Ινστιτούτο Σπάρτης: Τί κοινό έχει η NASA με τη Σπάρτη;

Ο συσχετισμός του διαστημικού προγράμματος Απόλλων με το Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος

Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2020 14:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ινστιτούτο Σπάρτης: Τί κοινό έχει η NASA με τη Σπάρτη;

Το πρόγραμμα #Απόλλων (αγγλ. #Apollo) ήταν το διαστημικό πρόγραμμα της NASA με σκοπό την επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης. Ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε όταν οι αστροναύτες Neil Armstrong PRF και Buzz Aldrin, μέλη του «Απόλλων 11», προσελήνωσαν τη σεληνάκατό τους στις 20 Ιουλίου 1969 και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης. Ακολούθησαν άλλες πέντε αποστολές ανθρώπων στη Σελήνη, με τελευταία το «Απόλλων 17» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1972. Συνολικά 12 αστροναύτες περπάτησαν στη Σελήνη.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Σπάρτης, «στον σημερινό λόφο της Αγίας Κυριακής βρίσκεται το φημισμένο ιερό του παλαιότερου -προδωρικού- θεού της περιοχής, του Υακίνθου, και του Απόλλωνος Αμυκλαίου. Το κολοσσικό κιονόμορφο άγαλμα του Απόλλωνος περιβαλλόταν από τρεις πλευρές από τον λεγόμενο “θρόνο”, ένα επιβλητικό κτίσμα, έργο του Βαθυκλή από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας, που χρονολογείται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Στοές και δωμάτια αποτελούσαν το ιδιόμορφο αυτό κτίσμα (στωικό οικοδόμημα-βωμός), με το εσωτερικό περιστύλιο για την παρακολούθηση των τελετουργιών γύρω από τον τάφο-βωμό του Υακίνθου, που ήταν ταυτόχρονα και βάθρο του κολοσσικού αγάλματος του Απόλλωνος. Στον χώρο υπάρχει ανάλημμα, περίβολοι και ίχνη θεμελίων από διάφορες περιόδους και ένας κυκλικός βωμός. Αρχιτεκτονικά μέλη μεικτού ρυθμού, δωρικού και ιωνικού εκτίθενται στο Μουσείο Σπάρτης» (δείτε εδώ)

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σπάρτης, το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αμυκλών αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που πορεύεται αισιόδοξα με την ανεκτίμητη συνδρομή μιας ομάδας από επιφανείς επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη συνολική μελέτη όλων των δεδομένων του ιερού για την υπό προετοιμασία πολύτομη έκδοση της σειράς #ΑΜΥΚΛΑΙΟΝ. (δείτε εδώ)

Τί κοινό έχει η #NASA με τη #Σπάρτη; (Vol. 2)
Πριν λίγους μήνες, η NASA ανακοίνωσε ότι το νέο της πρόγραμμα με στόχο την αποστολή της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη έως το 2024, θα ονομαστεί «Άρτεμις» από την αρχαία Ελληνίδα θεά. (δείτε εδώ)

Το Ινστιτούτο Σπάρτης επισημαίνει ότι «αξίζει να θυμηθούμε ότι το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος κτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης. Όπως είναι γνωστό από τις φιλολογικές πηγές, το ιερό αυτό ήταν το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων ενός ζητήματος εξαιρετικά σημαντικού για τη σπαρτιατική πολιτεία στην οποία η πειθαρχία σε συγκεκριμένους κανόνες ήταν ζήτημα επιβίωσης». (δείτε εδώ)

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα