Σχεδιασμός δράσεων για την επέτειο του 1821 από το Ινστιτούτο Σπάρτης

Στο επίκεντρο τα χωριά του Πάρνωνα

Δευτέρα, 22 Ιούνιος 2020 13:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχεδιασμός δράσεων για την επέτειο του 1821 από το Ινστιτούτο Σπάρτης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου, στο Πηλάλειο Ίδρυμα στα Βρέσθενα, η συνάντηση του Ινστιτούτου Σπάρτης με τους συλλογικούς φορείς και με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κοινοτήτων του πρώην δήμου Οινούντα και της Κοινότητας Καρυών.
Θέμα της συνάντησης ήταν η από κοινού διοργάνωση το 2021 εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με κέντρο αναφοράς τους αγωνιστές και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1821 στην περιοχή του Πάρνωνα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν πέρα από τους εκπροσώπους του Ινστιτούτου Σπάρτης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρεσθένων, Βαμβακούς, Βαρβίτσας, Βουτιάνων, Θεολόγου, Σελλασίας και Σκούρας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βρεσθένων, Βαμβακούς, Βασαρά, Βαρβίτσας, Κονιδίτσας, Σελλασίας, η ΚΟΙΝ. ΣΕΠ Βαμβακούς Revival, ο Σύνδεσμος των απανταχού Καρυατών, η δημοτική σύμβουλος κ. Γρηγόρη και μέλη των παραπάνω φορέων.

Ιδιαίτερος στόχος της συνάντησης ήταν ο προσδιορισμός ενός πλαισίου για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και η διαμόρφωση προτάσεων τόσο προς την Επιτροπή για τα 200 χρόνια από το 1821 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ούτως ώστε να αποδοθούν οι απαιτούμενες τιμές στους αγωνιστές του τόπου μας, να θυμηθούν οι νεότερες γενιές την θυσία και τον αγώνα τους, να αναδειχθεί η εθνική σημασία της παρουσίας τους στον Αγώνα εστιάζοντας στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε ο Πάρνωνας στην Επανάσταση του 1821. Η ιστορική αλήθεια είναι πως η Επανάσταση του 1821 υπήρξε  η θρυαλλίδα των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του 19ου αιώνα που διαμόρφωσε την σύγχρονη Ευρώπη και ο Πάρνωνας έχει ιδιαίτερη θέση σε αυτή.

Με βάση αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά επεκτάθηκε και στο ελπιδοφόρο μέλλον που μπορεί να έχει η περιοχή μας. Το Ινστιτούτο Σπάρτης και όλοι οι συμμετέχοντες της συνάντησης, αποφάσισαν να αναζητήσουν αρχειακό υλικό, μελέτες και έρευνες καθώς και βιβλιογραφία σχετικά με την παρουσία του Πάρνωνα στην Επανάσταση του 1821 και να επαναλάβουν την συνάντηση την 1η Αυγούστου στην Βαρβίτσα, προσκαλώντας και εθελοντές ερευνητές και συγγραφείς που θα επιθυμούσαν να εργαστούν για την συγκέντρωση του ιστορικού υλικού που θα επιτρέψει να προσδιοριστεί η έκταση και η ένταση των εκδηλώσεων.

Παράλληλα δε προς τους στόχους της επιτροπής Ελλάδα 2021, αποφασίστηκε αφ’ ενός να προσδιοριστούν οι δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορούν στον Πάρνωνα σε συνεργασία με τους φορείς του Πάρνωνα που εργάζονται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση και αφ’ ετέρου να διαμορφωθεί ένα φόρουμ συζητήσεων σχετικά με την επιτυχία των στόχων της Επανάστασης του 1821.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα