«Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21»

Συλλογικό έργο της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος 2021 12:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21»

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, η έκδοση του συλλογικού έργου «Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21» της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας (ΕΠΔΛ) «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος».

Στην επετειακή αυτή έκδοση των 368 σελίδων, 37 πνευματικοί άνθρωποι από τη Λακωνία, φωτίζουν με τα έργα τους γνωστές και άγνωστες πτυχές των δοξασμένων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα αντίτυπα της έκδοσης, τα οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα προωθηθούν σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης και αλλού, με στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημειώνει, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: «Διακόσια χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Γένους, τριάντα επτά πνευματικοί άνθρωποι, Λάκωνες και Λάκαινες, δεν λησμόνησαν τις δοξασμένες εκείνες ημέρες του Αγώνα, ούτε και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι σκλαβωμένοι πρόγονοί τους, για να ελευθερωθούν. Αφιέρωσαν χρόνο, γνώση και περίσσιο ζήλο για να δημιουργήσουν ένα σπουδαίο πνευματικό έργο με τίτλο “Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ‘21”».

Όπως προσθέτει ο περιφερειάρχης, «το μοναδικό αυτό πόνημα αποτελεί πλούσια συλλογή λογοτεχνικών και εικαστικών έργων του πεζού λόγου (στοχασμοί, ιστορικές αφηγήσεις, έρευνες, μαρτυρίες, διηγήματα, θεατρικά έργα), του έμμετρου λόγου (ποιήματα, τραγούδια, μοιρολόγια) και καλλιτεχνικές (ζωγραφικές) δημιουργίες. Όλα είναι εμπνευσμένα από τη δράση των αγωνιστών, τα πολεμικά συμβάντα, τους μαρτυρικούς τόπους, τα πατριωτικά συναισθήματα των ανθρώπων της εποχής και από την φτωχή και σκληρή ζωή τους.

Ο αναγνώστης του συλλεκτικού έργου θα εντρυφήσει σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, κυρίως όμως στην τοπική ιστορία των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αξίζει ιδιαίτερος έπαινος στα μέλη της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”, που συμμετέχουν σε αυτό το ζηλευτό και αιώνιο έργο», καταλήγει ο Π. Νίκας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti