Η κοπέλα και το ελάφι

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 04 Σεπτέμβριος 2020 13:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η κοπέλα και το ελάφι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κοπέλα που ζούσε με τη βάβω της σε ένα ορεινό χωριό. Ήξερε να γνέθει και να υφαίνει ωραία υφαντά. Τα πουλούσε στο παζάρι της πολιτείας και με τα λεφτά που έβγαζε περνούσαν καλά. Ήθελε να ζήσει ένα θαύμα.

Μια μέρα η κοπέλα είπε στη βάβω της: «Θα πάω έναν περίπατο στο βουνό, να ξεμουδιάσω. Πιάστηκα όλη μέρα καθιστή να γνέθω και να υφαίνω». Η βάβω της λέει: «Να πας, κόρη μου, και να προσέχεις. Μέχρι να γυρίσεις, θα έχω φτιάξει φαγητό».

Έτσι, η κοπέλα, δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για το βουνό. Ήταν άνοιξη και ευωδίαζε ο τόπος από τις μυρωδιές των λουλουδιών. Η κοπέλα προχώρησε και συνάντησε μια γριά ξεδοντιάρα και ξερακιανή. Σα μάγισσα έμοιαζε. Κρατούσε στα χέρια της ένα καλάθι γιομάτο βοτάνια. Σαν είδε την κοπέλα, τη λοξοκοίταξε, μα δεν της μίλησε. Έφυγε βιαστική προς την αντίθετη μεριά.

Η κοπέλα περπάτησε κάμποσο κι ύστερα γύρισε το σπίτι. Την ώρα του φαγητού είπε στη βάβω της: «Είδα μια γριά στο βουνό που ήταν έτσι κι έτσι. Μάζευε βοτάνια. Ούτε μου μίλησε. Μα έμοιαζε με μάγισσα των παραμυθιών». Η βάβω, όταν το άκουσε, ταράχτηκε. Της είπε: «Μην αστειεύεσαι και πρόσεχε. Οι χωριανοί λένε πως σε τούτα τα μέρη τριγυρνά χρόνια τώρα μια γριά μάγισσα. Κάνει διάφορες κακίες σε ζώα μα και σε ανθρώπους. Άμα την ξανανταμώσεις, μην την πλησιάσεις, ούτε να της μιλήσεις. Το ακούς;» Η κοπέλα είπε: «Μην ανησυχείς, βάβω μου, έτσι θα κάνω».

Πέρασε καιρός κι ένα απόγευμα η κοπέλα βγήκε πάλι στο βουνό. Ήθελε να μαζέψει βοτάνια για να φτιάχνει αφεψήματα το χειμώνα. Μάζεψε κάμποσα κι έκανε να φύγει, γιατί είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Τότε βλέπει μπροστά της ένα ελάφι που στεκόταν ακίνητο. Από το λαιμό του έτρεχε αίμα. Κάποιος το είχε πληγώσει. Το λυπήθηκε. Πάτησε η κοπέλα στις μύτες των ποδιών και πήγε κοντά του σιγά - σιγά, για να μην το τρομάξει. Το ελάφι ήταν εξουθενωμένο και δεν έφυγε. Στάθηκε εκεί και δέχτηκε τις περιποιήσεις της κοπέλας.

Εκείνη του έβαλε πάνω στην πληγή ένα χορτάρι και το έδεσε με το μαντήλι της. Ύστερα το χάιδεψε, για να το ηρεμήσει. Έμεινε λίγη ώρα κοντά του και μετά προχώρησε για να φύγει. Το ελάφι την ακολούθησε. Η κοπέλα είδε ότι ερχόταν πίσω της, μα το άφησε, για να δει τι θα κάνε.

Σαν έφτασε σπίτι της και πήγε να ανοίξει την πόρτα, το ελάφι της μίλησε με ανθρώπινη λαλιά: «Κράτησέ με στο παχνί σου, κοπέλα μου, γιατί κινδυνεύω». Η κοπέλα τα έχασε. Μετά είπε: «Μιλάς εσύ, ένα ελάφι;» Εκείνο είπε: «Πριν καιρό ήμουν ένα παλικάρι. Η γριά μάγισσα του βουνού με μεταμόρφωσε σε ελάφι και με πήγε στον πύργο της. Σήμερα με πλήγωσε  στο λαιμό με ένα μαχαίρι και έσταξε από το αίμα μου σε ένα κιούπι, για να κάνει τα μαγικά της. Πάνω στη βιάση της δεν έβαλε το σύρτη στο στάβλο. Έδωσα μια στην πόρτα κι άρχισα να τρέχω μέσα στο δάσος. Μέχρι που απόκαμα».

Η κοπέλα πήρε το ελάφι και το έβαλε στο παχνί. Το τάισε, το πότισε και μπήκε στο σπίτι της. Η βάβω της είχε ανησυχήσει. Μόλις την είδε, της είπε: «Που ήσουνα, κόρη μου; Δε σου είπα να έρθεις πριν νυχτώσει;» Η κοπέλα της λέει: «Κάθισε, βάβω, να μιλήσουμε. Χρειάζομαι την ορμήνια σου. Αυτό κι αυτό έγινε στο βουνό». Η βάβω είπε: «Το ελάφι πρέπει να γίνει παλικάρι, όπως ήταν πριν. Πάμε τώρα να κοιμηθούμε κι αύριο με καθαρό μυαλό θα σκεφτούμε και θα βρούμε τον τρόπο». Έτσι κι έκαναν.

Το άλλο πρωί η βάβω είπε στην κοπέλα: «Υπάρχει μια πηγή ψηλά στο βουνό. Οι παλιοί λέγανε πως το νερό της λύνει κάθε είδους μαγεία και θεραπεύει τις αρρώστιες, γιατί είναι αγίασμα θαυματουργό. Κάποτε εκεί έστεκε ένα βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας. Τώρα είναι πια μισογκρεμισμένο. Θα πάρεις νερό από το αγίασμα και θα το φέρεις να το πιει το ελάφι. Είμαι βέβαιη πως το θαύμα θα γίνει. Κάμε γρήγορα και τα μάτια σου δεκατέσσερα…».

Η κοπέλα έκανε όπως την ορμήνεψε η βάβω της. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε κι ανηφόρισε το βουνό. Προχωρούσε γοργά και δεν άργησε να βρει το εκκλησάκι της Παναγιάς. Έψαξε ένα γύρω και είδε την πηγή με το αγίασμα. Γέμισε ένα μπουκαλάκι και πήρε πάλι τον κατήφορο.

Σε μια στιγμή πίσω από ένα δέντρο πετάγεται η μάγισσα. Λέει στην κοπέλα: «Που γυρίζεις, καλή μου, μοναχή σου; Ξέρεις, έχασα χτες το ελάφι μου. Μήπως το είδες;» Η κοπέλα δεν απάντησε. Συλλογιόταν τι να κάνει και αποφάσισε να το βάλει στα πόδια. Άρχισε να τρέχει μέσα στο δάσος. Η μάγισσα από πίσω την κυνηγούσε, μα ήταν γριά και δε μπορούσε να την φτάσει. Σε μια στροφή του δρόμου η μάγισσα σκόνταψε σε μια πέτρα και τσακίστηκε.

Η κοπέλα άκουσε το γδούπο, μα ούτε γύρισε πίσω να κοιτάξει. Σε λίγο έφτασε στο σπίτι της. Η βάβω την περίμενε στο κατώφλι. Την έμπασε μέσα και αμπάρωσε την πόρτα. Είχε φροντίσει να φέρει και το ελάφι μέσα στο σπίτι, για να μην κινδυνέψει η ζωή του. Η κοπέλα της είπε: «Η μάγισσα με κυνήγησε στο βουνό, αλλά της ξεγλίστρησα. Πήρα το αγίασμα από την πηγή. Ας το δώσουμε στο ελάφι».

Έτσι κι έκανε. Έδωσε στο ελάφι να πιει κι εκείνο μεταμορφώθηκε ευθύς σε παλικάρι. Δεν πίστευε στα μάτια του. Τα μάγια της γριάς μάγισσας λύθηκαν κι αυτό το χρωστούσε στην κοπέλα. Της είπε: «Σου χρωστάω τη ζωή μου. Πρώτα με φρόντισες κι ύστερα με έκανες πάλι άνθρωπο. Δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω». Η κοπέλα του λέει: «Αν ήσουν στη θέση μου, μπορεί να έκανες το ίδιο. Ήθελα από καιρό να ζήσω ένα θαύμα και το έζησα χάρη σε σένα. Που ζεις; Έχεις φαμελιά;» Το παλικάρι αποκρίθηκε: «Ζω σε ένα χωριό ολομόναχος» Η κοπέλα του είπε: «Όποτε θέλεις, μπορείς να έρχεσαι εδώ. Να μας βλέπεις σαν φαμελιά σου». Το παλικάρι είπε: «Σας ευχαριστώ για όλα. Θα έρχομαι και θα σας βοηθάω σε ό,τι χρειάζεστε».

Ύστερα η κοπέλα αποχαιρέτισε το παλικάρι, που γύρισε στο χωριό του με την υπόσχεση πως θα ξαναϊδωθούν. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti