Ο μικρός γιος και η σπηλιά του βουνού Μπουρίνου

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2021 12:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο μικρός γιος και η σπηλιά του βουνού Μπουρίνου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος γεωργός. Ζούσε με τους τρεις γιους και την κόρη του σε ένα χωριό της Μακεδονίας. Μια μέρα η κόρη του γεωργού αρρώστησε βαριά. Δεν είχε όρεξη να φάει, ούτε να πιει. Ο γιατρός τους είπε ότι πάσχει από αρρώστια αγιάτρευτη και ότι της μένουν τρεις μήνες ζωή. 

Ο γέρος στενοχωρήθηκε. Φώναξε τους γιους του. Τους είπε: «Αν δε γίνει καλά η αδερφή σας, θα πεθάνω από τον καημό μου». Ο πρώτος γιος του λέει: «Πατέρα θα φέρω γιατρούς από την πολιτεία να την δουν». Ο δεύτερος γιος είπε: «Θα πάω κι εγώ μαζί του». Ο τρίτος γιος λέει: «Πατέρα, θα γίνει καλά η αδερφή μας, αν θέλει ο Θεός. Θα ψάξω να βρω φάρμακο για την αρρώστια της».  

Το άλλο πρωί οι δύο μεγάλοι γιοι ξεκίνησαν για την πολιτεία. Ο μικρός έφυγε με το άλογό του προς το βουνό. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε, συναντά μια κοπέλα ζαλωμένη ξύλα. «Πούθε πας;» τη ρωτάει. «Πάω ψηλά στο βουνό. Εκεί είναι το σπίτι μου», του λέει. «Είσαι βαριά φορτωμένη. Ανέβα στο άλογο να σε πάω», λέει αυτός.  Η κοπέλα ανέβηκε στο άλογο. 

Σαν έφτασαν στο σπίτι της, η κοπέλα του είπε: «Έμπα μέσα να γνωρίσεις τη βάβω μου». Ο μικρός γιος μπήκε μέσα. Είδε μια γριά κοντά στο τζάκι. «Βάβω, το παλικάρι με βοήθησε να φέρω τα ξύλα», της λέει η κοπέλα. 

Η γριά του είπε: «Κάθισε παλικάρι! Για πού το έβαλες;» Αυτός λέει: «Ψάχνω γιατρειά για την αδερφή μου. Ο γέρος μου έχει μαραζώσει από τον καημό του για εκείνη». Η γριά του λέει: «Αν με ακούσεις, η αδερφή σου θα γίνει καλά. Σε μια σπηλιά του βουνού Μπουρίνου σταλάζει νερό, που γιατρεύει κάθε αρρώστια. Λένε ότι είναι από τα στήθια των νεραϊδών που ζουν εκεί. Θα γεμίσεις ένα σταμνί νερό και θα το πας στην αδερφή σου. Μα πρόσεξε! Πρέπει να πας εκεί αμίλητος κι αμίλητος να γυρίσεις.  Ο μικρός γιος ρώτησε: «Που θα βρω σταμνί;» «Θα σου δώσω εγώ», λέει η βάβω. 

Ο μικρός γιος πήρε το σταμνί. Η βάβω του λέει: «Σαν φτάσεις στη σπηλιά, γέμισε το σταμνί και φύγε. Μόνο άφησε ένα κομμάτι από το ρούχο σου, πριν βγεις έξω. Μην το ξεχάσεις, γιατί θα μείνεις μέσα εκεί για πάντα». 

Ο μικρός γιος ευχαρίστησε τη βάβω. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για το βουνό Μπουρίνο. Συναντάει έναν τυφλό, που κρατούσε μια μαγκούρα. Ο τυφλός άκουσε το άλογο και φώναξε: «Στάσου! Θέλω να πάω στη σπηλιά του Μπουρίνου. Θα με βοηθήσεις;» Ο μικρός γιος του είπε: «Θα σε πάω εκεί». Βοήθησε τον τυφλό να ανέβει στο άλογο και προχώρησε. Έφτασαν στη σπηλιά. 

Ο τυφλός του λέει: «Θέλω να βρω το φως μου. Αν μου φέρεις νερό από τη σπηλιά, θα σου πω μια ορμήνια». «Θα σου φέρω!» είπε το παλικάρι. Ο τυφλός είπε: «Σαν μπεις και πάρεις το νερό, θα ακούσεις φωνές να σε καλούν. Μην γυρίσεις και κοιτάξεις πίσω. Αν το κάνεις, θα σαλέψει το μυαλό σου και το νερό θα χάσει τη δύναμή του». 

Ύστερα, το παλικάρι μπήκε στη σπηλιά. Πήγε εκεί που έτρεχε το νερό. Γέμισε το σταμνί. Άκουσε τις φωνές των νεραϊδών. Τον καλούσαν κοντά τους. Αυτός δε γύρισε να κοιτάξει πίσω. Άφησε ένα κομμάτι από το ρούχο του σε μια πέτρα. Ύστερα βγήκε κι έδωσε στον τυφλό το νερό. Ο τυφλός το ήπιε και βρήκε το φως του. Είπε στο μικρό γιο: «Χάρη σε σένα βλέπω». Ο μικρός γιος του είπε: «Χάρη στην ορμήνια σου, έχω ακόμα τα λογικά μου». 

Ο μικρός γιος δρόμο πήρε, δρόμο άφησε και έφτασε στο σπίτι του μεσάνυχτα. Βρήκε τον πατέρα του περίλυπο. «Βρήκα το γιατρικό για την αδερφή μου», είπε. Τα αδέρφια του, σαν είδαν το νερό στο σταμνί, είπαν: «Εμείς φέραμε τους καλύτερους γιατρούς. Είπαν πως δεν υπάρχει γιατρειά. Κι εσύ θα την κάνεις καλά με το νερό;»

Το παλικάρι έβαλε σε μια κούπα το νερό κι έδωσε στην αδερφή του. «Πιες το!» της είπε. Εκείνη το ήπιε και ρόδισαν τα μαγουλά της. Της ήρθε πάλι η όρεξη για φαΐ και έφτιαξε η διάθεσή της. Ρώτησε τον μικρό αδερφό της: «Τι ήταν αυτό το νερό;» Αυτός της λέει: «Ήταν το γιατρικό σου… Θα γίνεις καλά». Ευθύς η κοπέλα σηκώθηκε από το κρεβάτι κι αγκάλιασε τον μικρό αδερφό της. Κι  έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti