Βήμα πρώτο για την «Οικία της Ευρώπης» στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησε η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου

Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2020 16:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βήμα πρώτο για την «Οικία της Ευρώπης» στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, καθώς τη Μ. Δευτέρα (13/3), τα τεχνικά συνεργεία του Δ. Σπάρτης, υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Καπονικολού, έπιασαν δουλειά για την κατεδάφιση της υφιστάμενης αποθήκης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Διοσκούρων, τη θέση της οποίας θα πάρει ο χώρος φιλοξενίας των σπουδαίων ψηφιδωτών της περιοχής που παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια στην αφάνεια.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, «ύστερα από προσπάθειες από πολλούς για πολλά χρόνια, άρχισαν, υπό τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Καπονικολό, οι εργασίες κατεδάφισης των παραπηγμάτων και ανάπλασης και ανάδειξης των περίφημων ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτών της λεγόμενης “Οικίας της Ευρώπης”! Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι από την εποχή των Μηδικών Πολέμων (490-479 πΧ) είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Ασία!» Καταλήγοντας, ο δήμαρχος επεσήμανε: «Γι’ αυτό και στα εγκαίνια ευελπιστούμε να μας επισκεφθούνε σπουδαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη!»

Στον εν λόγω χώρο, συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ., στα απαλλοτριωμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ακίνητα ιδιοκτησίας Φουστάνου – Μουραμπά, αποκαλύφθηκαν ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτά δάπεδα με θέμα, το ένα την «Αρπαγή της Ευρώπης» και το δεύτερο «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα». Σημειώνεται ότι σκοπός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας είναι να μεταφέρει στα πιο πάνω ακίνητα και άλλα ψηφιδωτά που βρίσκονται αποθηκευμένα στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και να διαμορφώσει κατάλληλα τον εν λόγω χώρο ως εκθετήριο, ώστε να καταστεί επισκέψιμος.

Η πρόσφατη καθοριστική εξέλιξη για το έργο ανάπλασης έγινε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την έγκριση για τα έργα ανάπλασης, ενώ την ίδια ημέρα το έργο επικυρώθηκε και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Εκτός των παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει ανακοινώσει δωρεά για την κατασκευή του μουσείου ανάδειξης των ψηφιδωτών δαπέδων που είχαν αποκαλυφθεί μετά από ανασκαφές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα στη Σπάρτη. Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων της πόλης και της Πολιτείας και με πρωτοβουλία του τέως υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, το ΙΣΝ ευελπιστεί ότι το Μουσείο Ψηφιδωτών «θα αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης σε όλες του τις εκφάνσεις».

Η ιστορία του περίφημου ψηφιδωτού
Το ψηφιδωτό της Ευρώπης, που χρονολογείται περίπου στον 4ο αιώνα πΧ, ανακαλύφτηκε το 1872 στον κήπο μιας οικίας στη Σπάρτη, σε βάθος μισού μέτρου. Απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, που είναι μεταμορφωμένος σε ταύρο. Διασχίζοντας τη θάλασσα, τη φυγαδεύει στο Δικταίο άντρο στην Κρήτη. Δύο Έρωτες στεφανώνουν τη στιγμή κρατώντας το ουράνιο τόξο. Η αρπαγή της Ευρώπης ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες γλύπτες και ζωγράφους, καθώς και τους αδελφούς Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη, οι οποίοι το 2005 δημιούργησαν το γλυπτό που είναι τοποθετημένο στην είσοδο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό εικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ. Το ψηφιδωτό φυλάσσεται στην αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, ενώ ένα αντίγραφό του έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο της κεντρικής πλατείας της Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα