Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης στα χέρια μιας Σπαρτιάτισσας

Επικεφαλής του έργου συντήρησης του μνημείου η Β. Ελευθερίου

Τρίτη, 10 Σεπτέμβριος 2019 11:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης στα χέρια μιας Σπαρτιάτισσας

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και άριστη επιστημονική κατάρτιση έχει ξεκινήσει τα τελευταία δέκα χρόνια το δύσκολο έργο της αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης. Χτυπημένα από χιλιάδες ακτίνες ηλίου και λαβωμένα από ανθρώπινα χέρια, τα μνημεία έχουν πλέον πάρει τον δρόμο της ίασης και αναδεικνύονται συστηματικά από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού και κάτω από το άγρυπνο μάτι της Βασιλικής Ελευθερίου, διευθύντρια της υπηρεσίας.

Η κ. Ελευθερίου, γεννημένη στη Σπάρτη, σπούδασε στο ΕΜΠ Αθηνών και άφησε τα πρώτα επαγγελματικά της χνάρια στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου. «Τα μνημεία μού ασκούν μια γοητεία για το κομμάτι της ιστορίας που κουβαλούν», δήλωσε η ίδια. Συνολικά έχει υπό την εποπτεία της 114 εξειδικευμένους υπαλλήλους που αποσπάστηκαν από διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και 40 ακόμα με σχέση εργασίας των οποίων η πρόσληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Καθημερινά η αγωνία η αδρεναλίνη και το πάθος καθρεφτίζονται στα μάτια των ανθρώπων που εργάζονται εδώ. Έχουμε ολοκληρώσει την αναστήλωση του Ερεχθείου, των Προπυλαίων και του Ναού της Αθηνάς της Νίκης και τα τελευταία χρόνια εστιάζουμε στον Παρθενώνα και στα Τείχη», επεσήμανε η κ. Ελευθερίου σε πρόσφατη συνέντευξή της. Υπενθυμίζει ακόμα πως το πλαίσιο των εργασιών στον Παρθενώνα πήρε σάρκα και οστά το 1983 από τον σημερινό πρόεδρο της ΕΣΜΑ, τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ.

Μια ευτυχής εξέλιξη φέρνει ξανά το θέμα της αναστήλωσης στο προσκήνιο, καθώς τον περασμένο Μάιο εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του βορείου τοίχους του σηκού του Παρθενώνα. Μια ιστορική στιγμή για την ομάδα της και την ίδια, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τον εσωτερικό τοίχο του χώρου του οποίου στεγαζόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, έργο του Φειδία. Συνολικά 360 λίθοι θα επανενταχθούν, ενώ θα προστεθούν 90 ακόμη καινούργιοι από μάρμαρο. Το έργο αυτό είναι τεράστιας σημασίας, καθώς θα ανασυνταχθούν οι όψεις του Παρθενώνα.

«Οφείλουμε να σεβαστούμε τον χρόνο και το χρήμα του κράτους. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 15 χρόνια, αλλά επειδή αυτές θα διενεργούνται στο εσωτερικό του Παρθενώνα δεν θα υπάρχουν σκαλωσιές στις προσόψεις του ναού», υπογράμμισε η Σπαρτιάτισσα επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αρχιτέκτων μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού με τίτλο «Προστασία μνημείων – Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων», υπεύθυνη σε μεγάλες ανασκαφές της χώρας, η κ. Ελευθερίου έχει θέσει τον πήχη για την αποκατάσταση του Ιερού Βράχου πολύ ψηλά. Κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους, αποφεύγει της βαρύγδουπες δηλώσεις και ζητά να «μην περιμένουμε θαύματα σε μια εποχή κρίσης». Αρχικά, θεώρησε πως είναι δύσκολο να προχωρήσουν τα έργα κάτω από τις αυτές τις συνθήκες που βρέθηκε αντιμέτωπη η ομάδα της, όμως παραδέχεται πως παρά τις δυσκολίες που βρέθηκαν στο δρόμο τους, αυτοί συνέχισαν: «Το κράτος φρόντισε να συστήσει μια υπηρεσία για τα μνημεία και έβαλε υψηλά στάνταρ, που τα τηρήσαμε. Θα ήθελα να παραμείνουμε πιστοί στον τρόπο που εργαζόμαστε ως ομάδα, για να συνεχίσουμε το έργο των δασκάλων μας», δήλωσε η κ. Ελευθερίου. Άλλωστε η συντήρηση και τα έργα αποκατάστασης στην Ακρόπολη δεν θα σταματήσουν ποτέ.


 
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος