«Μια ξεχωριστή γιορτή για τον Δ. Σπάρτης, αλλά και το μεγάλο κενό…»

Μήνυμα Βαλιώτη για την Ημέρα Μουσείων

Παρασκευή, 18 Μάιος 2018 16:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μια ξεχωριστή γιορτή για τον Δ. Σπάρτης, αλλά και το μεγάλο κενό…»

Την αξιοποίηση και ανάδειξη των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών και πολιτιστικών ανταλλαγών ζητεί, μέσω μηνύματός του για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18/5), ο δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης, που όμως δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «το μεγάλο κενό, που υπάρχει στην κοινωνία της Σπάρτης, την απουσία ενός αρχαιολογικού μουσείου αντάξιο της ιστορίας και του ονόματός της».

Αναλυτικά, το μήνυμα Βαλιώτη έχει ως εξής:

«18 Μαΐου 2018, Παγκόσμια ημέρα μουσείων.

Η ημέρα αυτή αποτελεί για το Δήμο Σπάρτης μια ξεχωριστή γιορτή, γιατί μας δίνει μία ιδιαίτερη αφορμή να αναστοχαστούμε για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μήνυμα της επετείου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με στόχο την ενίσχυση των μορφωτικών αγαθών, της μάθησης, του πολιτισμού, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.

Ο Δήμος Σπάρτης τιμά την ημέρα αυτή με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και στα τρία δημοτικά μουσεία, το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου, το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών “Τάκης Αϊβαλής”, στο Μυστρά. Μουσεία, που αποτελούν σημαντικές δομές πολιτισμού και εκπαίδευσης όντας κοσμήματα ενός λαμπρού παρελθόντος.

Με δημιουργική και θετική σκέψη οφείλουμε να διαχειριστούμε το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας και να εκπαιδευτούμε στο να το αγαπάμε και να τον υπερασπιζόμαστε.

Ας κάνουμε, λοιπόν, το πρώτο βήμα και ας τα επισκεφθούμε.

Θα είναι μία διδακτική και επιμορφωτική εμπειρία, ένα μάθημα ιστορίας και μία ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Ταυτόχρονα όμως, η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει το μεγάλο κενό, που υπάρχει στην κοινωνία της Σπάρτης, την απουσία ενός αρχαιολογικού μουσείου αντάξιο της ιστορίας και του ονόματός της. Ενός μουσείου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας,  θα προσδιορίζει την ταυτότητά του τόπου μας και θα διαμορφώνει  την  συνείδηση μας με βάση το ένδοξο  παρελθόν μας.

Ευελπιστούμε όμως, ότι μετά και την έγκριση της μουσειολογικής προμελέτης καθώς και του επικαιροποιημένου κτηριολογικού προγράμματος, από το Συμβούλιο Μουσείων, η Σπάρτη να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός της, στην απόκτηση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, που θα στεγάζει και θα εκθέτει τον συνεχώς αυξανόμενο αρχαιολογικό μας πλούτο και θα αναδεικνύει την πολιτισμική μας κληρονομιά».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα