Νέο βιβλίο φωτίζει τις μορφές του πνεύματος και αγωνιστών του 1821

Tzakas

Από τη Σπαρτιάτισσα Γιούλα Μυλωνάκου - Σαϊτάκη

Πέμπτη, 24 Ιούνιος 2021 09:54 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέο βιβλίο φωτίζει τις μορφές του πνεύματος και αγωνιστών του 1821

Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση μορφών του πνεύματος και αγωνιστών του 1821 που έζησαν στο γέρμα του βίου τους τη στέρηση και την πενία είναι πλέον γεγονός, από το διακεκριμένο μέλος της σπαρτιατικής κοινωνίας Γιούλα Μυλωνάκου - Σαϊτάκη και τις εκδόσεις Παπαζήση.

Με το νέο επίτομο βιβλίο της, με τίτλο «Μορφές του πνεύματος και αγωνιστές του 1821 που πέθαναν πάμπτωχοι», η Γιούλα Μυλωνάκου - Σαϊτάκη φωτίζει άγνωστες πτυχές της ζωής και της ένδειας σπουδαίων προσωπικοτήτων που -σε πολλές περιπτώσεις- έσβησαν, κυριολεκτικά, «στην ψάθα», αν και είχαν προσφέρει τα μέγιστα στην «αμήτορα» πατρίδα. Πρόκειται για ένα πόνημα που ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύμοχθη πρωτογενή έρευνα με αξιοποίηση πλήθους πηγών και περικλείει όλη την επιστημονική επάρκεια και, πρωτίστως, την ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα που διακρίνουν τη συγγραφέα. Συμπίπτει δε, με τον επετειακό εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη του Αγώνα του 1821.

Το συγγραφικό εγχείρημα αρχίζει με χρονικό σημείο αναφοράς την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, με τους Λογίους της Διασποράς και ακολουθούν οι Δάσκαλοι του Γένους και οι Λόγιοι μεταγενέστερων χρόνων• συνεχίζεται -στο μεγαλύτερο μέρος του- με μορφές του 1821 (άνδρες και γυναίκες: Ιεράρχες, Φιλικούς, αγωνιστές, λιγότερο γνωστούς και λησμονημένους ήρωες), αλλά και με νεότερες φυσιογνωμίες• τέλος, ολοκληρώνεται με εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας από όλες τις περιόδους της (συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων εκπροσώπων της τέχνης, όπως μουσουργών και ζωγράφων).

Ειδικότερα το βιβλίο:
-φωτίζει άγνωστες πτυχές της ένδειας των προσώπων μέσα από την καταγραφή συγκλονιστικών στοιχείων της αλληλογραφίας τους. Ιδιαιτέρως ξεχωρίζουν οι προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών του '21, που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα και βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

-προβάλλει το ιστορικό, κοινωνικό και πνευματικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής

-αποτελεί πραγματική προσφορά και συμβολή στην ιστορική μας διαδρομή μέσα από την κατάθεση μνήμης για αυτές τις μορφές, οι οποίες συνιστούν και ένα σημαντικό κεφάλαιο της πνευματικής και εθνικής μας κληρονομιάς, δεδομένου ότι πολλών εξ αυτών το διάβα από τη ζωή έχει λησμονηθεί, ή σιγηθεί, από τις νεότερες γενιές.

Όπως, άλλωστε, σημειώνει επιγραμματικά και η ίδια η συγγραφέας για τον σκοπό του έργου της, δανειζόμενη τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «Για να μην μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι “αλειτούργητοι στην εκκλησία της μνήμης”».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα από την κυκλοφορία του βιβλίου θα προσφερθούν στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ως ελάχιστη έκφραση αναγνώρισης της συγγραφέως «στην απροσμέτρητη συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην Ορθοδοξία και στον Ελληνισμό» και στη «σπάνια σύγχρονη εκκλησιαστική μορφή, στον πολιό Ποιμενάρχη της κ.κ. Ευστάθιο Σπηλιώτη».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti