O Charles Spencer περιγράφει τις περιηγήσεις του Bakst στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό βιβλιοπωλείο HENRY SOTHERAN’S του Λονδίνου η παρουσίαση του λευκώματος BAKST IN GREECE που κυκλοφορεί...
Δευτέρα, 23 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
O Charles Spencer περιγράφει τις περιηγήσεις του Bakst στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό βιβλιοπωλείο HENRY SOTHERAN’S του Λονδίνου η παρουσίαση του λευκώματος BAKST IN GREECE που κυκλοφορεί στην αγορά του εξωτερικού από τις Εκδόσεις GEMA κι έχει σαν θέμα την ιδιαίτερη και καθοριστική σχέση του διάσημου σκηνογράφου και ενδυματολόγου Leon Bakst με την ελληνική τέχνη.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου και διεθνούς φήμης τεχνοκριτικός Charles Spencer, ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου Andrew Mc Geachin και η εκδότρια Μαρία Γκέρτσου. Παραβρέθηκαν γνωστοί Άγγλοι συγγραφείς, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι καθώς και πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες του Λονδίνου.
Η έκδοση του εξαιρετικά καλαίσθητου λευκώματος συνέπεσε με τον  εορτασμό  των εκατό χρόνων από την ίδρυση των περίφημων Ρωσικών Μπαλέτων του Serge de Diaghilev στενός συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Bakst.
Παράλληλα κυκλοφορεί και η ελληνική έκδοση του λευκώματος (σε μετάφραση Στάθη Σκλαβουνάκου), η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σύντομα στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για την έκδοση
Σ αυτό το λεύκωμα ο Charles Spencer περιγράφει τις περιηγήσεις του Bakst στην Ελλάδα, όπου μελετούσε το τοπίο, τις πόλεις, την τέχνη και τα ενδύματα. Εξηγεί τη βαθιά επίδραση που είχε στον Bakst η συνάντησή του με τον Σερ Άρθουρ Έβανς, όταν ο τελευταίος εργαζόταν στην αναστήλωση του ανακτόρου του Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης, όπως και η επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Αρχιτεκτονικές και γλυπτικές λεπτομέρειες από τους περίφημους αυτούς χώρους θα ενσωματώνονται συνεχώς στα σκηνικά του. Το κείμενο είναι πλούσια εικονογραφημένο με σχέδια, πορτρέτα, διάφορα μοτίβα, ενώ μια σειρά πολυάριθμων έγχρωμων εικόνων αποκαλύπτει πανηγυρικά την ιδιοφυΐα του Bakst ως σχεδιαστή, ειδικότερα στην αναδημιουργία ελληνικών ενδυμάτων.
Εκτός από τα σχέδια, περιλαμβάνονται φωτογραφίες των πρωτότυπων κουστουμιών που τώρα ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, καθώς και τα σχέδια μόδας.
Αυτή η γοητευτική και πολυτελής έκδοση θα ενθουσιάσει όχι μόνο τους εραστές της Ελλάδας, αλλά και τους θαυμαστές των "Ρωσικών Μπαλέτων" και του Bakst.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA: Σπευσίππου 1, 106 75 Αθήνα,
τηλ.: 210- 7258350, fax: 210- 7222072, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.gemapublications.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti