Πέτρα και plexiglass. Γλυπτά που επιβάλλεται να …..αγγίξεις!

Τα υπέροχα έργα του Γιώργου Τιλελή

Τετάρτη, 05 Ιανουάριος 2022 14:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πέτρα και plexiglass. Γλυπτά που επιβάλλεται να …..αγγίξεις!

Οι φωτογραφίες και το κείμενο ανήκουν στον Πάνο Παπαδολιά
 

Ο τίτλος του «καλλιτέχνη» ελεύθερος είναι, δεν χρειάζεται να δοκιμαστείς σε κάτι για να τον αποκτήσεις, αρκεί να πιστεύεις ο ίδιος στο δημιούργημά σου, στην αξία του και στην δυνατότητα του να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Κάπως έτσι, τόσο απλά, γέμισε ο τόπος…… καλλιτέχνες. Το Διαδίκτυο και τα social μπορεί να βοήθησαν σε ένα βαθμό τους [πραγματικούς] καλλιτέχνες [και αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση…..] ωστόσο αποθράσυνε τους ….μουσαντένιους. Κάτι ήξερε ο αείμνηστος Τσαρούχης που είχε πει πως «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις» [ στην πραγματικότητα η φράση αυτή αποδίδεται στον ηθοποιό Καρούσο Τζαβαλά, μια εκπληκτική προσωπικότητα στο χώρο του Θεάτρου που δυστυχώς σήμερα είναι ευρέως άγνωστη – για τους κινηματογραφόφιλους είναι ο ηθοποιός που έκανε τον πατέρα της Μελίνας στην ταινία «Φαίδρα» – Ο Τσαρούχης επέμενε σε αυτή τη φράση, την επαναλάμβανε και γι’ αυτό και ταυτίστηκε με αυτή].

Ο Γιώργος Τιλελής, από την άλλη πλευρά, πάντα αντιμετώπιζε με δέος τον όρο «καλλιτέχνης». Έχοντας μελετήσει τους μεγάλους [εις βάθος] και ξέροντας τα επιτεύγματα των κορυφαίων καλλιτεχνών 20ου και 21ου αιώνα ποτέ δε θα τολμούσε να βάλει τον εαυτό του στην ίδια κατηγορία με αυτά τα χαρισματικά πνεύματα. Κι όμως. Εξετάζοντας κάποια στοιχεία του δεν μπορούμε παρά να του ζητήσουμε να …… αναθεωρήσει……. Εμμονικός, με παροιμιώδη προσήλωση σε αυτό που κάνει, αναζητητής χωρίς παύση, με μάτι αχόρταγο που φιλτράρει τα μικρά και όχι μόνον τα μεγάλα, μέγας τεχνίτης, λάτρης των υλικών και των υφών, πειραματιστής, άοκνος ερευνητής, συλλέκτης αντικειμένων αλλά και εικόνων, χειρώνακτας και άνθρωπος της αφής αλλά και εξαιρετικός κάτοχος των χρωμάτων, ποιητής ανατρεπτικών ιδεών και παράτολμων παντρεμάτων ο Τιλελής είναι ένα κινητό δημιουργικό εργαστήρι που ποτέ δεν κατεβάζει ρολά. Και η τελευταία του γλυπτική δουλειά την οποία μοιράζεται αυτές τις ημέρες δεν μας αφήνει περιθώρια παρά να τον …..πιέσουμε να δεχτεί την ιδιότητα του «καλλιτέχνη». Ναι Γιώργο. Είσαι καλλιτέχνης! Καλλιτέχνης με Κ κεφαλαίο.

Με το αγαπημένο του υλικό, το plexiglass, παντρεμένο με τον νέο του «έρωτα», τις πέτρες και τα πετρώματα, τα έργα του Γιώργου καταφέρνουν να μαγνητίζουν, να ταξιδεύουν, να ηρεμούν, να εμπνέουν. Εκεί στον μικρό χώρο του plexiartshop [Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 145, Σπάρτη] δίπλα στον ανδριάντα του Λεωνίδα, η υπέροχη αυτή δουλειά ξεδιπλώνεται για ελάχιστες μόνον ημέρες – έως τις 9 του μήνα, για τεχνικούς λόγους. Ο Γιώργος θα είναι στο χώρο απογευματινές ώρες ωστόσο με ένα τηλεφώνημα στο 6972696246 με πολύ χαρά θα ανοίξει το εκθετήριο όποια ώρα σας εξυπηρετεί. Παίρνοντας μικρή πρόγευση από τις φωτογραφίες μου θα σου πω μια κουβέντα………………. Αυτό δε θέλεις να το χάσεις.

Πηγή: lakonistas.gr

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti