«Μορφές του πνεύματος και αγωνιστές του 1821 που πέθαναν πάμπτωχοι»

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο της Γιούλας Μυλωνάκου – Σαϊτάκη

Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2022 10:43 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μορφές του πνεύματος και αγωνιστές του 1821 που πέθαναν πάμπτωχοι»

Το βιβλίο της Σπαρτιάτισσας εκπαιδευτικού, Γιούλας Μυλωνάκου – Σαϊτάκη, με τίτλο «Μορφές του πνεύματος και αγωνιστές του 1821 που πέθαναν πάμπτωχοι» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 μμ στο ξενοδοχείο «Olympias» (Αθηνάς 57, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντάκτης του λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

- Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

- Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος του οικονομικού ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, Νίκος Ρογκάκος.

Με το νέο επίτομο βιβλίο της, η συγγραφέας φωτίζει άγνωστες πτυχές της ζωής και της ένδειας σπουδαίων προσωπικοτήτων που -σε πολλές περιπτώσεις- έσβησαν, κυριολεκτικά, «στην ψάθα», αν και είχαν προσφέρει τα μέγιστα στην «αμήτορα» πατρίδα. Πρόκειται για ένα πόνημα που ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύμοχθη πρωτογενή έρευνα, με αξιοποίηση πλήθους πηγών και περικλείει όλη την επιστημονική επάρκεια και, πρωτίστως, την ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα που διακρίνουν τη συγγραφέα. 

Το συγγραφικό εγχείρημα αρχίζει με χρονικό σημείο αναφοράς την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, με τους Λόγιους της Διασποράς και ακολουθούν οι Δάσκαλοι του Γένους και οι Λόγιοι μεταγενέστερων χρόνων• συνεχίζεται -στο μεγαλύτερο μέρος του- με μορφές του 1821 (άνδρες και γυναίκες: Ιεράρχες, Φιλικούς, αγωνιστές, λιγότερο γνωστούς και λησμονημένους ήρωες), αλλά και με νεότερες φυσιογνωμίες• τέλος, ολοκληρώνεται με εκπροσώπους της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από όλες τις περιόδους της (συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων εκπροσώπων της τέχνης, όπως μουσουργών και ζωγράφων).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα από την κυκλοφορία του βιβλίου θα προσφερθούν στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ως ελάχιστη έκφραση αναγνώρισης της συγγραφέως «στην απροσμέτρητη συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην Ορθοδοξία και στον Ελληνισμό» και στη «σπάνια σύγχρονη εκκλησιαστική μορφή, στον πολιό Ποιμενάρχη της κ.κ. Ευστάθιο Σπηλιώτη».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti