Φοιτητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ «αγκαλιάζουν» τα μνημεία της Σπάρτης!

Επισκέπτονται για 2η χρονιά την περιοχή και αναλαμβάνουν σημαντικές δράσεις - Προωθεί μόνιμη συνεργασία ο νέος δήμαρχος Π. Δούκας

Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2019 13:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Γιέιλ «αγκαλιάζουν» τα μνημεία της Σπάρτης!

Το Πανεπιστήμιο Γιέιλ (Yale) των ΗΠΑ (Τμήματα Κλασσικών Σπουδών και Ελληνικών Σπουδών), υιοθέτησε την πρωτοβουλία μιας ομάδας φοιτητών με τίτλο «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη», που από φέτος αποτελεί επίσημο πρόγραμμα του εν λόγω πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι και το περασμένο καλοκαίρι (2018), η ομάδα φοιτητών είχε επισκεφτεί και πάλι τη Σπάρτη, με επικεφαλής τη Δάφνη Μαρτίν (Ζαφειράκου), η οποία είναι φοιτήτρια του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Γιέιλ, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του ιδρύματος. Έλκει την καταγωγή της από τη Σπάρτη, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας ενδιαφέρον για την ελληνική -και δη τη λακωνική- πολιτιστική κληρονομιά. Μάλιστα, είναι κόρη της Λάκαινας Αίγλης Ζαφειράκου, η οποία ήταν πρόσφατα υποψήφια ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», την πρωτοβουλία αυτή έχει ενθαρρύνει και ο νέος δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος κατόπιν επικοινωνίας του με την επικεφαλής Δ. Μαρτίν, ήδη δρομολογεί μόνιμη, διευρυμένη, συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων Κλασσικών Σπουδών και Ελληνικών Σπουδών και του Δ. Σπάρτης.

Οι φετινές δράσεις
Το καλοκαίρι 2019, οι κύριες προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη» είναι:
- Πολιτιστικές περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της Σπάρτης, απο την ομάδα φοιτητών του Γεΐλ (από τις 1 - 28 Ιουλίου. Οι περιηγήσεις θα γίνονται Τετάρτη-Σάββατο (στις 10:00 στους αρχαιολογικούς χώρους και στις 13:00 στο μουσείο).
-  Διάλεξη καθηγήτριας Milette Gaifman, του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστημίου Yale, στις 13 Ιουλίου στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης, με κεντρικό θέμα το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης  (Ιούλιος 2019)
-Συζήτηση με ομάδες φοιτητών και νέων επιστημόνων της Σπάρτης με την ομάδα Yale με θέμα πολιτιστική κληρονομιά, συνέργειες, και τοπική ανάπτυξη, σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ (Ιούλιος 2019).

Όπως αναφέρει η Δάφνη Μαρτίν και οι φοιτητές του Γιέιλ «ελπίζουμε ακόμη να έλθουμε σε επαφή και να συνεργαστούμε με ακόμη περισσότερους νέους και νέες της Σπάρτης για να αγκαλιάσουμε πραγματικά τα μνημεία μας στη Σπάρτη και στη Λακωνία. Ανυπομονούμε να μοιράσουμε την ομορφιά και την ιστορία της Σπάρτης με τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι».

Eνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα