«Πολιτιστική Διαδρομή Μορέας» με σταθμό στη Σπάρτη

Ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις οργανώνει το «Διάζωμα»

Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2020 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πολιτιστική Διαδρομή Μορέας» με σταθμό στη Σπάρτη

«Μοναδικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, σπάνια οικοσυστήματα, πλούσια γαστριμαργική και καλλιτεχνική παράδοση. Η Πελοπόννησος τα έχει όλα… Τώρα αποκτά και το μέσο για να προβάλλει την πολυδιάστατη ταυτότητά της: την «Πολιτιστική Διαδρομή Μορέας». Με αυτή την περιγραφή, το Σωματείο «Διάζωμα» για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης γνωστοποιεί την νέα δράση-ενότητα που έχει στα «σκαριά». Πρόκειται για προτάσεις προς τις περιφέρειες της χώρας, που αφορούν στον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών –επώνυμων και ολιστικών αναπτυξιακών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού– οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί ως Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), αλλά βρίσκονται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού για την οικοδόμησή τους.

Η πρόταση για τον σχεδιασμό της «Πολιτιστικής Διαδρομής Μορέας» προέκυψε το 2018 μετά από τη διαπίστωση από το «Διάζωμα», της πληθώρας αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονταν ή ήταν σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τις πρωτοβουλίες αυτές απουσίαζε έντονα το κυρίαρχο συνεκτικό-ενοποιητικό στοιχείο. Η «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις», ήταν η πρόταση του «Διαζώματος» για τη μετουσίωση όλης της προίκας και της δυναμικής της Πελοποννήσου η οποία θα λειτουργούσε σαν μια «ομπρέλα» που αφενός θα αγκάλιαζε όλες τις πρωτοβουλίες, αφετέρου θα τους προσέδιδε μια ενιαία ταυτότητα.

Η «Πολιτιστική Διαδρομή “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις» αφορά στη διαμόρφωση μιας κύριας γραμμικής διαδρομής πάνω σε οκτώ πόλους, τις 8 πιο ιστορικές πόλεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου «Μορέα», συγχρόνως, όμως, δίνει τη δυνατότητα διάνθισης της κύριας αυτής διαδρομής με πολλές δευτερεύουσες – τοπικές διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό, η διαδρομή θα μπορέσει να κατορθώσει τη διάχυση των επισκεπτών σε όλο το εύρος των μνημείων της Πελοποννήσου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα – ευκαιρία ενοποίησης της «Πολιτιστικής Διαδρομής του Μορέα» με το πρόγραμμα «Διαδρομή Ολυμπίας Οδού», με σημείο σύγκλισής τους την περιοχή της «Costa Navarino».

Η νέα ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου «αγκάλιασε» την ιδέα και την πρόταση του «Διαζώματος». Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Στη διάρκειά της αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για τη νέα ταυτότητα της Περιφέρειας και τις προοπτικές συνεργιών μεταξύ όλων των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που σχεδιάζονται στην Πελοπόννησο, όπως είναι η ΟΧΕ Μάνης και η ΟΧΕ Ταϋγέτου. Έκτοτε, έχει ληφθεί πρωτοβουλία για την εκπόνηση masterplan για τον προσδιορισμό της ΟΧΕ από τη Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου και στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση με στόχο τον τελικό στρατηγικό σχεδιασμό της ΟΧΕ – της «Πολιτιστικής Διαδρομής ΜΟΡΕΑ».

Διασύνδεση 8 αστικών κέντρων
Το «Διάζωμα» προτείνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Πολιτιστικής Διαδρομής “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις». Η παραπάνω πολιτιστική διαδρομή είναι μια πολυεπίπεδη και ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα (Κόρινθο, Άργος, Νεμέα, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Μεσσήνη, Σπάρτη και Πύλο) με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και θα επιχειρήσει να αναδείξει τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και τη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία.

Η διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, 8 πόλους, από τους οποίους διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος «ΜΟΡΕΑΣ»: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) Πόλος Άργους (Άργος –Ναύπλιο, Επίδαυρος – Μυκήνες), γ) Πόλος Νεμέας (Νεμέα –Αρχαία Νεμέα), δ) Πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντίνειας), ε) Πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη – Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης), στ) Πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη –Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) Πόλος Σπάρτης (Σπάρτη–Αρχαιολογικός Χώρος Σπάρτης, Μυστράς), και η) Πόλος Πύλου (Πύλος –Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη).

XARTHS MOREA

DIADROMI MOREAS F 1200x769

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti