Μπήκε στις «ράγες» η δημιουργία του νέου μουσείου Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Παρουσιάστηκε στο Διοικητήριο η μουσειολογική προμελέτη του έργου - Τον Ιούνιο έτοιμες οι προδιαγραφές για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Παρασκευή, 18 Μάιος 2018 13:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μπήκε στις «ράγες» η δημιουργία του νέου μουσείου Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Τα αποκαλυπτήρια της μουσειολογικής προμελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έλαβαν χώρα την Πέμπτη 17 Μαϊου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει ως σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στην κοινωνία.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν η  γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Αδ. Τζανετέα, οι βουλευτές Λακωνίας κκ Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης  ως εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας, ο υποδιοικητής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης κ. Διαμαντής Τσολομύτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ Η. Κανελλάκης, Χ. Σκούρος, Ι. Τζεφεράκος, Μ. Μπελεγρή και Π. Καρράς, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νομού.

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα άνοιξε την παρουσίαση λέγοντας ότι «η έρευνα της ιστορίας της Σπάρτης και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή είναι μια πρόκληση για κάθε επιστήμονα, τόσο λόγω της εξέχουσας πολιτισμικής θέσης της ανά περίοδο όσο και λόγω της περιπλοκότητας των προς ανάλυση πολιτιστικών φαινομένων». Η κ. Τζανετέα τόνισε ότι «αντίστοιχη πρόκληση είναι και η μουσειολογική απόδοσή τους σύμφωνα με τις ερμηνευτικές αρχές και απαιτήσεις: η “Σπάρτη” αποτελεί ένα εξαιρετικά ηχηρό και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο brand name, πηγή φήμης που –εφόσον αξιοποιηθεί σωστά- έχει το δυναμικό να αυξήσει την ελκυστικότητα του νέου μουσείου». Η κ. Τζανετέα δήλωσε ότι «η μουσειολογική προμελέτη είναι το αφήγημα, το σενάριο με βάση τα ευρήματα, τις αρχαιότητες και τις έρευνες του “μύθου” της Σπάρτης».

Στον χαιρετισμό της, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη –Βλαζάκη, μίλησε για  την άριστη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπεράσαμε δυσκολίες και αγκυλώσεις πολλών ετών προκειμένου να φτάσουμε σήμερα σε μια άρτια μουσειολογική προμελέτη». Επισήμανε δε, ότι μέσα στον Ιούνιο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποστείλει στην Περιφέρεια τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές κκ Αραχωβίτης και Δαβάκης και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της μουσειολογικής προμελέτης  από την  προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου, την κ. Ελευθερία Βλάχου, αρχαιολόγο – μουσειολόγο, στην οποία και ανατέθηκε η μουσειολογική σύνθεση της προμελέτης και τις προϊστάμενες των τμημάτων της ΕΦΑΛΑΚ κκ Κων/να Ντουβή, Δανάη Χαραλάμπους και Μαρία Τσούλη.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μίλησε για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ως προς την επίσπευση των διαδικασιών. Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «αν και οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστούν οι πόροι για ένα τέτοιο εγχείρημα».

Επισήμανε ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε ένα μουσείο ανοιχτό προς τον πολίτη, που θα του κινεί το ενδιαφέρον να το επισκεφθεί , μέσα από θέματα και δράσεις που απαραίτητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην σύνθεση της αρχιτεκτονικής του μελέτης».  Επιπλέον, ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, που μία προσπάθεια πολλών ετών, είναι κοντά στο να βρει την λύση της» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι η αφετηρία του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος χρονολογείται στη θητεία του στο Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς εκείνη την περίοδο εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες συνθήκες και τα χρήματα για να αγοραστεί το οικόπεδο.

«Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται μεγάλη υπομονή και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι «κανένας δεν διερωτήθηκε που βρέθηκαν τα 2,7 εκ. ευρώ που χρειάστηκαν για την προμελέτη. Αναφέρομαι σε αυτούς που έλεγαν παλιότερα ότι ήταν έτοιμοι για μελέτες και αποδείχθηκε περίτρανα πώς ήταν λόγια του αέρα. Σημασία έχει πλέον πώς όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες και επειδή ο δρόμος είναι μακρύς δεν χρειάζεται κάποιοι να βγαίνουν μπροστά για να έχουν ίδιο όφελος. Είναι μία προσπάθεια που χρειάζεται την συμμετοχή όλων μας, γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το Μουσείο ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ».

Τέλος, ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμα ότι «θα πρέπει να υπάρχει μία καινούργια πρόταση πάνω στο αρχιτεκτονικό του σχέδιο, που θα δημιουργεί ένα άλλο επίπεδο διαλόγου εξαιρετικά αναγκαίο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική».

Φωτο: Τ. Κούρος, ΠΕ Λακωνίας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών