Αποφασιστικό βήμα για το νέο μουσείο Σπάρτης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανάθεση μελέτης - Σειρά παίρνει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης

Τρίτη, 16 Ιούνιος 2020 19:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αποφασιστικό βήμα για το νέο μουσείο Σπάρτης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ένα όραμα τεσσάρων περίπου δεκαετιών, ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο διεκδίκησαν και απαίτησαν δεκάδες τοπικές αρχές και φορείς, αλλά και σύσσωμη η λακωνική κοινωνία, μπαίνει οριστικά στον δρόμο υλοποίησής του. Το καθοριστικό βήμα για το νέο μουσείο, το οποίο πέρασε από «χίλια» κύματα και περιπέτειες από το μακρινό 1980 όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι ενέργειες για την κατασκευή του, πραγματοποιήθηκε έναν περίπου χρόνο μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την ανάδειξη του τελικού σχεδίου. Σε μια ιστορική διαδικασία, που έλαβε χώρα την Τρίτη 16/6 στο Διοικητήριο Λακωνίας, παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων, επικυρώθηκε η συμφωνία για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης του χώρου που θα στεγάσει την ιστορία της Σπάρτης. Η σύμβαση ανάθεσης για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και εκπρόσωπο του αρχιτεκτονικού γραφείου «MOR – Architects» το οποίο κατέκτησε το 2019 το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων που οργάνωσε η Περιφέρεια, ανάμεσα σε 43 προτάσεις. Ο προϋπολογισμός του συμφωνητικού για τη μελέτη ανέρχεται σε 2.133.995,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

«Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική ημέρα για τη Σπάρτη, τη Λακωνία, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την πατρίδα μας. Είναι μια ημερομηνία σταθμός, κατά την οποία μπαίνει ένα ακόμα “λιθαράκι”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης και πρόσθεσε: «Το νέο μουσείο θα ικανοποιήσει μια ανάγκη που έχει προκύψει τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς οι σημερινές συνθήκες στέγασης των αρχαιολογικών θησαυρών του νομού είναι προ πολλού ξεπερασμένες και δεν αναδεικνύουν τον πλούτο των ευρημάτων. Σε συνέργεια με το υφιστάμενο μουσείο και τις παρεμβάσεις σε αυτό, όπως έχουν προαναγγελθεί από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, θα καλυφθούν οι ανάγκες μουσειακής κάλυψης των θησαυρών που ήδη υπάρχουν και αναζητούν σύγχρονες συνθήκες στέγασης, αλλά κι εκείνων που μένει να προστεθούν, αφού σήμερα στη Λακωνία έρχονται συνεχώς στο φως πολλά ευρήματα. Το νέο μουσείο θα διατηρήσει το ενδιαφέρον διαφορετικών κατηγοριών επισκεπτών, διαδίδοντας παράλληλα τη γνώση και προωθώντας την κριτική σκέψη». «Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ολοκλήρωση αυτής της μακρόχρονης πορείας να είναι σύντομη κι επιτυχής», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βερούτης, ο οποίος προέβη και σε μια συνοπτική αναδρομή στο χρονικό των διαδικασιών.

Εμφανώς ικανοποιημένος και συγκινημένος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε την τοποθέτησή του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του «σε όλους όσοι μόχθησαν για να φτάσουμε μετά από 25 χρόνια σήμερα σε αυτή τη σημαντική ημέρα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί υπογράφουν μαζί μου τη σύμβαση για την οριστική μελέτη του έργου. Και αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω κάθε προσπάθεια, ώστε το δεύτερο μεγάλο βήμα, που είναι χρηματοδότηση, να ευοδωθεί, ώστε γρήγορα να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Νίκας, για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι όσα χρήματα και να δώσουμε στον Πολιτισμό, αυτά επιστρέφουν πολλαπλασίως. Δεν έχουμε αξιοποιήσει, όπως θα ‘πρεπε, τον πλούτο που μας άφησαν οι πρόγονοι μας». Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το νέο μουσείο Σπάρτης, την ανάδειξη του Ευρώτα και το έργο στον βυζαντινό Μυστρά ως «εθνικά περιουσιακά στοιχεία». Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας υπογράμμισε ότι «θα αθροίσουμε δυνάμεις ώστε να έρθει γρήγορα η χρηματοδότηση. Χρήματα έχουμε, εκείνο που δεν έχουμε είναι οι μηχανισμοί απορρόφησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελειώνει το ΕΣΠΑ και βρισκόμαστε στο 30% της απορρόφησης».

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη σπουδαία ιστορία του τόπου, επεσήμανε: «Πραγματικά είναι μια σπουδαία ημέρα σήμερα. Ενωμένοι, θα συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης γιατί χρειαζόμαστε ένα υπερσύγχρονο μουσείο, καθώς από μουσειακής πλευράς είμαστε πρωτόγονοι. Πόλεις του κόσμου, με το ένα εκατοστό της δικής μας ιστορίας και πολιτισμού,  έχουν να επιδείξουν απίθανα ωραία μουσεία».

Η τέως αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και νυν περιφερειακή σύμβουλος κ. Αδαμαντία Τζανετέα είπε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, είναι μια πολύ καλή ημέρα σήμερα για τη Σπάρτη, τη Λακωνία και όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα, επί της ουσίας, ο κ. περιφερειάρχης μαζί με τους συνεργάτες του, παίρνουν τη σκυτάλη για την προώθηση και ολοκλήρωση των μελετών, όπως προέκυψε μέσα από έναν ολοκληρωμένο και άρτιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που παραδώσαμε. Σε αυτήν την προσπάθεια, με όλες μας τις δυνάμεις και την εμπειρία που διαθέτουμε, θα είμαστε δίπλα σας για να πάρει σάρκα κι οστά το νέο μουσείο». Η κ. Τζανετέα επεσήμανε, ακόμα, ότι το 2018, οπότε και προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, «ήταν έτος σταθμός για τη Σπάρτη». Καταλήγοντας, σημείωσε: «Νιώθω συγκίνηση, γιατί την ώρα του θερισμού, είναι λογικό ο σπορέας να νιώθει μεγάλη χαρά».

Παρακολουθήστε το παρακάτω video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti