«Scriptorium ή ο κόσμος της σιωπής» στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Τρίτη, 16 Απρίλιος 2019 16:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Scriptorium ή ο κόσμος της σιωπής» στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Scriptorium ή ο κόσμος της σιωπής» του Λεωνίδα Μιχαλάκου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19/4 και ώρα 7:30΄ μμ στη Στέγη Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Μ. Πέμπτη 25/4 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες από 19:00 έως 22:00.

Για τον Λ. Μιχαλάκο και τις δημιουργίες του, ο συγγραφέας Αριστείδης Κυριαζής έγραψε στην «Εφημερίδα των Συντακτών τα εξής: «Το 2011, κατά την παρθενική μου επίσκεψη στην επιβλητική και ιστορική Αρεόπολη της Μάνης, είχα την τύχη να θαυμάσω την τέχνη του Λεωνίδα Μιχαλάκου που εκτέθηκε στη συνέχεια, το 2013 στην Αθήνα στο ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, το 2016, στο Παρίσι, στην γκαλερί “Δεσμός”, το 2018 στον πατρογονικό του Κότρωνα, ενώ αυτές τις μέρες παρουσιάζεται από 19 μέχρι 25 Απριλίου 2019 στην “Πνευματική Εστία Σπάρτης”.

Ο Λεωνίδας, με ευαισθησία και σεβασμό στην πλούσια παράδοση της ηρωικής Μάνης και ιδιαίτερα στον από χιλιετίες αρχαιότερο τραγικό λόγο, το αξεπέραστο αυστηρά οκτασύλλαβο μοιρολόι της, με κυρίαρχο ιδανικό εργαλείο της απόδοσης-μεταγραφής της λαϊκής μας παράδοσης την πανέμορφη “βυζαντινή μικρογράμματη επισεσυρμένη γραφή”, συνθέτει επιδέξια στο τελάρο το χρώμα των λέξεων με τα υλικά του εργαστηρίου του, πένες, μελάνια, αυγοτέμπερες, γραφίδες, κόλλες, περγαμηνόχαρτα, χολή βοδιού, κρόκο, χρυσάφι και άλλα καθαρά μέταλλα, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη, εξαίρετη δημιουργία όπου τα σχήματα των γραμμάτων δεν εκφράζουν μόνο φθόγγους, αλλά επεκτείνονται σε συμβολικές μεταμορφώσεις, που οδηγούν στην καλλιτεχνική συγκίνηση, η οποία προκαλείται από τον απαλό ρυθμό, τον έντονο ψυχισμό, τη θαυμαστή ποίηση και την ελευθερία έκφρασης του λαϊκού ή έντεχνου λόγου.

Ο τίτλος της παρουσιαζόμενης έκθεσης, στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, “Scriptorium ή ο κόσμος της σιωπής”, εμπνευσμένος από τα εξοπλισμένα μοναστηριακά εργαστήρια γραφής, που ακολουθούσαν την τεχνική των διακοσμημένων εικονογραφημένων βυζαντινών ευαγγελίων, μας παραπέμπει στον σοφό γρίφο «κωφή αίσθησις ακοής», στον οποίο ο κωμωδιογράφος Αντιφάνης του 4ου π.Χ. αιώνα, στην κωμωδία του “Σαπφώ” παριστά την κατά τον Πλάτωνα δεκάτη Μούσα, τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, που γεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου το 630 π.Χ. να λέει τον εξής γρίφο:

Υπάρχει ένα “θηλυκό” που σώζει τα “βρέφη” στους κόλπους του, και αυτά ενώ είναι άφωνα βγάζουν πολύ δυνατή φωνή και πάνω στα κύματα της θάλασσας και σε όλη τη στεριά, μιλώντας σε όσους ανθρώπους θέλουν, και εκείνοι ακόμα, και αν δεν είναι εκεί, μπορούν να ακούν επειδή “κωφήν δ’ ακοής αίσθησιν έχουσιν”.

Στη συνέχεια, ο Αντιφάνης βάζει την ίδια τη Σαπφώ να λύνει τον γρίφο ως εξής: Το “θηλυκό” είναι η “επιστολή” (ή η ζωγραφιά), η οποία μέσα της κουβαλά ως “βρέφη” τα “γράμματα” (ή τα σχήματα) που, ενώ είναι άφωνα, μιλούν σε όποιους θέλουν, ακόμα και αν αυτοί είναι μακριά, σε αντίθεση με κάποιον που ακόμα και αν τύχει να είναι κοντά, καθώς θα διαβάζει την επιστολή (ή βλέποντας τη ζωγραφιά), δεν θα ακούσει, δεν θα συγκινηθεί και δεν θα απολαύσει το μεγαλείο της».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti