Η Νεοελληνική Τέχνη στεγάζεται στην Κουμαντάρειο! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση με έργα του 19ου-20ου αιώνα - Φιλοξενούνται 82 πίνακες-γλυπτά σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών

Σάββατο, 10 Νοέμβριος 2018 08:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Νεοελληνική Τέχνη στεγάζεται στην Κουμαντάρειο! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης άνοιξε και πάλι τις πύλες της για το φιλότεχνο κοινό με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς εδώ και λίγες ημέρες φιλοξενεί στις προθήκες της  82 έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών.

Η νέα μόνιμη συλλογή με τίτλο «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 19ος-20ος αιώνας» της Πινακοθήκης, που αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το Σάββατο 27/10, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, σημαντικών ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και απλών πολιτών.

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία είχε την ιδέα και τον συντονισμό της μόνιμης έκθεσης. Η κ. Λαμπράκη αναφέρθηκε στην εμβέλεια και επιρροή που ασκεί η Πινακοθήκη Σπάρτης, την οποία χαρακτήρισε «ένα πραγματικό διαμάντι για την πόλη». Μίλησε, ιδιαίτερα, για τη συλλογή αλλά και την επιλογή των 82 συγκεκριμένων έργων, που αναδεικνύουν ανάγλυφα τις τάσεις και τεχνικές του 19ου και του 20ου αιώνα. Όπως είπε η διευθύντρια της Πινακοθήκης για την επίτευξη του σχεδιασμού χρειάστηκε η συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών, Μουσειολογικού και Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Έφη Αγαθονίκου, αλλά και συνεργασία με την τοπική επιμελήτρια κ. Μόνικα Διαμαντή.

Ξεχωριστή παρουσία στα εγκαίνια ήταν αυτή της διακεκριμένης Ελληνίδας ακαδημαϊκού κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία με τον αυθορμητισμό και το κύρος της έκλεψε την παράσταση στα εγκαίνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κ. Αρβελέρ ήταν παρούσα και το 1982, κατά τα εγκαίνια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης, που ιδρύθηκε με δωρεά του Γιάννη Κουμάνταρου. Συνδετικός κρίκος του «χθες» με το «σήμερα» στην τελετή εγκαινίων ήταν η εγγονή του Γιάννη Κουμάνταρου, Ευγενία, καθώς και η σύζυγος του εγγονού του ιδρυτή, Έλενα Φιλίππου-Κουμάνταρου. Το «παρών» έδωσε, ακόμα, ο επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Απόστολος Μπότσος.

Η ανακαίνιση και
τα εκθέματα
Της δυναμικής επαναλειτουργίας της Πινακοθήκης, που αποτελεί το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, είχε προηγηθεί η ανακαίνιση του χώρου που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της εταιρείας “ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD”. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τοπικά συνεργεία της Σπάρτης.

Στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραµµα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που έγινε µε γνώµονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σηµαντικότερα θέµατα, που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δηµιουργίας του ελληνικού κράτους µέχρι τις µέρες µας.

Η θεματογραφία της μόνιμης συλλογής περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και  την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 82 έργα (ζωγραφικά και γλυπτά [έντεκα] σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών: Βρυζάκη, Δρόση, Κουνελάκη, Χαλεπά, Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Δημητριάδη, Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Παπαλουκά,  Οικονόμου,  Μπουζιάνη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Κόντογλου, Θεόφιλου, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου, Μόραλη, Αβραμίδη, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Στάμου, Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, Μυταρά, Φασιανού, Γαΐτη.

Συντελεστές:
Ιδέα-συντονισμός: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα - διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου
Μουσειολογική μελέτη, επιμέλεια έκθεσης: Έφη Αγαθονίκου, προϊσταμένη διεύθυνσης συλλογών, μουσειολογικού και καλλιτεχνικού προγραμματισμού  
Συνεργασία: Μόνικα Διαμαντή, επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ, υπεύθυνη του παραρτήματος Σπάρτης
Μουσειογραφική μελέτη: Christine Longuepée, αρχιτέκτων
Επιμέλεια εποπτικού υλικού:  Θύμιος Πρεσβύτης, γραφίστας
Συντονισμός και εποπτεία των εργασιών της ανακαίνισης της Πινακοθήκης και των κατασκευών της έκθεσης: Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτων

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Kυριακή: 08:00 - 15:00
Tρίτη: Kλειστά
Tετάρτη: 12:00-19:00

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 123, Σπάρτη, τηλ: 27310 81822

Δείτε παρακάτω video και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια της έκθεσης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα