Τρίπτυχο ομιλιών του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Από 19 ως 21/6

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2020 15:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τρίπτυχο ομιλιών του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

«Σοφία και Φιλοσοφία: Γένεση, Φύση και Πρώτη Φάση της Φιλοσοφικής Σκέψης» είναι ο τίτλος της νέας εισήγησης που θα πραγματοποιήσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχιακού μεγάρου Σπάρτης (κεντρική πλατεία). Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Συμπόσιο για τις Θερινές Τροπές
Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Πιερρής, «στις 12.43΄, Σάββατο προς Κυριακή, συμβαίνουν οι Θερινές Τροπές. Ο Απόλλων επιστρέφει κατά μια παράδοση από τους Υπερβορείους (σχετίζεται με την τροπή περί το βορειότερο σημείο ανατολής του ήλιου), και το έτος άρχιζε γενικά στον Ελληνικό Κόσμο. Φέτος μάλιστα η νουμηνία πέφτει στις τροπές, οπότε από Κυριακή έχουμε και τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Θα κάνουμε ένα συμπόσιο λοιπόν το Σάββατο 20/6 το βράδυ, μιλώντας για την σημασία αυτών των γεγονότων».

Λεπτομέρειες για τη δράση θα ρυθμιστούν κατά την συνάντηση της Παρασκευής 19/6. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, καλείται να επικοινωνήσει με τον Απ. Πιερρή στο 6945 853130.

Συνάντηση για τη Μάχη Θερμοπυλών
και Ναυμαχία Σαλαμίνας
Επιπλέον, την Κυριακή 21/6, το βράδυ θα υπάρξει ειδική συμπληρωματική συνάντηση, που διοργανώνει ο Απ. Πιερρής, με ένα εναρκτήριο θέμα για τις εορτές των 2500 χρόνων από τις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Πιερρής, «θα επικεντρωθώ στην κατανόηση της δομής του Ηροδότειου έργου, σε θέμα Μορφής δηλαδή, πάντοτε κύριο ζήτημα κάθε κλασσικής προσέγγισης. Και θα εντρυφήσουμε σε μια ευρεία ανάλυση δύο Σχολίων του Ηροδότου. Το ένα (V, 97, 3) ότι οι 20 τριήρεις που για λίγο έστειλαν οι Αθηναίοι (μόνοι των Ελλήνων, με τους εξηρτημένους Ερετριείς που παρέσχον 3 πολεμικά!) εις βοήθεια της επαναστατημένης από μηχανορραφίες τυράννων Ιωνία, ήσαν αρχή κακών για Έλληνες και Βαρβάρους. Το άλλο (VI, 98) ότι περισσότερα δεινά έπληξαν την Ελλάδα τις τρεις γενεές του Δαρείου, Ξέρξη και Αρταξέρξη, από όσα είχαν βαρύνει τις 20 προηγούμενες.

Πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά είναι τα όσα συνάγονται για την στάση του Μαντείου των Δελφών πριν και κατά την σύγκρουση. Και κυριώτατο το τι το πνεύμα του Απόλλωνα μας λέει εν προκειμένω. Θα δούμε πως το εξιχνιάζουμε. Πώς ο Ηρόδοτος, η Σπάρτη, οι Αθηναίοι και οι άλλοι Έλληνες είδαν τους Περσικούς Πολέμους; Και πώς ο Απόλλων;»

Η ομιλία θα διεξαχθεί την Κυριακή 21/6 και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης. Και σε αυτή την περίπτωση η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά την ομιλία προβλέπεται χρόνος για συζήτηση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα