Παρουσιάζεται η συλλογή «Γλυκόπικρο» του Γ. Ανωγειάτη

Ο συγγραφέας μιλάει στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 27 Αύγουστος 2021 19:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσιάζεται η συλλογή «Γλυκόπικρο» του Γ. Ανωγειάτη

Επιμέλεια: Χρήστος Πετρούλιας


Εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του Γιώργου Ανωγειάτη, με τίτλο «Γλυκόπικρο», διοργανώνουν το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και οι εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 30 Αυγούστου και ώρα 8:00 μμ στον προαύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η εκπαιδευτικός-διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Ελένη Δαράκη και η οδοντίατρος Ζαφειρία Κακαλέτρη, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει η Ελένη Τζικάκου.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει ο Λάκωνας τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Πάνος Μπούσαλης με την κιθάρα του.

Ο συγγραφέας Γιώργος Ανωγειάτης μίλησε για τη νέα του συλλογή διγημάτων στον «ΛΤ».

- «Γλυκόπικρο»: Από πού αντλήσατε την έμπνευση για τον τίτλο της νέας σας συλλογής διηγημάτων;
Κατά βάση εμπνέομαι από τη φύση, που κομμάτι της αποτελούμε όλοι μας. Τη φύση που την κακομεταχειριζόμαστε χωρίς αιδώ, έχοντας απωλέσει την αίσθηση του μέτρου στη ζωή μας. Ο τίτλος ανήκει στην επιμελήτριά μου Ελένη Τζικάκου, και δεν είναι η πρώτη φορά που βάζει το χεράκι της γι’ αυτό. Τον θεωρώ επιτυχή, γιατί αντικατοπτρίζει αυτά που διαπραγματεύομαι σ’ αυτά τα διηγήματα.

- Τι πραγματεύεται το νέο σας πνευματικό πόνημα; Επηρεαστήκατε από συγκεκριμένα γεγονότα – συγκυρίες – καταστάσεις;
Τα θέματα που θίγω στα διηγήματα της συλλογής αυτής είναι πολλά και ποικίλα. Είναι ιστορίες που μερικές αναφέρονται σε κάποια γεγονότα, αλλά οι πιο πολλές είναι προϊόντα της φαντασίας μου κι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν διαδραματίζονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά σε πολλές. Ξεκινούν από την Ομηρική, την επανάσταση του 21, την Κατοχή, το σήμερα, αλλά και κάποιες κάνουν βουτιά στο μέλλον, 200 – 300 χρόνια μετά.

Για να γράψεις ένα διήγημα πρέπει να δεχτείς ένα δυνατό ερέθισμα, και στην εποχή μας συμβαίνουν πολλά που έχουν αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας. Αρκεί οι κεραίες σου να έχουν την απαιτούμενη ευαισθησία και να έχεις έμφυτη τη δυνατότητα καταγραφής. Γράφω για ό,τι με θλίβει και θέλω να διορθωθεί. Για την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στη φύση, που μας ανέχεται. Για την αδικία, την αγάπη, τον έρωτα και για το μέλλον, που αν δεν προσέξουμε, δεν το βλέπω τόσο φωτεινό.

Κάποιες φορές μπαίνω στη θέση ενός πουλιού, ενός σκύλου, ενός λαγού και περιγράφω τη ζωή του, σαν να σας μιλούσε αυτό. Σίγουρα λοιπόν τα γεγονότα αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά, όπως ανέφερα, παίζει ρόλο και η φαντασία.

- Βιώνουμε σήμερα μια «ανάμικτη» καθημερινότητα, ως προς τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας;
Μόνο ένας τυφλός, όπως τον περιγράφει ο Σοφοκλής, (τυφλός τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματα ει, δηλαδή, τυφλός ως προς την ακοή, ως προς την νόηση και ως προς την όραση), δεν θα μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα. Τα πάντα αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα, κι όχι πρόσκαιρα, αλλά για να παγιωθούν. Αυτό που ίσχυε πριν μια δεκαετία, τώρα πια δεν ισχύει. Αυτό που αποκτήθηκε με κόπους, τώρα πια δεν έχει καμμιά αξία.
Βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα αβέβαιο αύριο, στο οποίο όλα είναι πιθανά να συμβούν. Όση φαντασία κι αν διαθέτεις, δεν μπορείς να προβλέψεις τι τεύξεται η επιούσα. Εκείνο που με θλίβει είναι ότι οι λαοί έχουν ξεχάσει τη δύναμη που έχουν, δέχονται τα πάντα αδιαμαρτύρητα και βαδίζουν με σκυμμένο κεφάλι, όπως τα πρόβατα που τα οδηγεί η γκλίτσα του τσοπάνη και τα γαβγίσματα των τσοπανόσκυλων.

- Αισίως φτάσαμε στην έκδοση του 13ου βιβλίου σας. Ποια είναι τα συναισθήματα που σας διακατέχουν; Υπάρχουν αλλαγές στη σκέψη και στη γραφή σας από το 2010 που ξεκινήσατε ως σήμερα;
Αλλαγή στη σκέψη κάνει κάθε άνθρωπος καθημερινά, ανάλογα με την παιδεία και τις εμπειρίες του. Θα ήταν αδύνατο να μη συνέβαινε αυτό και σε μένα. Αλλιώς θα ήμουν ένας μονολιθικός, μονόχνοτος άνθρωπος, που οι τοποθετήσεις του μόνο σαν στείρες θα μπορούσαν να οριστούν.

Αλλαγή δεν υπάρχει καμμία στον τρόπο γραφής. Γράφω όπως έγραφα, και θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο εσαεί, δηλαδή να γράφω χωρίς να φοράω φερετζέ. Από μένα δεν πρόκειται ν’ ακούσετε μισόλογα, ούτε θα δείτε να σκεπάζεται η αλήθεια. Αν έχω κάτι να πω, θα το πω με κάθε κόστος. Νοιώθω αρκετά χαρούμενος που εξακολουθώ να γράφω αυτά που με καίνε, και το κυριότερο που έχω τη δυνατότητα να τα βλέπω εκδομένα. Ας είναι καλά ο Γιώργος ο Δημακόγιαννης, ο εκδότης μου. Παλιότερα, ένας συγγραφέας με ένα βιβλίο που θα εξέδιδε, θα μπορούσε ν’ αγοράσει ένα σπίτι, τώρα πρέπει να πουλήσει το σπίτι του, για να μπορέσει να το εκδώσει.

- Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Γιώργο Ανωγειάτη στο μέλλον;
Το μέλλον για τους συγγραφείς είναι δυσοίωνο. Ο κόσμος πια δεν μπαίνει στα βιβλιοπωλεία. Ελάχιστοι αγοράζουν βιβλία, κακώς βέβαια, αλλά είναι ένα σημείο των καιρών. Για να εκδοθεί τούτο το βιβλίο που παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, στο Β’ Δημοτικό, στις 8 το βράδυ, δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, κι όλα εκ μέρους μου. Δεν έχω χορηγούς. Ίσως αυτό να είναι καλό, γιατί μπορώ να γράφω ανεπηρέαστος και να έχω το κεφάλι μου ψηλά. Χορηγοί μου είναι οι αναγνώστες μου, που αγοράζουν τα βιβλία μου, τα οποία πολλές φορές αναγκάζομαι να τα διαθέτω μόνος μου.

Υπάρχει υλικό αρκετό, καταγεγραμμένο, κι άλλο τόσο μου τριβελίζει το κεφάλι, που κάποια στιγμή θα καταγραφεί κι αυτό. Τώρα το αν θα εκδοθεί, εξαρτάται από το αν θα το αντέξει η τσέπη μου. Ελπίζω όμως πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Τελειώνοντας θέλω να σας παρακαλέσω να έρθετε στην παρουσίαση, που εκτός από τις κυρίες Δαράκη και Κακαλέτρη, που προσφέρθηκαν να το παρουσιάσουν, και τις ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό, θα παραστεί και θα τραγουδήσει ο γνωστός Λάκωνας δημιουργός και ερμηνευτής Πάνος Μπούσαλης, που έχω την τιμή να είμαι φίλος του. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια υπέροχη βραδιά κάτω από τα αστέρια, παρέα με την μουσική του ξεχωριστού Π. Μπούσαλη.  

Ποιος είναι ο Γ. Ανωγειάτης
Ο Γιώργος Ανωγειάτης (Γιώργος Νικολόπουλος) γεννήθηκε στα Ανώγεια Σπάρτης το 1957. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Σχολή Πετρά. Από το 1997 ζει μόνιμα στη Σπάρτη, όπου και αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο. Έχει κάνει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας κι έχει εκδώσει έντεκα βιβλία, από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη»: «Κεφάλι με δύο κορφές», μυθιστόρημα, 2010, «Το παιδί που έστειλε ο θεός», διηγήματα, 2012, «Φορολογία ονείρων», διηγήματα, 2012, «Απουσία», ποιήματα, 2014, «Έκπτωση ψυχών», μυθιστόρημα, 2016, «Προσφυγική τετραλογία», ποιήματα, 2016, «Χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο», διηγήματα,2017, «συνομιλία», Ποιήματα και πεζά, 2017, «Στιγμές … πριν το τέλος», διηγήματα, 2018, «Αυτοπροσωπογραφία», ποιήματα και πεζά, 2018, «Ερήμην», ποιήματα και πεζά, 2020. Το δωδέκατο βιβλίο του «Ποιητικοί Διάλογοι Ποιητών» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παππάς». Η τελευταία του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Γλυκόπικρο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» (σειρά: Λακωνία Οδός).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti