Το παλικάρι και η νεράιδα

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 10 Δεκέμβριος 2021 12:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το παλικάρι και η νεράιδα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα βασιλόπουλο. Ήθελε να ταξιδέψει. Μια νύχτα με φεγγάρι σέλωσε το άλογό του για να πάει να γνωρίσει καινούριους τόπους. Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει, περνάει πεδιάδες, βουνά και δάση.

Σταματάει κάποτε σε ένα ρυάκι για να δροσιστεί. Εκεί στεκόταν μια νεράιδα. Τραγουδούσε ένα γλυκό τραγούδι. Σάστισε το παλικάρι. Κάνει να ξεπεζέψει, μα η νεράιδα τον είδε και του είπε: «Ποιος είσαι εσύ; Μην κάνεις βήμα. Ξέρεις τι παθαίνουν όσοι διακόπτουν το τραγούδι μου;» Το παλικάρι γέλασε και ρωτησε: «Τι παθαίνουν;» Πριν αποσώσει τη φράση του, η νεράιδα του πήρε τη φωνή κι έτρεξε στο δάσος. Πριν χαθεί ανάμεσα στα δέντρα, γύρισε και του είπε: «Ψάξε να βρεις την αδερφή μου τη γοργόνα, αν θέλεις τη λαλιά σου να χαίρεσαι ακόμα».

Πείσμωσε τότε το παλικάρι. Καβάλησε το άτι του να την ακολουθήσει, μα είχε γίνει άφαντη. Γύρισε βουβός στο κάστρο του. Την άλλη μέρα ναύλωσε καράβι για να γυρίσει τα πέλαγα να βρει τη γοργόνα. Μαζί του πήγανε τρεις φίλοι του πιστοί. Εφτά μερόνυχτα ταξίδευαν. Από μακριά είδαν ένα φάρο. Σταμάτησαν να ξαποστάσουν. Μπήκαν μέσα. Βρήκαν ένα γέρο φαροφύλακα.

«Ποιος καλός άνεμος σας έφερε εδώ»; είπε αυτός. Το παλικάρι να μιλήσει δε μπορούσε. Ένας φίλος του είπε στο γέροντα, τι γύρευαν. Αυτός χαμογέλασε κι άναψε φωτιά. Τους έβαλε φαΐ. Κέρασε κρασί. Όταν έφαγαν, τους είπε: «Θα βρείτε μια γοργόνα, που νεράιδα ήταν παλιά. Δύναμη έχει μαγική. Μεταμορφώθηκε σε γοργόνα, γιατί αγάπησε έναν πειρατή. Μα ο πειρατής αρνήθηκε την αγάπη της. Θα την απαντήσετε στον κόκκινο  βράχο. Θα σας βοηθήσει».

Το παλικάρι  ευχαρίστησε το γέρο. Σαλπάρισε με σύμμαχο τον καιρό. Έφτασε στον κόκκινο βράχο μετά από τρεις μέρες ταξίδι. Έριξε άγκυρα. Περίμενε. Είδε τη γοργόνα να κολυμπάει σιμά. Της έκανε νόημα με τα χέρια. Αυτή κατάλαβε και είπε: «Τι γυρεύεις παλικάρι; Θέλεις πίσω τη φωνή σου; Θα σε βοηθήσω, αν με πάρεις μαζί σου. Δε θέλω πια να ζω στο βυθό της θάλασσας. Θέλω η αδερφή μου να με κάνει πάλι νεράιδα». Τότε το παλικάρι της ένευσε ότι δέχεται.

Η γοργόνα βούτηξε στη θάλασσα. Φάνηκε ύστερα από λίγο και του είπε: «Πάρε αυτό το φύκι και κατάπιε το. Θα δεις καλό». Το παλικάρι το κατάπιε. Ξαναβρήκε ευθύς τη λαλιά του.   Πήρε μαζί του την γοργόνα, όπως υποσχέθηκε. Γύρισε στα μέρη τα δικά του. Η γοργόνα έγινε νεράιδα, όπως ήταν παλιά. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti