Ο βοσκός κι η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα (Κύθηρα)

Tzakas

Το παραμυθοδιήγημα της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2021 12:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο βοσκός κι η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα (Κύθηρα)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός. Ζούσε με τη γυναίκα του σε ένα χωριό, στα Κύθηρα. Ήθελε να φροντίζει το κοπάδι με τα γιδοπρόβατά του και να βρίσκει νέα βοσκοτόπια.

Μια μέρα του Σεπτέμβρη[1]  ο βοσκός πήγε τα ζωντανά του για βοσκή. Τα άφησε να φάνε και ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο. Έκανε ζέστη κι αποκοιμήθηκε. Είδε στον ύπνο του μια γυναίκα που έλαμπε το πρόσωπό Της. Ήταν η Παναγία και του είπε: «Να με αναζητήσεις εδώ και θα βρεις την εικόνα μου. Ήρθα σε τούτον τον τόπο πολλά χρόνια πριν, για να προσφέρω βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται»[2].

Ο βοσκός πετάχτηκε από τον ύπνο. Δεν ήξερε τι να κάνει. Συλλογιόταν… Ύστερα γονάτισε και προσευχήθηκε στην Παναγία. Είπε: «Παναγία μου, αν ήρθες στον ύπνο μου, καθοδήγησέ με τι να κάνω». Μόλις σηκώθηκε ο βοσκός, είδε την εικόνα πάνω στα κλαδιά μιας μυρτιάς.  Πήγε κοντά στο θάμνο, την κατέβασε και την πήγε σπίτι του. Εκεί ιστόρησε στους δικούς του πως τη βρήκε.

Την άλλη μέρα  βοσκός σηκώθηκε και έψαξε για την εικόνα. Δεν τη βρήκε πουθενά και στενοχωρήθηκε. Σκέφτηκε μήπως κάποιος από τη φαμελιά του την έβαλε αλλού. Μα οι δικοί του δεν ήξεραν τίποτα.  Πήρε τα γιδοπρόβατά του και πήγε στον τόπο που είχε βρει την εικόνα.

Σαν έφτασε στο βοσκοτόπι, είδε την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς. Την πήρε σπίτι του. Τη νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε. Πήγε στο ίδιο μέρος. Ο βοσκός τη γύρεψε το άλλο πρωί. Τη βρήκε πάνω στη μυρτιά. Τότε κατάλαβε ότι ήτανε θέλημα της Παναγίας να παραμείνει η εικόνα εκεί. Ο βοσκός διηγήθηκε στους συγχωριανούς του τα θαυμαστά που έγιναν. Οι ντόπιοι έχτισαν πλάι στη μυρτιά εκκλησάκι. Ονόμασαν την εικόνα «Παναγία η Μυρτιδιώτισσα».

Ο βοσκός με τη φαμελιά του φρόντιζαν πάντα το εκκλησάκι και γιόρταζαν την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα στις 24 του Σεπτέμβρη, την ημέρα που βρέθηκε. Ο βοσκός έλεγε: «Είναι ευλογία μας η εικόνα. Μας βοηθάει και μας προστατεύει».

Μετά από κάμποσα χρόνια έγινε ένα θαύμα σε ένα παλικάρι παραλυτικό, συγγενή του βοσκού, που ζούσε σε ένα χωριό. Πίστευε ότι η Παναγία θα τον κάνει καλά. Κάθε χρόνο, στη γιορτή της ‘‘Μυρτιδιώτισσας’’, έστελνε κάποιον από τη φαμελιά του να ανάψει ένα κερί στην Χάρη της για αυτόν.

Μια χρονιά, στη γιορτή της Παναγίας, ο παραλυτικός είπε στους δικούς του: «Θέλω να προσκυνήσω τη Χάρη της. Θα με πάτε στο εκκλησάκι;» Εκείνοι τον πήγανε το βράδυ, την ώρα της αγρυπνίας. Αυτός ένιωσε, σα να ήθελε η Παναγία κάτι να του πει. Τότε ακούστηκε δυνατός θόρυβος από τη μεριά της θάλασσας. Οι προσκυνητές  κι ο παπάς φοβήθηκαν, γιατί νόμισαν ότι τους επιτίθενται κουρσάροι. Έτσι, έτρεξαν να φύγουν. Ο παραλυτικός έμεινε μόνος του μέσα στην εκκλησιά. Φοβήθηκε και είπε: «Παναγία μου, βοήθησέ με!» Τότε άκουσε μια φωνή από το εικόνισμα: «Σήκω και τρέξε να σωθείς». Σάστισε… Νόμισε ότι το φαντάστηκε πως η εικόνα του μίλησε. Μα σε λίγο άκουσε τα ίδια λόγια.

Διαμιάς ο παραλυτικός σηκώθηκε και περπάτησε. Έτρεξε έξω από την εκκλησιά και κοιτούσε να ιδεί τι έγιναν οι άλλοι προσκυνητές. Είχαν γίνει άφαντοι. Κοίταξε προς τη θάλασσα. Δεν είδε κουρσάρους. Τότε ήρθε στα συγκαλά του και είπε: «Παναγία μου, Μυρτιδιώτισσα, μεγάλη η Χάρη σου. Εσύ έκαμες το θόρυβο, για να φύγουν όλοι από την εκκλησιά και να μείνω μονάχος μου. Αυτόν τον τρόπο διάλεξες, για να θαυματουργήσεις σε μένα τον ανάξιο». Κι έτσι ήταν πράγματι… Το θαύμα της Παναγιάς έγινε, όπως Εκείνη το ήθελε.

Ύστερα το παλικάρι έτρεξε στο σπίτι του. Οι δικοί του είχαν αμπαρωθεί μέσα από το φόβο των κουρσάρων. Σαν άκουσαν τη φωνή του απέξω, θυμήθηκαν ότι τον είχαν αφήσει στην εκκλησιά. Άνοιξαν την πόρτα και τον είδαν να στέκεται μπροστά τους. Τα έχασαν… Αυτός τους είπε για το θαύμα που έζησε. Όλοι στο χωριό έμαθαν ότι η Παναγία θαυματούργησε στο παλικάρι και χάρηκαν. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου
 

[1] Στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 ημέρες μετά την Κοίμησή της, εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό.
[2] Η εικόνα βρέθηκε το 1160 ή τον 15ο αιώνα από ένα βοσκό. Εμφανίστηκε η Παναγία στον ύπνο του βοσκού και του είπε: «Ει με ζητήσεις ώδε που ευρήσεις την εικόνα μου, ήλθον γαρ προ πολλού παρασχείν βοήθειαν τω τόπω τούτω».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti