Ο τρελός κι η στοιχειωμένη συκιά

Το παραμύθι της εβδομάδας στο «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 29 Ιανουάριος 2021 10:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο τρελός κι η στοιχειωμένη συκιά

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τρελός. Ζούσε σε ένα χωριό της Αρκαδίας. Δεν ήταν τρελός από κούνια. Ήθελε να έρθει στα μυαλά του, όπως ήταν πριν σαλέψει ο νους του.
 
Μια μέρα πήγε σε ένα γεροντάκι του χωριού. Του είπε: «Θέλω να γίνω όπως ήμουν παλιά».  «Πως έπαθαν τα μυαλά σου; Ίσως μπορώ να σε βοηθήσω», του λέει το γεροντάκι.
 
Ο τρελός είπε: «Κάποτε πήγα στη συκιά στους Σαμαράδες ντάλα καλοκαίρι. Από κάτω είδα ένα αρνί να βελάζει. Δεν έδωσα σημασία. Ήθελα ίσκιο. Σαν πάτησα το πόδι μου στον ίσκιο της συκιάς, μια βελόνα μπήκε στο πόδι μου. Έκανα να κουνήσω το πόδι μου, για να την βγάλω. Μα δε μπορούσα να το ξεκολλήσω από κάτω. Το αρνί άξαφνα έγινε νεράιδα. Με πήρε. Που με πήγε, δεν ξέρω. Ύστερα από μέρες, ούτε ξέρω πόσες, βρέθηκα πάλι κάτω από τη συκιά. Μα δε ήμουν ο ίδιος. Είχαν πειραχτεί τα μυαλά μου. Στο χωριό λένε ότι όποιος πάει εκεί και γυρίσει τρελός ή άρρωστος μετά από λίγο καιρό πεθαίνει. Εγώ, όμως, γέροντα θέλω να ζήσω».
 
Το γεροντάκι του λέει: «Φόρα πάνω σου ένα σταυρό. Πάρε αγιασμό από την εκκλησιά. Πήγαινε στη συκιά. Αν φανεί η νεράιδα, ρίχτεις αγιασμό από μακριά. Βούτα τη από τα μαλλιά. Μην την αφήσεις μέχρι να ορκιστεί στην νεραϊδομάνα της ότι θα σε κάνει καλά. Πάρε μαζί σου και τούτο το ματσούκι. Αν σου αρνηθεί η νεράιδα, ρίχτεις ένα μπερντάκι ξύλο». «Αυτό θα κάνω γέροντα», είπε ο τρελός.
Ύστερα φόρεσε το σταυρό, πήρε τον αγιασμό και το ματσούκι. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για το χωριό Σαμαράδες. Σαν έφτασε έξω από το χωριό συναντάει έναν Αράπη. Καθόταν πλάι σε μια πηγή και φουμάριζε. Ο τρελός έσκυψε να πιει νερό.
 
«Μην πίνεις!» του λέει ο Αράπης. Λέει ο τρελός. «Μα διψάω! Γιατί να μην πιω;» Ο Αράπης αποκρίνεται: «Για να πιεις πρέπει να με πλερώσεις. Το νερό είναι δικό μου». «Εσύ είσαι πιο τρελός από μένα», του λέει ο τρελός. Βγάζει τότε ένα ματσούκι και περιλαβαίνει στο ξύλο τον Αράπη. «Στάσου! Μη βαράς άλλο. Πιες όσο θες. Θα σου κάνω κι ένα χάρισμα», λέει ο Αράπης. «Τι χάρισμα;» ρωτάει ο τρελός που σταμάτησε το ξύλο. Ο Αράπης λέει: «Πάρε τούτα παπούτσια, για να μην γυρίζεις ξυπόλυτος».
 
Ο τρελός ήπιε νερό. Ύστερα φόρεσε τα παπούτσια και πήγε στη συκιά. Το αρνί ήταν εκεί. Ο τρελός πλησίασε. Το αρνάκι έγινε νεράιδα. Μα σαν πήγε να τον αρπάξει, της ρίχνει πάνω της τον αγιασμό. Αυτή πάγωσε. Τη βουτάει τότε από τα μαλλιά. «Ορκίσου στη νεραϊδομάνα σου πως θα με κάνεις καλά», της λέει ο τρελός. Η νεράιδα δε μιλούσε.
 
Βγάζει αυτός το ματσούκι και της λέει: «Αν δε με κάνεις καλά, θα σε μαυρίσω στο ξύλο». «Θα σε κάνω καλά! Όρκο παίρνω στη νεραϊδομάνα μου», του λέει αυτή. Τότε ο τρελός τράβηξε την άφησε. Η νεράιδα ψιθύρισε κάτι λόγια στη γλώσσα των νεραϊδών. Κοίταξε τον τρελό και του είπε: «Σε τρεις ώρες θα είσαι καλά, μα μη βγάλεις μέχρι τότε μιλιά. Αν θες να γιάνεις, δάγκωσε τη γλώσσα σου, κατάπιε τη λαλιά σου… Τότε θα έρθεις στα συγκαλά σου, σωστές στροφές θα πάρουν τα μυαλά σου». Μετά έγινε άφαντη.
 
Ο τρελός δρόμο πήρε, δρόμο άφησε να γυρίσει στο χωριό του. Συναντάει ένα νάνο, που τον ρωτάει: «Που πας; Να έρθω μαζί σου;» Ο τρελός δεν έβγαλε μιλιά. Ο νάνος τον ακολούθησε. Δεν τον άφηνε ρούπι. Του μίλαγε ολοένα. Του είχε γίνει τσιμπούρι. Του τρελού το μάτι άρχισε να γυαλίζει. Φτάνουν σε ένα γεφύρι, που έπρεπε να διασχίσουν. Ο τρελός δεν άντεξε το νάνο. Του έδωσε σπρωξιά και βρέθηκε ο νάνος μέσα στο ποτάμι να σκούζει.
Έτσι ο τρελός συνέχισε μόνος. Σαν πέρασαν τρεις ώρες τα μάγια της νεράιδας λύθηκαν. Του ήρθε το μυαλό. Έφτασε στο χωριό του. Πήγε στο σπίτι του γέροντα που τον είχε ορμηνέψει να πάει στη συκιά. «Γέροντα ήρθα να σε δω», του λέει. Το γεροντάκι είδε την αλλαγή στο βλέμμα του νέου. «Έγινες καλά, παιδί μου;» τόνε ρωτάει. «Ναι, γέροντα. Σε σένα το χρωστώ!» «Μόνος σου τα κατάφερες. Κάτσε να το γιορτάσουμε», του λέει ο γέροντας.
Έστρωσε τότε τραπέζι με ό,τι καλό είχε. Φώναξαν και τους γείτονες. Φάγανε, ήπιανε, γλεντήσανε. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti