«Άνεμο» πολιτισμού φέρνει το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Μαγούλας

 Ο εφημέριος π. Γεώργιος Φωτόπουλος μιλά στον «ΛΤ»

Πέμπτη, 14 Μάιος 2020 07:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Άνεμο» πολιτισμού φέρνει το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Μαγούλας

Μια «κιβωτό» πολιτισμού, που αναμένεται να αλλάξει τον πολιτιστικό «χάρτη» του Δήμου Σπάρτης, αλλά και να δώσει πνοή στο περιβάλλον της τέχνης και του πολιτισμού στη Μαγούλα και στην ευρύτερη περιοχή, ξεκινά να παίρνει «σάρκα και οστά». Το Πολιτιστικό Κέντρο Μαγούλας, περί ου ο λόγος, φιλοδοξεί να  αποτελέσει δομή-ορόσημο για την περιοχή, καθώς είναι βέβαιο πως θα αναγεννήσει την πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου με ευρεία γκάμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Καθοριστικό ρόλο και συμβολή σε αυτό το εγχείρημα διαδραματίζει ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαγούλας π. Γεώργιος Φωτόπουλος ο οποίος, από το 2015 που ανέλαβε τη διακονία στην περιοχή, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική και πολιτιστική ανάταση, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ο ίδιος, πάντως, παραμένει ταπεινός και μετρημένος, υπηρετώντας το ποίμνιο του με αγάπη κι αφοσίωση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, ξεκίνησαν την Τρίτη 12/5 οι εργασίες κατεδάφισης παλαιού κτίσματος, ενώ το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2023. Το νέο πολιτιστικό κέντρο θα εκτείνεται σε 400 περίπου τετραγωνικά μέτρα. Στον σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία αιθουσών εκδηλώσεων, εκμάθησης παραδοσιακών χορών κι εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, βιβλιοθήκη πολλαπλών χρήσεων, καθώς επίσης και χώρου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στον εξωτερικό χώρο, θα οικοδομηθεί και ένα υπαίθριο θέατρο 100 περίπου θέσεων. «Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχεδιάγραμμα, θα είναι ένα κομψοτέχνημα το οποίο ευελπιστούμε να προσδώσει επιπλέον κύρος και μεγαλύτερη ώθηση στον τομέα του πολιτισμού στον τόπο μας», επισημαίνει ο π. Γεώργιος.

Το οικόπεδο, που θα χτιστεί το Πολιτιστικό Κέντρο Μαγούλας, βρίσκεται αρκετά κοντά στην εκκλησία και είχε γίνει δωρεά στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, η οποία και το παραχώρησε στην ενορία της Μαγούλας για αξιοποίηση. «Λόγω οικονομικών δυσχερειών της ενορίας μας για αξιοποίησή του, το παραχωρήσαμε στον φιλανθρωπικό σύλλογο του χωριού μας, ο οποίος και κατάφερε να εντάξει το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ. Μετά την αποπεράτωση του, θα ανήκει στο Σωματείο Μαγούλας για τα πρώτα 15 χρόνια και έπειτα θα περάσει στην ενορία Μαγούλας η οποία και θα το διαχειρίζεται», διευκρινίζει ο εφημέριος Μαγούλας. Οι εργασίες έχουν ορόσημο εκκίνησης περίπου τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ την Τρίτη 12 Μαΐου ξεκίνησαν εργασίες κατεδάφισης σε μια κτιριακή εγκατάσταση που υπήρχε στο οικόπεδο ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

sxedio politistikou kentrou magoulas

Ο π. Γεώργιος Φωτόπουλος ανέπτυξε εκτενώς στον «Λακωνικό Τύπο» το όραμα της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Μαγούλας, αλλά και τις δράσεις της ενορίας του.

p gewrgios fwtopoulos 01 3 - Πότε και από ποιους εμπνεύστηκε το όραμα για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Μαγούλας;
Η ιδέα για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή της Μαγούλας, γεννήθηκε μέσα στους κόλπους της ενορίας μας, περίπου δύο χρόνια πριν. Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούμε πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις και θεωρήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο και τους κατοίκους του, να υπάρχει ένας χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας. Έτσι, τον περασμένο Ιούλιο, το Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σωματείο «Κοινωνία Μαγούλας-Ο Άγιος Νίκανδρος» κατέθεσε την πρόταση στο ΕΣΠΑ, η οποία και τελικά εγκρίθηκε. Έτσι, το Πολιτιστικό Κέντρο θα ανεγερθεί με 100% χρηματοδότηση, η οποία αγγίζει τις 531.000 ευρώ. Θα ήθελα να αναφερθώ και στα μέλη του φιλανθρωπικού μας σωματείου, με το οποίο υπάρχει άριστη και εποικοδομητική συνεργασία σε κάθε θέμα που προκύπτει. Το σωματείο αποτελείται από τους κκ Αθανάσιο Τσουλόγιαννη, Ηλία Χιώτη, Ελένη Τσιρακίδου και Τάσο Τυροβολά.  

- Έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν μια αρκετά έντονη κινητικότητα πολιτιστικών και εθελοντικών δράσεων από την ενορία σας. Μιλήστε μας για τις δράσεις σας, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι απευθύνονται κυρίως στη νεολαία. Είναι ένας τρόπος να αποδείξει η εκκλησία την εξωστρέφεια της;
Η Εκκλησία, μπορεί και πρέπει να έχει παρουσία σε όλες τις πλευρές της ζωής, είτε είναι θρησκευτική, είτε πολιτιστική, είτε κοινωνική. Είναι επιθυμία μας να δώσουμε στους κατοίκους του χωριού κάποιες πολιτιστικές διεξόδους. Το βασικό μειονέκτημα της ενορίας μας είναι ότι βρισκόμαστε δίπλα στην Σπάρτη, η οποία απορροφά σχεδόν όλη την ενέργεια των ανθρώπων μας. Ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που επιθυμούσαμε την ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου, ώστε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τις εκδηλώσεις και τις λαογραφικές και πολιτιστικές έρευνες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Να γνωρίσουν οι κάτοικοι τον τόπο τους μέσα από τον πολιτισμό.

- Ο κορονοϊός θα επηρεάσει τις φετινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενορίας;
Στις φετινές μας προγραμματισμένες εκδηλώσεις, υπήρχε σχεδιασμός για μια συναυλία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, η οποία –όπως και οι υπόλοιπες– ακυρώθηκε. Δεν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες να τις πραγματοποιήσουμε. Αν με ρωτάτε, θεωρώ πως έπειτα από πέντε χρόνια έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας, είναι καλό να κάνουμε ένα διάλειμμα, να αναπροσαρμόσουμε τα σχέδιά μας και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι την επόμενη χρονιά. Βέβαια, η καθιερωμένη μας εθελοντική αιμοδοσία θα διεξαχθεί κανονικά στις 8 Ιουλίου σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και θα λάβει χώρα στην αίθουσα του ιερού ναού.

p gewrgios fwtopoulos 01 1

IMG 20200512 101017

IMG 20200512 101054 1

IMG 20200512 101140 1

IMG 20200512 101350 1

Ρεπορτάζ: Αγγελική Δαλαμάγκα, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα