Πλούσιο υλικό στο νέο «Λακωνικό Ημερολόγιο»

Με κείμενα για τις εορτές της αρχαιότητας (Υακίνθια, Κάρνεια, Καρυάτεια, Διοσκούρεια, Λεωνίδεια κλπ), των βυζαντινών χρόνων και της σημερινής εποχής,...
Παρασκευή, 25 Δεκέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πλούσιο υλικό στο νέο «Λακωνικό Ημερολόγιο»

Με κείμενα για τις εορτές της αρχαιότητας (Υακίνθια, Κάρνεια, Καρυάτεια, Διοσκούρεια, Λεωνίδεια κλπ), των βυζαντινών χρόνων και της σημερινής εποχής, κυκλοφόρησε το «Λακωνικόν Ημερολόγιον 2010» των εκδόσεων ΙΔΙΟΜΟΡΦή.
Οι θρησκευτικές γιορτές ήταν πάντα μια ευκαιρία να συναντηθούν οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί. Να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν, να δείξουν τις ικανότητές τους στο χορό ή στους αγώνες. Κάθε χωριό και το πανηγύρι του. Νοσταλγικά θυμούνται οι παλιότεροι τα ξεφαντώματα στο Γκιότσαλι, στην Παναγίτσα στο Δαφνί, στον Αγιοσαράντωνε στο Ξηροκάμπι, της Αγια-Παρασκευής στους Μολάους, τα πανηγύρια στα Βάτικα και την Ελαφόνησο, του Άη Γιώργη στους Βουτιάνους, στο Γεράκι, στη Συκιά, στον Ασωπό, κάτι αξέχαστες αυγουστιάτικες γιορτές με πανσέληνο στο Γύθειο και την ανάβαση στην κορφή του Ταΰγετου στη γιορτή του Άη Λια.
Ήταν επίσης μια ευκαιρία και για εμπορικές συναλλαγές. Ονομαστές εμποροπανηγύρεις, όπως του Μυστρά, του Γυθείου, του Αγίου Μάμα στο Καστόρι, της Πανηγυρίστρας στη Σκάλα, της Μάνης και του Ζάρακα, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου, στη διακίνηση αγαθών, στην ψυχαγωγία των ανθρώπων.
Πολλές από αυτές σήμερα έχουν σβήσει. Κάποιες έχουν αναβιώσει με τις φιλότιμες προσπάθειες ατόμων και πολιτιστικών φορέων.
Η ανάγκη των ανθρώπων για διασκέδαση και εμπορική συναλλαγή έχει εκφραστεί και με νέες μορφές εκδηλώσεων, όπως οι κατά τόπους γιορτές των λακωνικών προϊόντων (ελιάς, πορτοκαλιού, κάστανου, σύκου, τσίπουρου, γίδας, κρασιού, μπουκουβάλας).
Τα κείμενα του ημερολογίου συνοδεύουν παλιές προπολεμικές και μεταπολεμικές φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα. Και, όπως πάντα, στις τελευταίες σελίδες καταγράφονται οι σημαντικότερες εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε.
Μέσα στο κλίμα κρίσης που μας περικυκλώνει, εμείς ας κάνουμε τόπο στη χαρά και τη διασκέδαση. Άλλωστε, τι λέει ο λαός;  «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!»...


 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti