Ψωμί με ζάχαρη» Δ.Ε. Κουκούτσης

Παρασκευή, 21 Μάιος 2021 12:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψωμί με ζάχαρη» Δ.Ε. Κουκούτσης

«Απίστευτο που φτάσαμε μέχρις εδώ
της ρωμιοσύνης θηλάζοντας τον κόρφο
πώς ροβολάμε οι τουρκόγυφτοι
και μοιραζόμαστε από το καλάθι του καημού
 τα κόλλυβα της πιο μικρής αθανασίας»

Σε καιρούς στείρους, που η ζωή ορφανεύει, χαίρεσαι να βλέπεις ότι η ποίηση επιμένει να γεννοβολά όμορφα παιδιά.

Ο Δημήτρης Ε. Κουκούτσης, γέννημα- θρέμμα της Σπάρτης, κυκλοφόρησε τη νέα ποιητική του συλλογή με τίτλο: «Ψωμί με ζάχαρη» (εκδ. Ενδυμίων, 2021).

Ο ποιητής Δημήτρης Ε. Κουκούτσης γεννήθηκε, έζησε (κι επιλέγει να ζει), στα κουπιά της γαλέρας, γι’ αυτό και η ποίησή του είναι αληθινή, γεμάτη από ανθρώπινο χτυποκάρδι κι έγνοια για τον Άνθρωπο και τη Ζωή.

Ποίηση  ευαίσθητη, που συγκεντρώνει απαξιωμένα και καταφρονημένα κομμάτια της πραγματικότητας, τα αφομοιώνει και τα μετασχηματίζει σε συγκίνηση και σε καινούρια οπτική των πραγμάτων, όπου το προσωπικό βίωμα μετατρέπεται σε κοινωνικό.

Ποίηση που δεν περιγράφει επιφανειακά, δεν αποθεώνει, αλλά ούτε θρηνολογεί, ποίηση ασυμβίβαστη και πολλές φορές ανατρεπτική, η οποία αδιαφορεί για το πού φυσάνε οι άνεμοι του επικαιρικού και η ζήτηση της «αγοράς».

«Η συλλογή του Δ. Ε. Κουκούτση με τον τίτλο «Ψωμί και ζάχαρη» αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τριάντα τέσσερα αριθμημένα ποιήματα. Ακολουθούν δύο «Υστερόγραφα»• το πρώτο για την Πλαζ του Ματάλα, τότε που την γέμιζε καθαρό νερό ο Ευρώτας. Και το δεύτερο, είναι αφιερωμένο στον θερινό κινηματογράφο που επιτρέψαμε να χαθεί, στο «Σινέ Ρόδον».

Το δεύτερο μέρος της συλλογής τιτλοφορείται «Χαμαρέτου 145-Επιλεγόμενα» κι όλα τα ποιήματα φέρουν τίτλους δηλωτικούς του περιεχομένου τους. Ο τίτλος του τελευταίου ποιήματος «Ψωμί με ζάχαρη» ονοματίζει και το βιβλίο.

Τυπωμένο σε πολυτονικό, με συν-κινητικό εξώφυλλο με τη φωτογραφία της μητέρας του ποιητή. (…)

Ένας φακός που ξεμονιάζει σκηνές για να τις καταγράψει με δάσκαλο την «Οδό ονείρων» κι εκείνη τη Σκιαθίτικη του Παπαδιαμάντη.(…)

«Στις καρδιές των ανθρώπων υπάρχει ακόμη
η γειτονιά
Μερικές φορές κατεβαίνει
ο ουρανός
και κρούει σα μουσαφίρης
τις θύρες των χαμηλών σπιτιών»
(ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ – ΧΡΟΝΗ: Δ. Ε. Κουκούτση: «Ψωμί με ζάχαρη» (Ενδυμίων, 2021 – ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Μια εξαίρετη και αξιόλογη ποιητική συλλογή, για όσους επιμένουν να διαβάζουν.

Βαγγέλης Μητράκος

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti