Η "Αιώνια Ντροπή 1941-1944" του Νίκου Διαμαντάκου

Ένα νέο βιβλίο για τα δραματικά γεγονότα και αποτελέσματα της γερμανικής κατοχής εξέδωσε τον Οκτώβριο ο συνταξιούχος, απόστρατος αξιωματικός, Νίκος...
Τρίτη, 30 Οκτώβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα νέο βιβλίο για τα δραματικά γεγονότα και αποτελέσματα της γερμανικής κατοχής εξέδωσε τον Οκτώβριο ο συνταξιούχος, απόστρατος αξιωματικός, Νίκος Διαμαντάκος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο του, με τίτλο «Αιώνια Ντροπή 1941-1944», ως ένα «πονεμένο οδοιπορικό σε μια απώτερη εποχή κατά την περίοδο της οποίας ένας αναίσχυντος εισβολέας πόντισε με πακτωλό αίματος την πατρίδα μας».
Αυτό που επιχειρεί ο συγγραφέας δεν είναι άλλο από το να ξαναζωντανέψει μνήμες και γεγονότα και να φέρει στην επιφάνεια την περίοδο ενός ξεχασμένου -για μερικούς- παρελθόντος, το οποίο αφορά στα φοβερά εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί με την αναίτια και βάρβαρη εισβολή τους στην Ελλάδα κατά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα, τα περιλαμβανόμενα γεγονότα ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να αποτελούν πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν στον τόπο μας, καθόσον οι πληγές και τα δεινά ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής και φαντασίας. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα δοθεί στον αναγνώστη η δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις ανείπωτες εγκληματικές πράξεις αυτών των τυράννων, οι οποίοι περιφρόνησαν κάθε αρχή τιμιότητας, πολιτισμού και αξιοπρέπειας», γράφει χαρακτηριστικά.
Η αφήγηση περιλαμβάνει, εξάλλου, εκτενείς αναφορές σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πλύτρα Λακωνίας, περιοχή όπου έζησε ο συγγραφέας στα χρόνια της κατοχής. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Διαμαντάκος σχολιάζει πως δεν επιδιώκει να καλλιεργήσει μίσος απέναντι στους κατακτητές, αλλά ούτε και να τους δώσει συγχωροχάρτι, καθώς αυτό αποτελεί κατά την άποψή του αποκλειστική υπόθεση του Θεού. «Η συγχώρεση μπορεί να δοθεί καμιά φορά όταν ζητηθεί», αναφέρει, «με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα ακολουθήσει μετά από αυτή η έμπρακτη μεταμέλεια, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα από την πλευρά του επίσημου γερμανικού κράτους».
Ο Νίκος Διαμαντάκος γεννήθηκε το 1932 στην Αγία Πελαγία Κυθήρων και είναι απόστρατος αξιωματικός του Πεζικού. Έχει καταγωγή από τον Πλάτανο της Αρχαίας Ολυμπίας και ρίζες από την Παλαιοπαναγιά Δ. Σπάρτης, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του πρώην Δήμου Ασωπού Λακωνίας.
Το βιβλίο «Αιώνια Ντροπή 1941-1944» είναι αφιερωμένο στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους γερμανούς συμπατριωτών μας. Δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και διανέμεται δωρεάν. Όποιος επιθυμεί αντίγραφο μπορεί να απευθυνθεί στον ίδιο το συγγραφέα, στο τηλ.210 8948845.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti