: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (ΠΙΟΠ), Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, Πνευματική Εστία Σπάρτης, Σύλλογος των «Φίλων του Μυκηναϊκού Ανακτόρου του Αγίου Βασιλείου Ξηροκαμπίου», Σωματείο «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης», «Οι φίλοι του νέου διαχρονικού Αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης», Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτιάδας», Κοινότητα Αμυκλών.

Το εκτεταμένο ερευνητικό πρόγραμμα
Το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης και έρευνας του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος, υπό την εποπτεία της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ξεκίνησε το 2005 από το αείμνηστο Καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά και τον αρχαιολόγο Δρ. Σταύρο Βλίζο, με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Καθηγητή Μανόλη Κορρέ, των αρχιτεκτόνων Μαρίας Μαγνήσαλη και Θεμιστοκλή Μπιλή και μιας πλειάδας από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αμυκλών έχει ως στόχο του την επίλυση μιας σειράς από προβλήματα που εξακολουθούν να σκοτίζουν την εικόνα του ιερού, παρά την αναλυτική περιγραφή του Παυσανία (ΙΙΙ 18, 9. ΙΙΙ 19, 1) και τις περισσότερο ή λιγότερο φανταστικές αναπαραστάσεις του Θρόνου που προτείνονται από το 1814 έως τις μέρες μας. Αποσκοπεί,  επίσης, στην πλήρη αποκάλυψη του περιβόλου, την επιφανειακή διερεύνηση τμημάτων που δεν έχουν εξερευνηθεί κατά το παρελθόν, την αύξηση των αρχιτεκτονικών μελών, πολλά από τα οποία είναι εντοιχισμένα σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής, τη συνολική δημοσίευση των πορισμάτων και την τελική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η ανασκαφή
Πρώτος ανασκαφέας του ιερού ήταν ο αρχαιολόγος Χρ. Τσούντας, το 1889-1890, ο οποίος αποκάλυψε κτιστό ανάλημμα και τον περίβολο του ναού. Στα ΝΔ της νεώτερης εκκλησίας της Αγίας Κυριακής ανασκάφηκε ημικυκλικό θεμέλιο με ορθογώνια κατασκευή στο εσωτερικό, που ο Τσούντας θεώρησε ως βάθρος του αγάλαμτος του Απόλλωνος.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε το 1904 από τον Α. Furtwaengler και τον αρχιτέκτονα E. Fiechter (1904), και το 1907 από τον Α. Σκιά, ο οποίος μετακίνησε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής για να συμπληρωθεί η ανασκαφή και να ελευθερωθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη του θρόνου. Κατά την ανασκαφή αυτή εξακριβώθηκε ότι ο θρόνος βρίσκονταν κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Η ανασκαφή συνεχίστηκε το 1924 από τον E. Buschor και τον W. von Massow και επιβεβαιώθηκε η χρήση του χώρου ως λατρευτικού ήδη από τα ύστερα μυκηναϊκά χρόνια. Πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από τον «Θρόνο» του Βαθυκλέους αναγνώρισε ταύτισε και δημοσίευσε το 1968 ο Άγγελος Δεληβορριάς, τότε προϊστάμενος της Ε’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα